x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Rovana Plumb: E nevoie de o mai mare accentuare a rolului femeii în societate

Rovana Plumb: E nevoie de o mai mare accentuare a rolului femeii în societate

de Agerpres    |    04 Oct 2014   •   22:37
Rovana Plumb: E nevoie de o mai mare accentuare a rolului femeii în societate

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, a declarat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, în cadrul panelului dedicat leadershipului feminin şi prezentării obiectivelor organizaţiei Global Women Leadership Initiative - Romania, că este nevoie de o reprezentare mai mare a femeilor pe toate palierele de activitate, pentru a promova cele mai bune politici publice.

''Femeile înţeleg mai bine ce trebuie făcut pentru familie, societate. Obiectivul '50 by 50' reprezintă un proiect ambiţios, dar necesar dacă vrem să avem rezultate. (...) Abilitatea de a fi lider depinde de noi, de felul în care percepem realitatea, cum facem echipă cu cei cu care simţim la fel. Nu se poate atinge acest obiectiv fără reprezentanţii societăţii civile, e nevoie de sprijin, de un protocol de colaborare'', a spus ministrul Rovana Plumb.

Ea a precizat, făcând o comparaţie cu anul 2003, când a devenit secretar general al Organizaţiei de femei a PSD, că în prezent, din punct de vedere al numărului de membre ale organizaţiei, se situează pe locul al treilea la nivel european, dar a adăugat că e nevoie de o mai mare accentuare a rolului femeii în societate.

''La minister (MMFPSPV - n.r.) am înfiinţat ceea ce s-a desfiinţat, ca şi cadru instituţional, am reconceput Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi. Criza economică a afectat mult femeile, la fel şi măsurile de austeritate. Din acest motiv, trebuie să acţionăm în două direcţii. Prima: o piaţă a muncii nediscriminatorie pentru femei şi proiecte de sprijin pentru femei. A doua: combaterea fenomenului violenţei domestice şi a traficului de fiinţe umane. Româncele aşteaptă de la noi măsuri de participare activă, trebuie să aibă o participare egală în toate domeniile de activitate'', a mai spus Rovana Plumb.

Potrivit acesteia, conform statisticilor, în 2014 sunt 29.000 femei manager patron de firmă, 34% femei în posturi de conducere în business. De asemenea, în MAI şi MApN, din 2012, s-a înregistrat o creştere a reprezentării femeilor, 30% sunt în posturi de decizie. Ministrul a adăugat că în 2013 România se afla pe locul 1 în Europa, cu 47% femei în funcţii de decizie în zona administraţie.

''În politic, reprezentativitatea femeilor lasă de dorit, în 2012 aveam în Parlament 10% femei, sub media europeană. Trebuie să ieşim din acest cerc închis din punct de vedere al sistemului electoral, votul uninominal nu a fost favorabil femeilor. Obiectivul european ca în 2020 să existe 40% prezenţă feminină în toate sferele de activitate reprezintă o ţintă rezonabilă'', a afirmat ministrul Muncii, subliniind că mişcarea feministă trebuie să fie la nivel global pentru a avea efect la nivelul politicilor publice şi că îşi doreşte ca ''România să rămână un model de respectare a femeii''.

Secretarul de stat la Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi din MMFPSPV, Ioana Cazacu, a afirmat că este dificil ''să ieşi în faţă fără să ai susţinerea societăţii''.

''Trebuie să încurajăm femeile pe piaţa muncii şi în funcţii de conducere. De asemenea, un alt aspect important este instruirea femeilor din zona rurală şi urbană în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea violenţei domestice'', a spus Cazacu.

Ea a subliniat necesitatea unui Telverde pentru victimele violenţei domestice, dar şi ajutarea acestora prin consiliere, prin cursuri de calificare-recalificare, pentru că multe femei suportă violenţa din cauză că sunt dependente material de agresor.

''E nevoie de o abordare integrată între Poliţie, Ambulanţă, IML, Ministerul Public, pentru întocmirea unei fişe unice a victimei, de proceduri clar determinate. Avem ordin de protecţie, dar nu avem sistem de monitorizare a acestuia. Conform statisticilor, 24% dintre femei sunt agresate de partenerul de viaţă, alte 14% de alte persoane'', a atras atenţia secretarul de stat.

Global Women Leadership Initiative - Romania a încheiat un parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, care ''creează cadrul pentru implementarea de proiecte concrete, dedicate sferelor de activitate ale organizaţiei, urmărind formarea şi promovarea unei noi generaţii de femei doritoare, capabile şi hotărâte să asume funcţii de conducere''.

Panelul dedicat leadershipului feminin, desfăşurat în cadrul conferinţei Bucharest Forum 2014, organizat de Institutul Aspen România, a reunit, sâmbătă, importante personalităţi, în ultima dintre cele trei zile ale evenimentului desfăşurat la Palatul Parlamentului, prilej cu care a fost prezentată organizaţia română Global Women Leadership Initiative - Romania ''50 by 50''.  

×
Subiecte în articol: rovana plumb