x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică S-a întors roata: MRU în ascensiune, Ponta pierde majoritatea

S-a întors roata: MRU în ascensiune, Ponta pierde majoritatea

de Marius Gîrlașiu    |    30 Iun 2015   •   22:15
S-a întors roata: MRU în ascensiune, Ponta pierde majoritatea
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Alegerea lui Mihai Răzvan Ungureanu ca director al SIE, cu 278 de voturi pentru şi şase împotrivă, reprezintă a doua înfrângere pentru PSD în faţa unei noi majorităţi parlamentare.

După adopta­rea Strategiei Naţionale de Apărare, Klaus Iohannis a demonstrat, în ultima zi a sesiunii, că are o nouă majori­tate în Parlament. În ciuda boicotului PSD şi ALDE, libe­ralii au reuşit să îndeplineas­că cvorumul pentru alegerea lui Ungureanu. I-au ajutat UNPR-iştii lui Gabriel Oprea, UDMR şi minorităţile.

După trei ani, revanşa lui Ungureanu este completă. Demis în 2012 prin moţiunea de cenzură a USL, MRU este omul care preves­teşte, azi, o criză majoră pentru Guvernul Ponta.

Alegerea lui MRU ca director al SIE este o nouă demonstraţie de forţă a preşedin­telui în faţa coaliţiei de guvernare.

După votul pentru Strategia Naţională de Apărare, Klaus Iohannis dovedeşte încă o dată că a reuşit să strângă o nouă majoritate parlamentară în jurul PNL.

L-a ajutat decisiv liderul UNPR şi premierul interimar, Gabriel Oprea, care şi-a îndeplini cvorumul necesar validării şedinţei. Chiar dacă parlamentarii coaliţiei au boicotat votul, patru membri PSD au sfidat directivele de partid şi au fost prezenţi în plen. Ziua a început cu emoţii pentru Ungureanu, care nu a mai fost audiat în Comisia de control SIE.

În frunte cu Ilie Sârbu, cei trei PSD-işti din comisie au tras chiulul, iar audierea nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. „Colegii noştri au refuzat să-şi îndeplinească calitatea de parlamentari și să se prezinte la comisie”, a explicat preşedintele Comisiei SIE, liberalul Mihăiţă Calimente.

Avizul comisiei era unul consultativ, astfel că votul în plen nu a fost în pericol. „Regimul Băsescu se recompune încet, încet. Cei mai de seamă reprezentanţi ai regimului Băsescu încep să reapară după ce au fost repudiaţi la alegerile din 2012”, a fost atacul lui Tăriceanu. Au existat, însă, ş­nescu nu a fost prezent în sală, după ce a anunţat că „e dreptul meu să mă privesc în oglindă”. Marius Gîrlaşiu

×
Subiecte în articol: mru Victor Ponta politica