x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică România, membru Schengen în 2019

România, membru Schengen în 2019

de Gabriela Antoniu    |    06 Dec 2018   •   09:14
România, membru Schengen în 2019
Sursa foto: Etienne Ansotte/EU/Etienne Ansotte

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat ieri la Bruxelles că îşi menţine intenţia ca România să adere la spaţiul Schengen înainte de încheierea mandatului său în fruntea executivului Uniunii Europene, anul viitor.

"Intenţia mea rămâne ca România să devină membră în Schengen. După cum ştiţi, în ultimul raport MCV am atras atenţia autorităţilor române asupra unor slăbiciuni şi împreună vom lucra la perfecţionarea pregătirii României pentru spaţiul Schengen. Sunt convins că acest lucru se va realiza şi aş dori să-mi închei mandatul după ce România se va număra între statele membre ale spaţiului Schengen", a spus preşedintele CE, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Viorica Dăncilă. "Dar trebuie depuse unele eforturi", a precizat Juncker, al cărui mandat se încheie în octombrie anul viitor. El a arătat că mai sunt disensiuni între forul european şi autorităţile de la Bucureşti, cum ar fi cele legate de respectarea statului de drept, dar acestea nu au legătură cu preşedinţia Consiliului UE, pe care România o va prelua de la 1 ianuarie 2019. Junker spune că a văzut cât sunt de pregătiți miniștrii români pe domeniile lor şi s-a declarat convins că ţara noastră va reuși să gestioneze numeroasele propuneri aflate pe masa președinției UE. “Se întâlnesc în multe puncte programul comisiei şi guvernului român. Mai sunt puncte cum ar fi statul de drept, dar acest lucru nu presupune preşedinţia Consiliului UE", a spus preşedintele CE.

Există majoritate în Parlament

Întrebată despre moţiunea de cenzură şi majoritatea din Parlament, premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu sunt probleme. ” Nu confundaţi cele două locuri din Camera Deputaţilor cu majoritatea. Majoritatea înseamnă Senat şi Camera Deputaţilor. Avem susţinerea guvernului în Parlamentul României şi nu am absolut nicio emoţie legată de moţiunea de cenzură”, a spus premierul. Şi Juncker a afirmat că nu s-a modificat majoritatea parlamentară. ”Aici faceţi un amestesc al situaţiei. De fapt, cred că există majoritate în ambele Camere ale Parlamentului”, a spus Juncker. Dăncilă mai spus că statul de drept este respectat în România şi ţara noastră nu ar trebui să fie pusă pe acelaşi palier cu Ungaria şi Polonia.

“În ultimul raport am atras atenția asupra punctelor slabe, am lucrat pentru a îmbunătăți pregătirea României ... Nu aș dori să îmi închei mandatul înainte ca România să devină membru Schengen”, a declarat preşedintele Comisiei Europene

 

 

 

×
Subiecte în articol: jean claude juncker