x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Roberta dictatoarea s-a împiedicat de Geantă

Roberta dictatoarea s-a împiedicat de Geantă

de Monica Iordache Apostol    |    08 Dec 2010   •   21:28
Roberta dictatoarea s-a împiedicat de Geantă
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

141668-dm-20101130114458016.jpgSistemul electronic de vot i-a jucat feste deputatului Geantă Florian care, din greşeală, la şedinţa de marţi, a apăsat butonul „NU” atunci când s-a supus la vot proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Depu­taţilor prin care Roberta Anastase şi-ar fi rezolvat toate problemele cu opoziţia. Proiectul de hotărâre, pe care preşedinta Camerei apare ca iniţiator, avea nevoie de 167 de voturi favorabile, dar n-a întrunit decât 166. Singurul pedelist care a votat îm­po­trivă a fost Florian Geantă, de­pu­­tat de Bucureşti. Geantă a mărtu­risit pentru Jurnalul Naţional că nu i-a trecut prin cap să făcă un act de disidenţă, ci a votat aşa „din greşeală”. Aceasta ar fi fost a zecea modificare a Re­gulamentului în anul 2010, celelal­te ducând, succesiv, la limitarea drepturilor Camerei de a dezbate o lege trimisă de preşedinte pentru reexa­minare, la instituirea mono­polului Robertei Anastase asupra şe­din­ţelor de plen, la transformarea unui partid-fantomă într-unul cu toate drepturile parlamentare şi la trans­­formarea Biroului Permanent al Camerei De­putaţilor într-un orga­nism lipsit de importanţă. Proiectul care a picat la vot marţi i-ar fi dat în final dreptul Robertei Anastase să taie şi microfonul opoziţiei în şe­din­ţele de plen.

Astfel, în proiect se arată că pre­şe­dintele Camerei poate propune sistarea dezbaterilor „în cazul în care consideră că se obstrucţionează lucrările plenului”. Cum în ultima vreme semnalarea repetată a erori­lor procedurale şi luarea de cuvânt în plen au rămas singurele arme ale opoziţiei, nu i-ar fi fost greu Robertei Anastase să le considere încercări de „obstrucţionare” a şe­din­ţelor şi să blocheze accesul repre­zen­tanţilor PSD şi PNL la microfon. În plus, ca să blocheze plecarea din sală a opoziţiei, urmată de cererea de veri­ficare a cvorumului, noul Regu­lament ar fi trebuit să prevadă că  veri­ficare a cvorumului nu poate fi dispusă la cererea unui lider de grup, decât dacă în sală sunt prezenţi 25% din membrii grupului respectiv. Astfel, dacă opoziţia pleca, nu mai putea cere verificarea cvorumului pentru a demonstra că puterea nu are suficienţi deputaţi ca să adopte legile. Dacă rămâneau 25% din de­putaţii gru­­purilor PSD şi PNL, cvorumul ar fi fost îndeplinit, iar şedinţele conti­nuau. Anastase s-a gândit şi la uitucii care şi-au lăsat cartele acasă, pre­văzând în proiect că „în cazul în care un deputat nu poate vota elec­tro­­nic din cauză că nu are cartela asupra sa, acesta poate vota nominal, exprimându-şi votul la microfon”.

Marţi însă, deputaţii PDL au reuşit să adopte o altă modificare a Regulamentului, prin care numărul maxim al membrilor unei Comisii se măreşte de la 33 la 41. Măsura are ca scop asigurarea majorităţii PDL-UNPR-UDMR. Configuraţia iniţială a comisiilor ţinea cont de rezultatul alegerilor din 2008, în care nu apărea UNPR, lucru care a făcut ca PSD-PNL să deţină majoritatea în cele mai multe dintre ele. Reconfigurarea comisiilor se va face incluzând şi reprezentanţii partidului lui Gabriel Oprea, aşa că Puterea nu se va mai trezi cu proiecte guvernamentale respinse la acest nivel. Recunoaşterea grupului UNPR, sub denumirea min­cinoasă de grup „independent” s-a făcut printr-o altă modificare a Re­gu­lamentului, operată pe 5 octombrie. Tot atunci, acestui grup i s-a dat şi dreptul de a avea un reprezentant în Biroul Permament, tot prin modificarea Regulamentului.

Monopolul Robertei Anastase asupra conducerii şedinţelor de plen s-a instituit tot prin modificarea Re­gulamentului. Astfel, dispoziţia potrivit căreia vicepreşedinţii Came­rei conduc prin rotaţie şedinţele de plen, a fost înlocuită cu aceea că pre­şe­dintele îl desemnează pe vicele care îi poate ţine locul. Şi aşa a ajuns Adrian Năstase să fie desemnat de Roberta Anastase să conducă şedinţele de întrebări şi interpelări. Modificarea de Regulament s-a făcut pe 15 septembrie, în aceeaşi şedinţă în care a fost adoptată fraudulos Legea pensiilor. O altă piedică în calea fericirii lui Anstase era boicotul Opoziţiei asupra şedinţelor de Birou Permanent (conducerea Camerei), boicot eliminat tot prin modificarea Regulamentului astfel încât reuniunile BP să devină legale indiferent de numărul de participanţi.

×
Subiecte în articol: politica