x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Rovana Plumb, admisă comisar european. USR se opune

Rovana Plumb, admisă comisar european. USR se opune

de Ion Alexandru    |    10 Sep 2019   •   09:28
Rovana Plumb, admisă comisar european. USR se opune

Europarlamentarul român Rovana Plumb a primit, ieri, acordul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a prelua o funcție de comisar european în cadrul Executivului UE. Abia astăzi, draftul listei comisarilor desemnați va fi prezentat Parlamentului European. Reprezentanții USR au anunțat, imediat după confirmarea acestei informații, că se opun nominalizării Rovanei Plumb, pe motiv că „este un lucru dăunător României”.

 

Rovana Plumb a fost acceptată ca urmare a unei serii de interviuri pe care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a avut în ultimele săptămâni cu fiecare candidat propus de statele membre ale Uniunii Europene pentru preluarea mandatelor de comisar european. Iar lista cu persoanele acceptate va fi prezentată astăzi Parlamentului European. Legislativul urmează să-și dea acordul pe întregul Colegiu al Comisarilor, procedură urmată de audieri ale comisarilor desemnați în comisiile parlamentare de specialitate. După ce Parlamentul European își va da acest consimțământ, Consiliul European numește, formal, Comisia Europeană.

Conform unor surse, candidatul român Rovana Plumb, acceptată deja de președintele Comisiei Europene, urmează să preia portofoliul Transporturilor.

 

Opoziția românească nu vrea

Toate bune și frumoase, numai că Plumb se lovește de opoziția reprezentanților USR din Parlamentul European. Care, prin intermediul unui comunicat de presă, au precizat că se vor opune numirii Rovanei Plumb în funcția de comisar european, chiar dacă aceasta vine de la președintele ales al Comisiei Europene. „Guvernul României, condus de Viorica Dăncilă, a ignorat mesajele politce clare transmise de partenerii europeni, printre care și grupul Renew Europe (controlat de Emanuel Macron – n.red.), iar candidatura Rovanei Plumb riscă să fie respinsă la votul din comisiile din Parlamentul European. Abia acest lucru va fi dăunător României”, arată USR în respectivul comunicat de presă.

O poziție similară a fost adoptată și de PNL. De cealaltă parte, secretarul general al PSD Mihai Fifor, a replicat: „PNL și USR își arată măsura de caracter atunci când spun că vor vota împotriva unui român pentru o funcție în Comisia Europeană, doar pentru că este propus și susținut de premierul Viorica Dăncilă”.

×
Subiecte în articol: rovana plumb