x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică S-a rupt lanţul de iubire Băsescu-SRI-DNA-Parchet

S-a rupt lanţul de iubire Băsescu-SRI-DNA-Parchet

de Gabriela Antoniu    |    12 Mar 2015   •   01:53
S-a rupt lanţul de iubire Băsescu-SRI-DNA-Parchet

Relaţiile fostului preşedinte Traian Băsescu cu instituţii de forţă - SRI, DNA, Parchet- pe care până mai ieri le preaslăvea s-au deteriorat rapid după ce acesta şi-a încheiat mandatul la Cotroceni. Şi s-a ajuns în situaţia ca SRI să sugereze preşedintelui Iohannis să ceară o anchetă pentru a stabili, dacă, într-adevăr, la încheierea mandatului, Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni cu 50 de dosare de înaltă corupţie politică, aflate în pregătire cu DNA pentru primul semestru al anului 2015. Dosarele i-au fost prezentate de prim-adjunctul SRI Florian Coldea, în octombrie 2014, conform cotidianul.ro. În replică, Băsescu a susţinut că infomaţia “ este o minciună”. “Cum să pleci cu dosare secrete din Cotroceni? Eu caut acum, mi-am luat toate calculatoarele să văd, cât încă sunt în reşedinţa oficială, să văd dacă nu am în calculatoare documente secrete să le şterg, că e un lucru care trebuie făcut la încetarea mandatului", a spus fostul preşedinte.

La mai bine de o lună de la apariţia acestor informaţii şi după numirea unui nou şef, SRI nu numai că nu-i dă dreptate lui Băsescu, dar sugerează şi o anchetă. “Astfel, în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, Administraţia Prezidenţială stabileşte măsuri proprii privind protecţia informaţiilor secrete de stat, fiind abilitată prin lege să dispună măsurile necesare pentru verificarea aspectelor semnalate de dumneavoastră”, a răspuns SRI la o solicitare a Expres Magazin privind cele 50 de dosare  secrete care nu ar fi fost predate de Băsescu odată cu mandatul. Mai mult, SRI spune că poate da şi o mână de ajutor în această anchetă, inclusiv prin sesizarea organelor de anchetă: “Serviciul Român de Informaţii asigură acestor instituţii asistenţă de specialitate, potrivit competenţelor de coordonare generală a activităţii şi de control al măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor secrete de stat. Totodată, vă informăm că în măsura în care există date şi informaţii care indică pregătirea sau săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, inclusiv în ceea ce priveşte protecţia informaţiilor clasificate, acestea sunt trasmise organelor de urmărire penală de către instituţia noastra, conform dispoziţiilor procedurale în materie”. La sfârşitul lunii februarie, într-un interviu acordat B1TV, Băsescu a susţinut că în ultimele luni de mandat, serviciile începuseră să-l ocolească şi să-şi caute soluţii pentru viitor, dând exemplu legilor Big Brother şi cazul fratelui său, Mircea Băsescu. “Peste noapte s-a umflat capul unor parlamentari să facă legi. Prin acest tertip legal, serviciile au evitat să ajungă în CSAT şi cu legea cartelelor pre-pay şi cu stocarea datelor. Cele două legi nu au fost făcute fără ca serviciile să ştie (...)”, a spus Băsescu.

Fostul preşedinte nu se războieşte însă numai cu serviciile, ci şi cu DNA, tema fiind dosarele Mineriadelor şi Revoluţiei. Traian Băsescu a postat pe pagina sa de Facebook înregistrarea unei discuţii din 9 septembrie 2009, la Cotroceni, cu Laura Codruţa Kovesi, atunci procuror general, actualmente şefa DNA, pe tema dosarelor Mineriadelor şi Revoluţiei. În secvenţa video, fostul preşedinte Băsescu îi cere lui Kovesi, să îi dea "o speranţă" că dosarele vor fi soluţionate. Kovesi îi spune însă că nu poate promite o soluţie şi că nici nu poate să îndrepte ceea ce “timp de 18 ani nu s-a făcut", adăugând că va exista o soluţie cât de repede se poate.  "Nu mă confundaţi cu un ziarist căruia îi faceţi o declaraţie! Vorbiţi cu şeful statului, care vă spune aşa: au murit 1.600 de oameni la Revoluţie, iar voi închideţi dosarul (...) Au murit oameni la mineriada din 13-15. Ce vreţi să-mi spuneţi, că vă impun o soluţie? Vă impune realitatea să spuneţi dacă s-au împuşcat singuri oamenii ăia ( trimitere la o afirmaţie lui Ion Iliescu din 2005 în acest sens - n.red.) sau au fost împuşcaţi", i-a răspuns, iritat, Băsescu.
Răfuiala cu DNA vine după ce în ultima săptămână, Băsescu a atacat Parchetul General şi pe procurorul general Tiberiu Niţu, în urma sechestrului pus de procurori pe terenul Ioanei Băsescu de la Nana. “Îmi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010. Pe fond, aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva mea”, a spus Băsescu. Ulterior, după ce CSM a sesizat Inspecţia Judiciară pe tema declaraţiilor sale, Băsescu a revenit, susţinând că s-a referit la acţiunea Parlamentului. “A fost o acţiune politică iniţiată de premier şi materializată prin comisie parlamentară. Baza acţiunii a fost acţiunea parlamentară. Parchetul General a dezinformat românii. Eu am făcut referire la acţiunea Parlamentului. De acolo a pornit scandalul Nana”, a spus Băsescu. “Dacă Tiberiu Niţu (n.r. procurorul general al României) crede că a venit vremea ca cineva să nu mai zică nimic pentru că are sensibilităţile sale, îl anunţ că nu voi ţine cont de sensibilităţile domniei sale mai ales când minte", a adăugat Băsescu.

×