x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică S-a constituit uniunea nationala PSD + PUR

S-a constituit uniunea nationala PSD + PUR

10 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Formarea aliantei "Uniunea Nationala PSD + PUR" a fost aprobata ieri in unanimitate de congresul comun al celor doua partide. Congresul a decis totodata desemnarea lui Adrian Nastase candidat la Presedintie din partea Uniunii Nationale PSD + PUR si a lui Mircea Geoana ca viitor premier. Alianta "Uniunea Nationala PSD + PUR" a fost oficializata ieri in cadrul Congresului comun al celor doua partide. In urma protocolului semnat de presedintii PSD si PUR, vicepresedintele umanist Codrut Seres va ocupa functia de vicepremier in viitorul guvern.
DANA PICIU, SILVIU SERGIU

Cei 4.250 de delegati prezenti la Congres au aprobat, in unanimitate, pe langa constituirea "Uniunii Nationale PSD + PUR" si candidatul comun pentru alegerile prezidentiale, programul electoral, manifestul electoral, propunerea pentru structura viitorului guvern, dar si nominalizarile pentru functiile de premier si vicepremier pentru cazul in care alianta va castiga alegerile. Astfel, candidatul Uniunii la Presedintia tarii este Adrian Nastase, iar premierul viitorului guvern va fi Mircea Geoana. Conform acordului dintre cele doua partide, in cazul in care Uniunea va castiga alegerile generale va fi reinfiintat Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.

Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a reamintit ca desfiintarea acestui minister a fost cauza pentru care umanistii s-au retras de la guvernare. El a precizat ca nu este vorba de un favor pe care PSD il face PUR, ci de "o nevoie a societatii romanesti, aceea de a sprijini clasa de mijloc". Despre Uniune, Voiculescu a aratat ca prin aceasta noua constructie politica se realizeaza pentru prima data in Romania unirea celui mai puternic partid, PSD, cu cel mai dinamic partid al tarii, PUR. El a motivat intrarea umanistilor in aceasta Uniune prin faptul ca partidul sau doreste promovarea interesului romanesc, a capitalismului romanesc, fiind nevoie de competitie si parteneriat in politica. In ceea ce priveste unul dintre componentii Aliantei D.A., concurentul politic principal al Uniunii, liderul umanist a afirmat ca "PD este o dovada vie a faptului ca potentialul de coalitie si cel de santaj pot coexista foarte bine". La randul sau, liderul PSD Adrian Nastase a admis ca formatiunea sa si cea umanista au gresit atunci cand au decis sa se desparta, ele facand parte din Polul Social Democrat. "Am irosit timp si resurse, dar e un semn de intelepciune ca acum pornim din nou la drum impreuna. Nu facem asta pentru a contrabalansa Alianta D.A., ci pentru a evita o noua perioada de criza, asa cum a fost cea dintre anii 1996 si 2000", a spus Nastase. Cat despre apropiata campanie electorala, presedintele PSD a spus ca Uniunea nu va face campanie negativa, iar candidatii celor doua partide nu vor trece la atacuri murdare.

CANDIDAT. Participantii la Congres l-au desemnat in unanimitate pe Adrian Nastase drept candidat al Uniunii Nationale PSD + PUR la Presedintie. Cel care a prezentat propunerea, liderul PUR, Dan Voiculescu, a afirmat ca Adrian Nastase "este presedintele de care Romania are nevoie, avand puterea sa duca mai departe rezultatele de succes din perioada 2001-2004". Liderul PUR a mai spus ca Ion Iliescu are meri-tul istoric de a fi garantul procesului dificil de trecere la un sistem democratic, iar Adrian Nastase, ca viitor presedinte al tarii, este chemat sa conduca procesul de finalizare a integrarii tarii in Uniunea Europeana.

VIITOR PREMIER. Tot in umanimitate a fost votat si Mircea Geoana drept viitorul premier al guvernului pe care cele doua partide urmeaza sa-l formeze daca vor castiga alegerile. Propunerea a venit din partea liderului PSD, care a spus ca viitorul guvern are nevoie de un lider caruia sa-i fie familiar procesul de integrare. Mircea Geoana a aratat ca vrea sa creeze o guvernare transpa-renta, eficienta, in cadrul careia un accent deosebit va fi pus pe reducerea cheltuielilor bugetare. El a mai precizat ca obiectivul fundamental al programului de guvernare va fi cresterea nivelului de trai al populatiei si ca va lucra in parteneriat cu societatea civila si sectorul privat.

CODRUT SERES, DESEMNAT PENTRU FUNCTIA DE VICEPREMIER Vicepresedintele Partidului Umanist, Codrut Seres, a fost propus si votat de catre Congres sa ocupe postul de vicepremier in guvernul pe care PSD si PUR il vor alcatui daca vor castiga alegerile generale din aceasta toamna. Liderul umanist, Dan Voiculescu, l-a prezentat ca pe un "tanar ardelean, un om echilibrat", apreciind totodata ca "nu va fi niciodata infectat de microbul puterii si ca nu va fi niciodata corupt". Voiculescu s-a declarat convins ca Seres va face o echipa foarte buna cu candidatul desemnat de PSD pentru functia de prim-ministru, Mircea Geoana. Codrut Seres a prezentat ieri structura noului guvern, care, conform acestuia, va reflecta noua structura a Comisiei Europene. Inainte ca Uniunea Nationala PSD+PUR sa fie realizata, Codrut Seres a fost nominalizat drept candidat la Presedintia Romaniei din partea PUR.

INCIDENT

In timpul lucrarilor Congresului, vicepresedintelui PUR Galati, Constantin Costica (75 de ani), i s-a facut rau fiind necesara interventia unei echipe de medici, exact in sala in care se desfasura evenimentul. Constantin Costica a fost scos pe foaierul Salii Palatului, unde medicii au incercat sa-l resusciteze folosind inclusiv socuri electrice. Eforturile medicilor au fost insa zadarnice pentru ca pacientul a murit la scurt timp la Spitalul Universitar de Urgenta. Potrivit medicilor, Constantin Costica suferea de inima de mai mult timp si avusese anterior doua infarcturi, iar ieri a facut al treilea infarct. La finalul Congresului, presedintii PSD si PUR, Adrian Nastase si Dan Voiculescu, au transmis condoleante familiei indoliate si au dat asigurari ca membrilor acesteia li se va acorda intre-gul sprijin necesar.

Noua structura politica va avea conducere comuna

Potrivit acordului de constituire a aliantei electorale dintre PSD si PUR, insemnul si semnul electoral al acestei structuri politice va fi reprezentat de trei boboci de trandafir, dedesubt fiind inscrisa denumirea celor doua formatiuni componente.

OBIECTIVE. Printre obiectivele electorale ale Uniunii se numara obtinerea majoritatii parlamentare in Camera Deputatilor si Senat si castigarea alegerilor prezidentiale. La nivel central urmeaza sa se constituie Colegiul Presedintilor, compus din presedintii partidelor si cate un membru din partea fiecarei formatiuni. O alta structura comuna de conducere va fi Delegatia Permanenta Nationala compusa din cate patru membri ai fiecarui partid. In afara de presedintii celor doua formatiuni, din Delegatie vor face parte Octav Cozmanca, Dan Nica si Titus Corlatean din partea PSD, Daniela Popa, Ioan Codrut Seres si Emanoil Savin din partea PUR. Printre atributiile acestui for de conducere se numara alcatuirea listelor comune de candidati pentru Camera Deputatilor si Senat.

LISTE. In urma acordului politic cu PSD, PUR va avea 10 locuri eligibile la Senat si 22 la Camera Deputatilor. Presedintele PSD, Adrian Nastase, a explicat ca numarul de locuri eligibile a fost stabilit luandu-se in considerare scorul de 5%, cu care umanistii sunt cotati in sondajele de opinie. De cealalta parte, liderul umanist Dan Voiculescu a respins ideea ca PUR primeste aceste locuri de la PSD. "Refuz orice fel de iluzie ca ni se da ceva. E un acord intre doua forte politice. La alegerile locale PUR a obtinut 6% si acum nu facem decat sa basculam acest electorat catre Uniunea Nationala PSD+PUR", a spus Voiculescu. El a explicat ca pana in momentul de fata cele doua formatiuni nu au negociat posturile de ministri care ar urma sa revina umanistilor. "In prezent, ne preocupa oferta noastra electorala", a precizat Voiculescu. In alta ordine de idei, acordul dintre PSD si PUR stabileste ca cele doua partide isi vor constitui grupuri parlamentare proprii, disctincte, atat in Camera Deputatilor, cat si in Senat.
×