x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ridzi, demisia!

Ridzi, demisia!

de Gabriela Antoniu    |    22 Iun 2009   •   00:00
Ridzi, demisia!

Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, este acuzată că a încredinţat fără licitaţie către două firme de apartament contracte în valoare de 630.000 de euro pentru organizarea Zilei Tineretului. Jurnalul Naţional a relatat în premieră, în ediţia de la 12 mai, despre cum Monica Iacob Ridzi a unit sărbătorile 1, 2 şi 9 mai şi a organizat concerte la Petroşani, Bucureşti şi Costineşti pentru a-i face campanie electorală mezinei prezidenţiale, Elena Băsescu, candidat independent la euroalegeri. Ca urmare, Jurnalul Naţional se alătură campaniei iniţiate de Gazeta Sporturilor şi cere demisia ministrului Ridzi.



Sub titlul "Monica şi EBa, de 2 ori europene din taxe şi impozite", Jurnalul Naţional relata în ediţia de la 12 mai că "La Petroşani, Ziua Europei s-a lipit ca timbrul de scrisoare de campania «De 2 ori European» a d-nei Ridzi, ministrul jucător, tenis cu Ilie, fotbal cu Hagi. Surse din Capitala huilei declară că banii pentru Europene («Ziua...» plus campania «De 2 ori...») au fost ai Primăriei, şi nu ai ministerului. Ca un veritabil gentleman, Florin Iacob Ridzi, soţul dnei ministru şi primar al municipiului, a smuls Consiliului Local suma de aproape un miliard de lei vechi (940 milioane lei) pentru spectacolul de la 9 mai". De asemenea, în articol se arăta că "avem de la cabinetul ministrului Ridzi lista manifestărilor «De 2 ori mai tânăr», care s-ar fi produs la Bucureşti (Parcul Al.I. Cuza, fost IOR) şi la Costineşti. Pentru evenimentul din Capitală «a fost alocată suma de 1.173.162 lei, pentru cel de la Costineşti - 1.381.175 lei, iar pentru cele din ţară - 757. 628 lei». Nu se cunosc costurile în întregime, ministerul încă mai aşteaptă cifrele de la direcţiile judeţene, dar s-au făcut, se spune, şi economii, demonstrându-se avantajul înfiinţării unui MTS sub o mână delicată, dar forte". Mai departe, Jurnalul Naţional semnala că "marketingul politic al ministerelor de imagine PD-L merge strună: Aceeaşi ţară, acelaşi Guvern. Şi vor ţine tot anul. (...) Să nu ne lăsăm confuzaţi. Să prindem şpilul campaniilor PD-L, înflăcărate de farmecul personal al personajelor Udrea, Ridzi, Flutur. Primele revelaţii le-am avut la Paşti, cu campania «De 2 ori mai evlavios», şi de foarte multe ori Flutur. Au continuat în Bucovina şi pe Litoral, «De câteva ori Elena Udrea» şi peste tot Băsescu. Am ţinut-o langa cu «De două ori mai tânăr», iar, de câteva zile, cu «De 2 ori European», în custodia familiei Ridzi la Petroşani. Românii au mai luat Lumină la Înviere, au mai mers la mare şi s-au zbenguit pe plaje la 1 şi 2 Mai şi până la campaniile Flutur, Udrea şi Ridzi. Dar n-aveau spor şi culoare. Politică. N-aveau sensul adânc de azi marcat în conştiinţa electoratului cu şepcuţe, tricouri, clipuri personale, baloane, postere şi poze cu Monica şi De 2 ori Elena. De aia campaniile închinate Paştilor, Zilei muncii, Zilei tineretului, Europei trebuiau să poarte un nume, în spiritul liricii electorale, şi să li se zică simplu: Flutur, Elena, Monica, EBa...".


Campania GSP

După dezvăluirile Jurnalului Naţional, Gazeta Sporturilor (GSP) a iniţiat o campanie prin care cere demisia ministrului Ridzi. GSP a dat publicităţii  documente oficiale (contractele MTS încheiate cu firmele-surori Artisan Consulting şi Compania Mark şi monitorizările televiziunilor) şi a acuzat-o pe Monica Iacob Ridzi că, încălcând Legea audiovizualului, a cumpărat conţinut, ştiri şi emisiuni, pentru MTS, pentru ea şi pentru Elena Băsescu. Potrivit anchetei realizate de GSP, ministrul Tineretului şi Sportului apare în 40% din ştirile care prezintă evenimentele de Ziua Tineretului, iar Elena Băsescu - în 20%. De asemenea, monitorizarea jurnalelor de ştiri din perioada 1-4 mai arată că evenimentele MTS din Bucureşti şi Costineşti au fost promovate intens de posturile centrale. Dintr-un total de 76 de ştiri în care se prezintă aceste acţiuni, şefa MTS, Monica Iacob-Ridzi, apare cu intervenţii în 30 dintre acestea. De asemenea, europarlamentarul Elena Băsescu, invitata Monicăi Ridzi la concertul de pe malul mării, apare în 14 ştiri. În faţa acestor acuzaţii, Ridzi a convocat o conferinţă de presă în care a încercat să se disculpe, dar mai rău s-a acuzat. "Am realizat obiectivul şi l-am şi depăşit. Am scos în stradă 100.000 de tineri. Costurile nu sunt problema mea", a declarat Ridzi. Întrebată dacă, în anul pe care ea însăşi l-a caracterizat de criză, nu i se par scumpe evenimentele per total scena de 75.000 de euro sau cele trei trupe plătite cu 60.000 de euro pentru un concert comun la Bucureşti, Ridzi a răspuns: "Nu mă interesează asta. Nu mă interesează câte şepci s-au făcut şi cât au costat tricourile. Nu mă interesează cât a costat rigipsul". Cum ziariştii au tot insistat, Ridzi s-a spălat pe mâini: "Nu mă mai întrebaţi dacă a fost scump. Vă spun: se putea face şi mai scump!".






Ieri, deputaţii PNL au înaintat conducerii Camerei cererea de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva ministrului Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, pentru delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Plângerea penală a PNL împotriva Monicăi Iacob Ridzi depusă la Parchetul IICJ a ajuns prin declinarea competenţei la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Dacă Ridzi a refuzat să comenteze demersul PNL pe motiv că i se scot declaraţiile din context, premierul Boc a declarat că ministrul Tineretului va răspunde conform legii, ca oricare membru al Guvernului, în cazul în care ancheta aflată în derulare indică responsabilitatea ministrului în cazul neregulilor semnalate la organizarea Zilei Tineretului.


Undă verde pentru anchetă parlamentară

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis aseară, în unanimitate, constituirea unei comisii de anchetă asupra modului în care ministrul Ridzi a folosit sumele destinate Zilei Tineretului. Decizia Biroului Permanent privind constituirea comisiei de anchetă va fi supusă astăzi votului în plen. Cât priveşte cererea PNL privind aprobarea începerii urmăririi penale împotriva ministrului Tineretului şi Sportului, conducerea Camerei nu luat o decizie, rămânând ca aceasta să fie discutată după finalizarea eventualei anchete parlamentare.

Tot aseară, Monica Iacob Ridzi a declarat că îşi doreşte ca " ancheta începută de DNA să se finalizeze în cel mai scurt timp pentru a demonstra că sunt nevinovată. După aceea îi voi da în judecată pentru denunţ calomnios pe toţi cei care au concurat la crearea acestei situaţii". (Dana Piciu)


"EBA a câştigat prin fraudă"

Mandatul de europarlamentar obţinut de Elena Băsescu este consecinţa unei fraude, iar DNA ar trebui să se sesizeze în legătură cu modul  în care a fost finanţată campania electorală a fiicei preşedintelui. Aceasta este concluzia la care a ajuns Institutul "Ovidiu Şincai" în ceea ce o priveşte pe EBa, într-un raport intitulat "Alegerile europene de la 7 iunie - amurgul democraţiei?", dat ieri publicităţii, în care succesul obţinut de mezina familiei prezidenţiale este catalogat drept "triumful ipocriziei". Concret, institutul semnalează că Elena Băsescu şi-a obţinut mandatul graţie "directivei celor zece voturi" pusă în aplicare de PD-L, ceea ce a însemnat o "manipulare a votului". "Mandatul obţinut de EBa este, indiferent de dimensiunea imixtiunii PD-L, consecinţa unei fraude. În acelaşi context ar fi necesară şi o măsurare a cheltuielilor electorale reale implicate de campania EBa - evident exorbitante - precum şi a sursei lor. Este posibil ca frauda electorală să se îngemăneze atunci cu un act grav de corupţie. În mod normal DNA ar trebui să se activeze în cazul EBa", se arată în raport. Referitor la scorul înregistrat de PD-L, institutul semnalează un declin al acestuia în opţiunile de vot, în timp ce PSD-ului i se transmite că a pierdut supremaţia în mediul rural şi că 850.000 din votanţii partidului de la parlamentare nu l-au mai votat la euroalegeri din cauza "dezamăgirii produse de intrarea în guvernul de mare coaliţie, condus de facto de Traian Băsescu". În schimb, PNL este perceput ca un partid în derivă, iar PRM este pus sub semnul "reînvierii fantomelor". Documentul mai evidenţiază numărul mare al alegătorilor care au votat pe listele suplimentare, ceea ce sugerează că "a existat un cadru favorabil turismului electoral" şi, propune pentru prezidenţiale eliminarea votului pe listele suplimentare şi introducerea votului prin corespondenţă. (Lavinia Dimancea)

×