x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Romani, averile la vedere!

Romani, averile la vedere!

12 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
Vicepremierul Adriean Videanu a declarat ieri ca se realizeaza o evaluare a "tuturor portitelor"de evaziune fiscala si se studiaza posibilitatea ca fiecare cetatean sa depuna declaratii de avere. Guvernul analizeaza posibilitatea de a introduce din acest an obligativitatea declararii averii de catre toti cetatenii, nu doar de catre demnitari.
OANA STANCU

PREMISA. Vicepremierul Adriean Videanu spune ca "zona de evaziune fiscala se regaseste, de regula, in avere"
Cate case, cate masini, cat contul in banca. Statul roman vrea sa aiba aceasta evidenta raportata de catre toti cetatenii sai, nu doar de catre demnitari, asa cum este prevazut in Legea anticoruptie adoptata in legislatura trecuta. "Suntem in perioada de evaluare a inchiderii tuturor portitelor de evaziune fiscala in Romania. Vrem ca anul 2005 sa se constituie momentul zero al declararii averilor de catre toti cetatenii, nu public, ci la organele fiscale. Din acel moment, declaratia de venit va putea fi elementul de urmarire a taxelor si impozitelor pe care trebuie sa le plateasca cetateanul, pentru ca, in majoritatea cazurilor, evaziunea fiscala se regaseste in doua lucruri: in avere si in consum. Consumul este limitat, ca atare averea este principala ascunzatoare a veniturilor dobantite din evaziunea fiscala", a declarat ieri vicepremierul Adriean Videanu.

EVALUARI. Pe baza declaratiei de avere si a celei de venit, care se depune anual, organele fiscale ar urma sa faca evaluari prin sondaj, comparand declaratia de avere cu declaratiile de venit din ultimii cinci ani. "L-a prins, l-a taxat; si-a platit in mod corect obligatiile fata de bugetul statului, este un cetatean onorabil", a explicat Adriean Videanu, spunand ca, in prezent, daca se doreste evaluarea averii cuiva, acest lucru nu se poate, intrucat nu exista "elementul de referinta".

PEDEPSE ANTIEVAZIUNE. Vicepremierul Adriean Videanu a anuntat totodata ca Executivul pregateste si modificarea legislatiei in privinta incadrarii evaziunii fiscale in domeniul criminalitatii economice.
Premierul Calin Tariceanu a anuntat ieri, la randul sau, ca pana la sfarsitul acestei luni, Executivul va lua masuri privind pedepsirea evaziunii fiscale.

BERCEANU, SEF PESTE GUSA
Democratii scapati din mana lui Basescu au continuat ieri sa faca reasezari de pozitii in partid. Videanu a fost desemnat de catre Biroul Permanent al PD drept liderul grupului de ministri democrati din Cabinetul Tariceanu, iar Radu Berceanu, coordonatorul activitatii parlamentare. Adica liderul grupului de la Senat a fost pus sef peste liderul grupului de la Camera, in speta Cozmin Gusa. Protestele acestuia din urma nu au fost sustinute decat de trei membri BPN, care au votat impotriva lui Berceanu, ceea ce dovedeste ce slaba e pozitia lui Gusa in partid. De altfel, acesta a fost pus la colt ieri de catre membrii BPN si pentru organizarea reuniunii deputatilor la Predeal, chipurile pentru a dezbate mijloacele prin care pot fi schimbati sefii celor doua Camere, fara a consulta conducerea PD. Membrii BPN spun, de fapt, ca Gusa nu incearca decat sa-si intareasca pozitia in partid prin atragerea unora din noii deputati.

PLEDOARIE
Criticile aduse de Traian Basescu numirii lui Silvian Ionescu la Prefectura Bucuresti nu au determinat PD sa analizeze schimbarea prefectului. Liderii PD Emil Boc si Adriean Videanu au pledat ieri cauza lui Ionescu. "Un om care si-a facut datoria fata de tara lui, in momentul in care are certificat de la organele abilitate - ceea ce inseamna ca nu a facut politie politica; nu avem nici un temei legal ca Silvian Ionescu a facut vreo afacere necurata; nu exista nici un fel de condamnare la adresa lui. Din punct de vedere politic, noi avem obligatia sa-l tratam ca pe un coleg onorabil", a declarat Videanu. El a sustinut ca vina lui Ionescu este, de fapt, ca nu a stiut sa-si gestioneze imaginea. Seful statului a sustinut insa in declaratia sa ca Ionescu are "probleme" in trecutul sau atat de dinainte de ’89, cat si cu afacerile de la Primaria Capitalei.
×
Subiecte în articol: politic videanu