x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sala Palatului - Traian Băsescu sfidează Constituţia

Sala Palatului - Traian Băsescu sfidează Constituţia

de Gabriela Antoniu    |    23 Oct 2007   •   00:00
Sala Palatului - Traian Băsescu sfidează Constituţia
Sursa foto: Christian Silva/

De dragul pediştilor, care şi-au lansat ieri candidaţii la alegerile europarlamentare, preşedintele Traian Băsescu a călcat in picioare Constituţia, participănd la evenimentul organizat de democraţi la Sala Palatului. Şi nu numai că a participat, dar a şi făcut campanie candidaţilor PD cărora, a recunoscut-o public, le-a urat succes din inimă. Â

Sala Palatului - Pediţtii intri in campanie cu sprijinul făţiş al preşedintelui

De dragul pediştilor care şi-au lansat ieri candidaţii la alegerile europarlamentare, preşedintele Traian Băsescu a călcat in picioare Constituţia participănd la evenimentul organizat de democraţi la Sala Palatului. Şi nu numai că a participat, dar a şi făcut campanie candidaţilor PD.

Pediştii prezenţi ieri la Sala Palatului au plecat acasă convinşi că sunt norocoşi, de vreme ce trei ore li s-a spus că sunt cei mai tari. Au aflat-o chiar din gura preşedintelui Traian Băsescu, care i-a făcut parcă in ciudă Constituţiei care-i spune că trebuie să fie preşedintele tuturor romănilor şi echidistant in relaţia cu partidele. Şi Băsescu nu s-a dovedit deloc zgărcit cu aprecierile, recunoscănd de altfel că pediştilor le urează succes din inimă la euroalegeri.

LAUDE PE TOATE FRONTURILE. "PD, aşa cum arată acum cele mai recente sondaje sociologice, sunteţi partidul care are de două ori mai multe procente decăt următorul partid. Aveţi in toate sondajele din ultima vreme peste 40%", le-a spus Băsescu democraţilor, precizănd că pentru orice partid acest lucru inseamnă o imensă bucurie, dar şi o responsabilitate. Şeful statului a spus că a văzut lista eurocandidaţilor PD şi că este de părere că democraţii au făcut "o alegere bună" din acest punct de vedere. "Lista este echilibrată ca vărstă şi formată din oameni pe care in cea mai mare parte ii cunosc, imbină experienţa cu tinereţea", a spus Băsescu. El le-a urat democraţilor, "ca oricărui partid", succes la inceputul campaniei electorale. "Insă dumneavoastră vi-l urez din inimă", le-a spus Băsescu celor prezenţi. In incheiere, el a menţionat că nu doreşte să abordeze probleme interne ale Romăniei, deoarece prezenţa sa la Sala Palatului are menirea de a-i responsabiliza pe democraţi inaintea alegerilor, pentru că vrea să işi rezerve o bucurie personală şi să fie un preşedinte care să poată susţine orice parlamentar romăn.

CLAUZA DE SALVGARDARE. Cu toate acestea, Băsescu a ţinut să spună că va sprijini Romănia in domeniul agriculturii cu sau fără aprobare din partea Guvernului şi a Parlamentului. Băsescu a catalogat ca fiind demagogică abordarea politicienilor care susţin că şeful statului are nevoie de aprobarea Guvernului sau a Parlamentului pentru a sprijini Romănia. El le-a amintit democraţilor că l-a asigurat in urmă cu căteva zile, la investitură, pe noul ministru al Agriculturii de tot sprijinul său. "Am văzut reacţii de oameni politici care spuneau «nu avem nevoie» şi analişti la tv care spuneau «sigur, preşedintele de ce nu ar face lobby» . Vreau să ştiţi cu toţi că preşedintele nu e nici lobbyst şi nici nu acţionează dacă vrea sau dacă nu vrea. Cănd Romănia are o problemă, şeful statului romăn susţine Romănia fără rezerve, pentru că nu susţine un ministru sau un ziarist, ci interesul statului romăn, şi mai ales interesul poporului romăn. Pentru acest lucru nu am nevoie de aprobarea nimănui", a spus Băsescu, declaraţia sa fiind primită cu aplauze şi urale din partea audienţei. El a ţinut să-i asigure pe cei prezenţi că, in calitate de şef al statului, nu va accepta aplicarea clauzei de salvgardare pe agricultură pentru Romănia şi a cerut Ministerului Agriculturii să facă "progrese măsurabile" in intervalul care i-a fost acordat.

gabriela.antoniu@jurnalul.ro

"Neruşinare, indolenţă, greşeală"

Prezenţa şefului statului la lansarea candidaţilor PD in euroalegeri a fost taxată ieri de partidele parlamentare. Purtătorul de cuvănt al PC, Bogdan Ciucă, şi-a exprimat indignarea şi consideră că gestul şefului statului duce la decredibilizarea instituţiei prezidenţiale. "Preşedintele Băsescu face o greşeală uriaşă, dar toată lumea ştia că şeful statului va forţa Constituţia in această campanie electorală şi in campaniile electorale viitoare şi va fi alături de PD", a spus la răndul său preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor. Vicepreşedintele liberal, deputatul Crin Antonescu, a apreciat că şeful statului este "neruşinat" faţă de Constituţie şi faţă de opinia publică. In opinia vicepreşedintelui executiv al PRM, Lucian Bolcaş, insolenţa cu care preşedintele Băsescu sfidează orice fel de reglementare constituţională a depăşit toate limitele, in timp ce liderul PSD, Mircea Geoană, apreciază că atitudinea lui Băsescu confirmă incă o dată "atitudinea de incălcare constantă a democraţiei şi a statului de drept" de către şeful statului.

×