x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Rusia, revoltată de ”bravada neruşinată" a lui Băsescu. Preşedintele României nu e impresionat: "Dacă vouă vi s-a părut reacţie ţeapănă...". Vezi reacţia MAE

Rusia, revoltată de ”bravada neruşinată" a lui Băsescu. Preşedintele României nu e impresionat: "Dacă vouă vi s-a părut reacţie ţeapănă...". Vezi reacţia MAE

30 Iun 2011   •   15:40
Rusia, revoltată de ”bravada neruşinată" a lui Băsescu. Preşedintele României nu e impresionat: "Dacă vouă vi s-a părut reacţie ţeapănă...". Vezi reacţia MAE

Presedintele Romaniei a provocat o furtuna de indignare in cadrul Ministerului Rus de Externe, afirmand ca in 1941 si el ar fi trimis, de asemenea soldati romani sa lupte impotriva Uniunii Sovietice.

Ministerul rus de Externe considera, intr-un comunicat referitor la declaratiile presedintelui Basescu privind trecerea Prutului, ca "astfel de bravade nerusinate care justifica agresiunea fascista si profaneaza memoria milioanelor de jertfiti ai nazimului este inadmisibila si merita o apreciere adecvata din partea Europei".

Ministerul de Externe rus considera ca "nejustificabila" validarea atacului care a costat Uniunea Sovietica 27 de milioane de vieti si spune ca declaratia presedintelui Traian Basescu despre trecerea Prutului nu se explica prin unele "dintre conditiile politice actuale", potrivit Ria-Novosti.

"Rusia este revoltata ca presedintele roman a declarat ca si el le-ar fi ordonat trupelor sale sa treaca raul Prut pentru a ataca URSS in 1941", a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukasevici, intr-un mesaj publicat pe contul de twitter al ministerului - @MFA_Russia.


Basescu: "Daca voua vi s-a parut reactie teapana..."
Traian Basescu considera ca reactia Ministerului rus de Externe, fata de declaratiile sale privind evenimentele istorice din 1941 este lipsita de obiect, atat timp cat Romania si Federatia Rusa au condamnat pactul Ribbetrop-Molotov, iar URSS nu mai exista.

La finalul intrevederii sale cu presedintele Confederatiei Elvetiene, Traian Basescu a raspuns intrebarilor jurnalistilor privind reactia Ministerului rus de Externe fata de declaratiile sale despre invazia URSS, din iunie 1941.
"Se pare ca unii devin sensibili si daca discuti despre istorie. Eu nu sunt istoric, dar cred ca raspunsul meu a fost in deplin acord cu pozitia Romaniei, care, prin Parlamentul Romaniei, a condamnat pactul Ribbetrop-Molotov. Mai mult, Duma de Stat a condamnat pactul Ribbetrop-Molotov. Deci nu vad unde e supararea, iar Uniunea Sovietica nu exista. Nu mai exista. Noi avem o relatie acum cu Federatia Rusa, iar cand discutam despre Uniunea Sovietica, discutam despre ceva ce a fost. Despre istoria noastra nu avem cum sa nu discutam", a declarat Basescu

Basescu a caracterizat drept "isterica" reactia analistilor fata de evolutia relatiei dintre Romania si Federatia Rusa.
"As mai spune un lucru. Am inteles, chiar inainte sa intru in intalnirea cu doamna presedinte (Micheline Calmy-Rey, presedintele Confederatiei Elvetiene, n.r.), ca sunt deja mari analisti militari si politici care s-au isterizat deja cum atacam noi Federatia Rusa. Nu, era vorba de o realitate din istoria acestei tari si a relatiei Romaniei cu Uniunea Sovietica. Nimic nou sub soare, mai ales ca pozitia a fost in deplin acord cu condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov. Daca cineva are dureri pe la vreo Antena 3, cu analisti mereu furiosi ca a disparut Uniunea Sovietica, o avea dureri. Eu nu am", a spus Basescu.

Intrebat cum comenteaza faptul ca reactiile rusesti au aparut la nivel de purtator de cuvant, Basescu a raspuns: "Daca voua vi s-a parut reactie teapana…".

● Cititi: Dan Voiculescu: "Traian Basescu, presedintele gol. Cunostintele lui despre lume se reduc la viata pe punte"

MAE: Reactia publica cu o violenta de limbaj inacceptabila in numele MAE rus e regretabila
MAE a anuntat ca a luat nota cu surprindere de declaratia exprimata in numele MAE rus referitoare la comentariile presedintelui Basescu, partea romana apreciind regretabila si lipsita de temei lansarea unei asemenea reactii publice cu o violenta de limbaj inacceptabila, fara informare completa.

"Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a luat nota cu surprindere de declaratia exprimata in numele Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, care se refera la unele comentarii ale Presedintelui Romaniei pe teme istorice", precizeaza MAE.

Ministerul mai spune ca este "complet nepotrivit limbajul folosit in declaratia oficialului rus pe acest subiect si dezavueaza utilizarea unor comentarii privind evenimente tragice, atat pentru poporul roman, cat si pentru cel rus, de acum 70 de ani, dandu-le o semnificatie in actualitatea politica".
"Consideram regretabila si lipsita de temei lansarea unei asemenea reactii publice cu o violenta de limbaj inacceptabila, fara o informare completa si o minima interactiune prealabila in plan diplomatic", spune MAE.

Ministerul Afacerilor Externe transmite totodata ca are deplina deschidere pentru a dialoga cu Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, pentru eliminarea oricaror confuzii si denaturari ale informatiilor ce au stat la baza reactiei oficialului rus.
"In acelasi timp, Ministerul Afacerilor Externe considera ca acest episod nu trebuie sa conduca la afectarea dialogului firesc, purtat in termeni de civilitate, care este normal sa defineasca relatiile bilaterale si isi exprima disponibilitatea pentru dialog cu Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse pe orice tema de interes bilateral", se mai arata in comunicat.

● Cititi: Ponta despre reactia Rusiei la declaratiile lui Basescu: E un gest corect!

Presedintele Traian Basescu a de­clarat, la 22 iunie, la B1 TV, ca de­cizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de tradare", el adaugand totodata ca relatia sa de apropiere cu printul Paul a fost un gest pentru a proba ca nu are nimic cu Casa Regala, reaminteste Mediafax.

Pe de alta parte, presedintele a reamintit, in contextul unei intrebari, ca se implinesc 70 de ani de la "hai sa-i spunem celebra «Soldati romani, va ordon treceti Prutul!»".

El a spus ca daca ar fi fost in acel moment istoric ar fi dat acelasi ordin. "Da, pentru ca aveam un aliat si aveam de recuperat un teritoriu. Daca aveam conditiile de atunci probabil ca as fi facut-o", a spus el.

Seful statului a numit act de tradare abdicarea Regelui Mihai. "Tot continuam sa consideram ca abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Basescu.

"Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, du­cerea lor in Transnistria, nu stiu ce. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. Asta (maresalul Antonescu – n.r.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram cri­mi­nali de razboi – seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam de toate pacatele?", a comentat Basescu.

Intrebat daca nu i s-a reprosat in in­talnirile cu Regele Mihai apro­pie­rea fata de printul Paul, presedintele a spus ca relatia cu acesta a fost pentru a proba faptul ca nu are probleme in ceea ce priveste Casa Regala. "Eu am facut un gest sa probez ca nu am ni­mic cu Casa Regala, pentru ca Paul e parte a Casei Regale", a spus prese­dintele.

● Cititi: Retrospectiva declaratiilor lui Traian Basescu despre Rusia: Cum a ajuns "Marea Neagra lac rusesc"

Opiniile sale au starnit cri­tici din par­tea mai multor reprezentanti ai cla­sei politice si ai mediului acade­mic. Invitat la o emisiune la 10 TV mier­curi, presedintele a spus ca nu retracteaza ceea ce a afirmat despre Re­gele Mihai. El a spus ca nu re­trac­teaza, explicandu-si pozitia printr-o paralela intre un sef de stat si un comandant de nava si mentionand ca acestea sunt "meserii" in care nu se abandoneaza echipajul.
De asemenea, Basescu s-a refe­rit la maresalul Ion Antonescu. Astfel, el a declarat ca il acuza fara menajamente pe Ion Antonescu pentru Holocaust, adaugand totodata ca, atunci cand acesta a trecut Prutul, "daca se oprea la Nistru era perfect".
Presedintele a reactionat in stilul lui ieri, intrebandu-se "unde este supararea?". "Se pare ca unii devin sensibili cand vorbim despre istorie", a spus el.

Era de asteptat ca Moscova sa reactioneze rapid la declaratiile facute zilele trecute de presedintele Traian Basescu referitoare la evenimentele din 1941. Chiar ne intrebam care va fi forma pe care o avea avea raspunsul. Diplomatia este o lume a termenilor eleganti, iar atunci cand se trece la "nerusinare", e semn de mare su­pa­rare. Nu se arunca pe piata astfel de termeni excesivi decat daca tii neaparat sa-ti lovesti dur interlocutorul/adversarul.

×