x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Romania voteaza duminica

Romania voteaza duminica

05 Iun 2004   •   00:00

POLITIC

Maine, romanii merg la vot pentru a-si alege reprezentantii in consiliile locale si judetene, precum si primarii localitatilor in care traiesc. Campania electorala a luat sfarsit in aceasta dimineata la ora 7:00. Sectiile de votare vor fi deschise maine in intervalul 7:00-21:00.
DANA PICIU, CARMEN VINTILA

Potrivit Legii 67/2004, consiliile locale si consiliile judetene, precum si primarii se aleg prin vot universal, egal, secret, direct si liber exprimat. Primarii comunelor se aleg pe circumscriptii electorale, prin scrutin uninominal. Au dreptul de a alege cetatenii romani care au implinit 18 ani, inclusiv cei care implinesc aceasta varsta in ziua alegerilor. Nu pot alege debilii sau alienatii mintali si cei pusi sub interdictie, persoanele lipsite de drepturile electorale, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva. Dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau sectorul municipiului in care alegatorul isi are domiciliul.

Cetatenii cu drept de vot care si-au stabilit resedinta intr-o alta localitate cu cel putin 3 luni inaintea datei alegerilor isi pot exercita dreptul de vot in localitatea respectiva. La cererea lor, acestia sunt inscrisi de catre primar intr-o lista electorala suplimentara, pe baza actului de identitate. Primarul solicita radierea persoanei respective din copia de pe lista electorala permanenta de la domiciliul acesteia. Tot in lista suplimentara sunt inscrise persoanele omise pe lista electorala permanenta care se prezinta si fac dovada cu actul de identitate ca domiciliaza in raza sectiei de votare respective. Un alegator poate fi inscris numai intr-o singura lista electorala. In cazul in care alegatorul isi schimba domiciliul dupa inaintarea copiei de pe lista permanenta la biroul electoral, acesta poate vota in circumscriptia electorala a noului domiciliu pe baza cartii de identitate provizorii, iar presedintele il trece pe lista suplimentara. Cartile de identitate, inclusiv cele provizorii pot fi eliberate la urgenta chiar si in ziua alegerilor, pana la ora21:00.

Cabinele si urnele trebuie asezate in aceeasi incapere in care isi desfasoara activitatea presedintele biroului electoral al sectiei de votare si membrii acestuia. Pentru a putea lua masurile necesate desfasurarii in bune conditii a alegerilor, puterile presedintelui biroului electoral al sectiei de votare se intind si in afara localului sectiei de votare pana la distanta de 500 de metri. In afara membrilor biroului electoral al sectiei de votare, persoanelor acreditate potrivit legii, precum si ziaristii, nici o alta persoana nu poate stationa in locuri publice din zona de votare sau in localurile de vot mai mult decat timpul necesar pentru votare. Fiecare alegator prezinta actul de identitate biroului electoral dupa verificare inscrierii in lista electorala a celui in cauza ii incredinteaza buletinele de vot si stampila cu mentiunea "votat". Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "votat" in patrulaterul care cuprinde lista de candidati preferati. Dupa ce au votat, alegatorii indoaie buletinele astfel ca pagina alba care poarta stampila de vot sa ramana in afara si le introduc in urna avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea votului daca secretul votului este asigurat. Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui, care o aplica pe actul de identitate mentionand si data scrutinului. In cazul in care se voteaza pe baza cartii de indentitate, pe versoul acesteia se aplica un timbru autocolant. Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot in afara celei care voteaza este interzisa. Alegatorul care din motive temeinice constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de vot pentru a-l ajuta un insotitor ales de el.

Urna mobila

Bolnavii internati in spitale care doresc sa voteze pot fi invoiti daca starea de sanatate le permite deplasarea. Acestia vor vota la sectia in raza careia au domiciliul. Pentru bolnavii netransportabili care vor sa voteze, conducerea spitalului va intocmi si va transmite liste cu numele lor catre sectiile de votare de care apartin. In ziua votarii, o echipa formata din doi membri de la sectiile de votare respective se va deplasa cu o urna volanta si cu stampile si buletine de vot catre unitatile sanitare unde pacientii internati au solicitat acest lucru. Alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate care nu sunt insa internati pot beneficia de urna mobila in baza unei cereri a acestora adresata presedintelui biroului electoral al sectiei de votare. In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala. Urna speciala poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare. Militarii in termen voteaza numai la sectiile de votare din localitatea de domiciliu in limitele prevederilor regulamentelor militare.

Contraventii si infractiuni

Legea 67/2004 prevede ca impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati sau un anumit candidat pentru functia de primar sau de consilier, precum si primirea acestora de catre alegatori se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. De aceeasi pedeapsa este pasibila si peroana care voteaza fara a avea dreptul sau voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor. Violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral ori de catre alte persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. Tiparirea si utilizarea de buletine false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine falsificate prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum si utilizarea unui act de identitate nul sau fals constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Deschiderea urnelor inainte de ora stabilita pentru inchiderea votarii, precum si utilizarea urnei speciale in alte conditii decat cele prevazute de lege se pedepsesc cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. Incredintarea urnei speciale altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiilor de votare se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Cate buletine trebuie sa primiti

Fiecare alegator din Bucuresti va primi patru buletine de vot - pentru a-si desemna primarul general, primarul de sector, membrii Consiliului General si cei ai Consiliului Local - in timp ce in tara, persoanele cu drept de vot vor primi cate trei buletine - unul prin care va fi ales primarul localitatii, unul pentru consiliul local si altul pentru consiliul judetean.

Buletinele de vot pe care se vor aplica - in perimetrul aceluiasi patrulater ce contine numele candidatilor sau ale partidelor - mai multe stampile cu mentiunea "votat" reprezinta voturi valabile, dupa cum a stabilit deja Biroul Electoral Central. Atunci cand patrulaterul este deschis pe o pagina a buletinului de vot si se inchide pe urmatoarea pagina, aplicarea stampilei cu mentiunea "votat" pe prima pagina, pe a doua pagina sau pe ambele pagini, dar in perimetrul aceluiasi patrulater, reprezinta un vot valabil exprimat.

Votul este valabil si in cazul in care stampila a depasit limitele unui patrulater, daca optiunea alegatorului este evidenta. Buletinele de vot care nu poarta stampila de control a sectiei de votare, buletinele de vot de alt model decat cel legal aprobat, buletinele de vot care nu au aplicata stampila cu mentiunea "votat" sau la care stampila este aplicata pe mai multe patrulatere sau in afara acestora sunt considerate nule.

Alegerile in cifre

  • Alegatori: 17.921.280
  • Sectii de votare in tara: 16.670
  • Sectii de votare in Bucuresti: 1.155
  • Stampile de vot: 90.000
  • Buletine de vot: 60 de milioane
  • Fonduri alocate pentru organizarea alegerilor: 323,74 miliarde de lei
  • Posturi de primari: 3.138
  • Posturi de consilieri judeteni (inclusiv membrii Consiliului General al Municipiului Bucuresti): 1436
  • Posturi de consilieri locali: 40.036
  • Candidati: 405.404 (din 41 de formatiuni politice si independenti)
  • Candidati pentru primarii: 22.599 (7,2 candidati pe un loc)
  • Candidati pentru consiliile judetene: 22.169 (15,44 candidati pe un loc)
  • Candidati pentru consiliile locale: 360.636 (9 candidati pe un loc)

    Turul al doilea

    Alegerile pentru consilieri si pentru primari sunt valabile, indiferent de numarul alegatorilor care au participat la vot. Este declarat primar candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Daca nici unul dintre candidati nu le-a obtinut se organizeaza al doilea tur de scrutin. Un al doilea tur de scrutin se organizeaza si in caz de balotaj intre mai multi candidati la functia de primar. La al doilea tur de scrutin participa numai candidatii clasati pe primele doua locuri, respectiv candidatii aflati in situatie de balotaj. Turul doi are loc la doua saptamani de la primul tur. In al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.
  • ×