x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Rovana Plumb despre listele PSD + PUR - "O decizie trebuie insusita"

Rovana Plumb despre listele PSD + PUR - "O decizie trebuie insusita"

19 Oct 2004   •   00:00

Rovana Plumb, membru in Biroul Coordonator al PSD, a acordat Jurnalului National un scurt interviu pe tema listelor pentru Parlament ale Uniunii Nationale PSD + PUR.

PROCES. Rovana Plumb crede ca alcatuirea listelor electorale trebuie sa tina cont nu numai de vointa filialelor

  • Jurnalul National: Cum explicati ca listele parlamentare ale Uniunii PSD + PUR varianta finala sunt substantial diferite de cele rezultate din alegerile preliminare, ceea ce a creat numeroase situatii tensionate in teritoriu?

    Rovana Plumb: Alcatuirea listelor electorale este un proces complex, in care trebuie sa se tina cont de mai multi factori si nu numai de dorinta organizatiilor judetene. Desigur, principalul criteriu pentru accederea pe liste este votul membrilor de partid exprimat la alegerile preliminare, dar anumite corectii sunt obligatorii. In final, modificarile nu au depasit procentul anuntat initial de 10%. Important este ca doua treimi din candidatii aflati pe locuri considerate eligibile sunt figuri noi, ceea ce demonstreaza ca schimbarile care se produc in PSD sunt de substanta.

  • Totusi exista numeroase cazuri in care filialele si-au manifestat mai mult sau mai putin public nemultumirea fata de impunerea unor candidati de la centru.

    Intr-un partid pot exista oricate opinii divergente, dar numai pana in momentul cand se ia o decizie. Dupa aceea, toti membrii trebuie sa si-o insuseasca, chiar daca nu au fost intru totul de acord cu ea. Stiu ca organizatiile judetene sunt in general alergice la candidatii "de la centru", insa important este ca cei care sunt alesi intr-o circumscriptie sa nu uite ca reprezinta cetatenii acelui judet. In ce ma priveste, eu voi veghea personal ca in organizatiile de care raspund din partea Biroului Coordonator sa nu existe cazuri de parlamentari care sa nu desfasoare o activitate corespunzatoare in teritoriu.

  • De ce nu a fost respectat anuntul initial ca femeile vor avea o pondere de 25%?

    Acel procent reprezinta un obiectiv pe care ni-l propusesem inainte de realizarea aliantei cu Partidul Umanist. Chiar daca din punct de vedere cantitativ nu l-am atins decat raportat la numarul total de candidati, sunt convinsa ca vom compensa prin calitatea celor care se situeaza pe locuri eligibile. Partea pozitiva a lucrurilor este ca ponderea femeilor pe liste a crescut cu cateva procente bune fata de 2000 si, mai mult, avem un grad de innoire mai mare decat cel inregistrat la nivel de Uniune. Aproape trei sferturi dintre femeile plasate pe locuri eligibile candideaza pentru prima oara, iar o treime sunt tinere. Din pacate, lipsesc de pe liste unele colege de-ale noastre care au avut o activitate buna in ultimii ani, insa nu putem ignora votul membrilor de partid. Am convingerea ca la alegerile viitoare femeile vor fi mult mai bine reprezentate si asta nu pentru a bifa un obiectiv statistic, ci datorita calitatilor pe care le vor dovedi in urmatorii patru ani. (Gabriela Antoniu)
  • ×
    Subiecte în articol: politic