x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică România, singura victimă a talk-show-ului de la Bruxelles

România, singura victimă a talk-show-ului de la Bruxelles

23 Mar 2017   •   18:34
România, singura victimă a talk-show-ului de la Bruxelles
Sursa foto: Alex Micsik

Episodul Ordonanţa 13 şi protestele antiguvernamentale care au marcat începutul guvernării PSD-ALDE au ajuns subiect de dezbatere politică la Bruxelles. Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European a luat ieri în discuţie starea democraţiei şi a justiţiei din ţara noastră, dezbaterile din Comisia LIBE transformându-se, pe alocuri, într-un veritabil talk-show politic românesc.

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost primul vorbitor la dezbaterea pe tema democraţiei şi a justiţiei din România sub guvernarea PSD. Fostul judecător CCR le-a explicat europarlamentarilor din Comisia LIBE că “ordonanţa 13 în sine nu a fost o problemă”, impedimentul fiind, în opinia sa, acela că “a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce e nefiresc”. Ministrul a explicat că “Guvernul putea să lase OUG13 să intre în vigoare imediat, dar a dat un termen de zece zile”, începând din seara adoptării. Toader a criticat la Bruxelles ancheta prin care procurorii DNA au cercetat adoptarea OUG13, afirmând că decizia prin care CCR a constatat existenţa unui conflict juridic între puterea legislativă şi justiţie este una care “îi place foarte mult”. În timpul discursului său, mai mulţi protestatari veniți la Bruxelles din diferite oraşe ale României au format din litere cuvântul #REZIST, devenit laitmotivul protestelor antiguvernamentale. Pe lista vorbitorilor invitaţi de europarlamentarii români s-a aflat şi jurnalistul Liviu Avram, din partea grupului PPE. „Puterea este sprijinită și de o parte din opoziție. Probabil își vor impune legile. Oamenii nu pot trăi patru ani în stradă. Cine obosește primul pierde partida, iar strada dă semne că a obosit”, a avertizat, “printre slide-uri”, ziaristul. A urmat apoi discursul filozofului Gabriel Liiceanu, invitat de Conservatori. Acesta le-a spus europarlamentarilor prezenţi în sală că “guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac penal la adresa Justiţiei”, iar “ţinta numărul unu a acestor oameni sunt Parchetul General şi DNA”. Filozoful a mai spus la Bruxelles că România "a fost jefuită fără scrupule" în ultimii 27 de ani, iar în 2017 s-a ajuns la situaţia în care “până şi Curtea Constituţională este politizată”. Victor Alistar, director executiv al Transparency International, a precizat în expunerea sa că „atmosfera din România este polarizată” și că în prezent „este un dialog al surzilor”. „În România nu e nimeni ferit de anchetele justiţiei. România e singura ţară europeană în care opt dintre preşedinţii cluburilor de fotbal au fost luaţi într-un singur dosar”, a declarat Victor Alistar.

 


În timpul dezbaterilor, jurnalistul Attila Biro le-a vorbit europarlamentarilor despre vacanţele şi afacerile din Brazilia ale liderului PSD Liviu Dragnea, în timp ce Victor Alistar, directorul, Transparency International Romania, a amintit de cazul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, ales cu 69% din voturi, deşi se afla în spatele gratiilor.

 

Ministrul Tudorel Toader a anunţat la Bruxelles că lucrează la un proiect de lege pentru punerea în acord a legislaţiei penale cu deciziile CCR, “fără o virgulă în plus, fără o virgulă în minus”

×