x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ridzi – delapidare şi abuz în serviciu

Ridzi – delapidare şi abuz în serviciu

de Aniela Nine    |    10 Iul 2009   •   00:00
Ridzi – delapidare şi abuz în serviciu
Sursa foto: Dan Marinescu/Editura Intact

Ministrul Ridzi a traficat banii MTS în interesul firmelor Artisan şi Mark, săvârşind astfel infracţiunile de delapidare şi abuz în serviciu. Este concluzia comisiei de anchetă în cazul scandalului Ziua Tineretului care cere începerea urmăririi penale a ministrului. Premierului Boc i se cere revocarea din funcţie a lui Ridzi. Deputaţii PDL au făcut propriul raport.



La capătul a aproape nouă ore de deliberări, comisia de anchetă asupra modului în care MTS a cheltuit banii alocaţi pentru organizarea Zilei Tineretului a ajuns la o concluzie, şi anume propunerea de începere a urmăririi penale a ministrului Monica Ridzi, găsită vinovată de săvârşirea infracţiunilor de delapidare de fonduri şi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În plus, comisia a stabilit că ministrul nu a spus adevărul în timpul audierilor şi, pentru că în condiţii de criză economică a cheltuit nejustificat fonduri publice, se solicită premierului Boc să ceară preşedintelui revocarea din funcţie a ministrului Ridzi. "Ministrul Ridzi a traficat banii MTS pentru a-i gestiona în interesele firmelor Artisan şi Mark, care au fost favorizate. A dat dovadă de lipsă de responsabilitate şi rea-voinţă în gestionarea banilor publici", a citat din raport preşedintele comisiei de anchetă, Alina Gorghiu.

Pe lângă aceste concluzii, raportul comisiei de anchetă propune anumitor instituţii de control ale statului să verifice firmele care au obţinut contractul. Astfel, Garda Financiară, ANAF şi Oficiul de Combatere a Spălării Banilor sunt solicitate să investigheze modul în care cele două firme au utilizat banii obţinuţi de la MTS. Apoi, comisia, considerând că a fost vorba de o licitaţie trucată pentru obţinerea contractelor, cere Consiliului Concurenţei să verifice modul de derulare a acestei achiziţii, iar Curtea de Conturi este sesizată să efectueze un control la cele două firme, Artisan şi Mark.

PDL, OPINIE SEPARATĂ
Acest raport al comisiei nu a fost însă acceptat şi de reprezentanţii PDL. Aceştia au elaborat un aşa-numit "raport-opinie" separat, în care subliniind că firmele implicate în contract nu s-au prezentat la audieri şi punctul lor de vedere nu este cunoscut, şi, ca atare, probatoriul administrat este incomplet, ei nu se pot pronunţa asupra legalităţii acţiunilor desfăşurate de MTS cu ocazia Zilei Tineretului. În aceste condiţii, au subliniat deputaţii PDL, activitatea comisiei de anchetă trebuia continuată pentru aflarea adevărului complet.

"Raportul acesta nu exonerează însă pe ministrul Ridzi de responsabilitate în cheltuirea banului public. Nu a spus nimeni că nu au existat disfuncţonalităţi acolo, ba unele chiar destul de delicate şi de în neregulă", au admis totuşi ulterior deputaţii PDL.

De altfel, pedeliştii din comisia de anchetă au recunoscut că "ajunseseră la un final comun" în timpul deliberărilor, dar că s-au blocat "la un punct" din draftul de raport. Punctul cu pricina, confirmat de PDL, este cel vizând solicitarea către Boc de a cere preşedintelui revocarea din funcţie a ministrului Ridzi. Dacă majoritatea PSD-PNL-UDMR ar fi acceptat renunţarea la acest punct din raport, deputaţii PDL ar fi fost de acord chiar cu recomandrea de începere a urmăririi penale a ministrului Ridzi, au relatat surse parlamentare.

Ulterior, pedeliştii au precizat că nu au fost de acord nici cu acea parte a raportului comisiei care spune că raportul ANRMAP care a verificat alegerea procedurii de atribuire a contractelor e incorect şi sesizează premierul Boc privind incompetenţa conducerii ANRMAP. Raportul comisiei de anchetă care cere începerea urmăririi penale va fi înaintat conducerii Camerei şi trimis spre avizare comisiei juridice, urmând ca apoi Biroul permanent să hotărască dacă convoacă sesiune extraordinară pentru ca deputaţii să decidă prin vot.

Citiţi aici raportul final al comisiei parlamentare de anchetă

×
Subiecte în articol: politic comisiei ridzi