x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Salarii mărite abia din anul viitor

Salarii mărite abia din anul viitor

de Monica Iordache Apostol    |    Eugenia Mihalcea    |    28 Oct 2008   •   00:00
Salarii mărite abia din anul viitor

Premierul Tăriceanu şi-a asigurat spatele în propriul partid, cerându-le vicepreşedinţilor PNL girul pentru o soluţie legată de mărirea salariilor profesorilor. După o discuţie avută la Guvern, liderii liberali au mandatat Guvernul “să nu accepte nici o majorare salarială nejustificată”. Guvernul pregătea pentru azi prorogarea legii de mărire a salariilor şi eşalonarea celor 50%.

Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri, după o discuţie între premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ceilalţi lideri ai partidului, că Guvernul urmează să găsească “soluţia juridică cea mai potrivită” pentru a nu aplica majorări salariale nejustificate. Orban a susţinut că nu s-a luat o decizie, Tăriceanu urmând să decidă. Surse liberale spun că, la întâlnirea la care au participat, pe lângă premierul Tăriceanu, Ludovic Orban, Norica Nicolai, Crin Antonescu, Dan Radu Ruşanu, Teodor Meleşcanu, Varujan Vosganian, Eugen Nicolăescu, Teodor Atanasiu, Dan Motreanu şi Relu Fenechiu, s-au dezbătut două variante: cea a unei ordonanţe de prorogare a termenului de aplicare a legii şi cea a asumării răspunderii în Parlament pe un act normativ încă neclar.

Surse participante spun că a doua variantă a avut puţini susţinători: Ludovic Orban, Norica Nicolai şi Crin Antonescu. Argumentul lor a fost acela că Guvernul ar putea face o demonstraţie de forţă mergând în Parlament, dar n-au explicat pe ce act normativ ar putea Executivul să-şi asume răspunderea. Procedura asumării răspunderii dă posibilitatea la celorlalte partide să depună moţiune de cenzură împotriva Guvernului, dar Orban a declarat, la finalul întâlnirii, că PNL nu se teme de moţiunile de cenzură.

Pentru ordonanţă de prorogare au pledat ceilalţi vicepreşedinţi PNL, inclusiv premierul Tăriceanu, care n-ar vrea să forţeze partidele să depună moţiune de cenzură, aşa cum s-ar întâmpla în cazul asumării răspunderii. Tăriceanu le-a mai spus vicepreşedinţilor că dacă Guvernul ar pica în urma unei moţiuni, ar părea ca o înfrângere şi că viitoarea campanie electorală va fi parazitată de negocierile pentru formarea unui alt Guvern, negocieri care l-ar face pe preşedintele Traian Băsescu vedeta momentului.

Surse liberale spun că varianta cea mai probabilă este emiterea, în şedinţa de guvern de azi, a unei ordonanţe de eşalonare a creşterii salariale, în procente pe parcursul lui 2009, astfel încât “să nu pună presiune pe buget”. Majorarea cu 9% stabilită pentru 1 octombrie rămâne valabilă, urmând ca azi să se stabilească modul de acordare a diferenţei pâna la 50%. Tot astăzi e posibil să se ia în discuţie o măsură legată de salariile tuturor bugetarilor pentru a preîntâmpina alte revendicări.

SALARIILE DASCĂLILOR, BLOCATE
Numai că profesorii ar putea să-şi primească salariile pe luna octombrie fără nici o majorare, din cauza debandadei iscate în jurul legii de creştere a salariilor cu 50%. În anumite judeţe s-au făcut deja calculele cu procentul iniţial de 6%, iar în altele erau gata să le treacă majorate cu 9%. Cert este că la începutul lunii noiembrie dascălii ar putea să-şi primească vechile lefuri. “Ştatele de plată se fac în aceste zile, iar oamenii nu ştiu cum să calculeze, unii prin ţară le-au trimis cu 6%, alţii cu 9%, iar alţii s-au blocat”, explică preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Cătălin Croitoru.

LEGEA APARE AZI
Pe de altă parte, Federaţia Educaţiei Naţionale i-a cerut preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, să nu blocheze legea de majorare a salariilor profesorilor. Olteanu a declarat că a primit actul normativ de la Preşedinţie în după-amiaza zilei de vineri şi că l-a trimis la Monitorul Oficial, urmând să fie publicat azi. “Vreau să-i asigur pe cei interesaţi, printre care nu-l enumăr pe activistul de partid Cătălin Croitoru, aflat în campanie electorală şi fraudulos deghizat în lider sindical, că procedurile se respectă la Monitorul Oficial şi că legea va fi tipărită azi sau, cel târziu, mâine, de îndată ce se finalizează procedurile de editare şi potrivit unui calendar de bun-simţ”, a susţinut Olteanu.

DISCUŢII LA GUVERN
Între timp la Guvern, liderii confederaţiilor patronale şi sindicale, precum şi membri ai partidelor parlamentare au început discuţiile cu reprezentanţii Guvernului pe tema salarizării în domeniul public. De la discuţie au lipsit reprezentanţii PD-L. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat ieri că legea salarizării profesorilor nu a fost printre subiectele abordate la întâlnirea cu Guvernul şi partidele politice, această discuţie fiind “exclusă din start”. Preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Iacob Baciu, a declarat însă că reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor au asistat la o şedinţă legată de principiile privind o nouă lege a salarizării bugetarilor.

“Potrivit proiectului propus de Guvern, salariul de bază va fi cel preponderent, iar sporurile vor însuma maximum 30%, ceea ce este foarte bine”, a precizat, la rândul său, vicepreşedintele Cartel Alfa, Romulus Niţă. Sindicaliştii nu sunt însă de acord ca salarizarea să fie legată de productivitatea muncii, element care este greu de definit, în opinia reprezentanţilor angajaţilor. Principiile legii salarizării în sectorul bugetar vor fi redactate săptămâna viitoare, iar proiectul de lege va fi prezentat în 2009.

 

PD-L ameninţă cu plângerea penală şi moţiune

Dacă Guvernul va bloca aplicarea legii de mărire a salariilor profesorilor, indiferent în ce fel o va face, PD-L va iniţia o moţiune de cenzură. Este “promisiunea” pe care liderii democrat-liberali Emil Boc (foto) şi Theodor Stolojan au făcut-o ieri Executivului din sediul din Modrogan. Emil Boc a apreciat că dacă Guvernul ar adopta o ordonanţă de urgenţă de blocare a majorării salariilor, instituţiile care au dat “verde” acestei legi nu ar fi altceva decât “preşul pe care se şterge premierul”. “Nu-şi poate permite nici un individ, fie el chiar şi Călin Popescu Tăriceanu, să sfideze Constituţia României, să sfideze statul de drept, Parlamentul, Curtea Constituţională, preşedintele României. Aceste instituţii nu sunt preşul lui Călin Popescu Tăriceanu, ci sunt instituţii ale statului de drept”, a spus Boc. El a vorbit şi despre un demers care l-ar viza strict pe premierul Tăriceanu, şi anume depunerea unei plângeri penale împotriva acestuia pentru abuz în serviciu contra interesului public. “Vom depune plângere penală, vom cere ridicarea imunităţii parlamentare şi anchetarea penală”, a explicat Boc. Şi pentru că legea de mărire a salariilor a fost votată de toţi parlamentarii prezenţi, indiferent de culoarea politică, Emi Boc i-a invitat pe toţi aceştia să semneze acum moţiunea de cenzură, al cărei text urma să fie elaborat încă de ieri de PD-L. La apelul făcut de liderii PD-L a răspuns imediat PRM, vicepreşedintele Lucian Bolcaş declarând Mediafax că partidul va semna “fără nici un fel de şovăire” moţiunea de cenzură iniţiată de PD-L. Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a apreciat că, prin depunerea unei moţiuni de cenzură cu patru zile înainte de începerea campaniei electorale, PD-L “continuă la indicaţiile lui Traian Băsescu politica scandalului şi a conflictului de care s-a ocupat în cei patru ani de guvernare”. “Cred că se poate discuta şi respinge orice încercare a Guvernului de a bloca creşterea salariilor profesorilor, menţinând însă ţara guvernată într-o perioadă de criză economică mondială”, a spus Dan Voiculescu. PSD a cerut întâi PD-L să îşi asume greşelile a patru ani de guvernare, pentru a demonstra că nu-i un demers politicianist depunerea moţiunii de cenzură. Numai în acest context, PSD va analiza “cu atenţie” demersul PD-L. Marko Bela a refuzat să spună cum vor vota parlamentarii UDMR
privind moţiunea de cenzură, apreciind că-i vorba despre “gesturi electorale, fără nici un fel de efect”.

  • Aniela Nine

Băsescu: Sunt de acord cu salarii mărite şi în Sănătate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la întâlnirea cu membrii Comisiei prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice, că este de acord cu salarii mărite şi în Sănătate, dar doar dacă creşte performanţa în acest domeniu, ca şi în Educaţie, lucru valabil şi în legătură cu funcţionarii publici. “Sunt de acord cu salarii mărite şi în sănătate”, a spus Băsescu, precizând că acest lucru trebuie făcut cu condiţia creşterii performanţei în domeniu. “De acord cu creşterea salariilor, inclusiv în Sănătate, dar contra reformă. Voi utiliza acest raport şi pentru dezbaterea publică, dar şi în discuţia cu sindicatele, când vor face acelaşi lucru cu cele din educaţie, şi anume să îşi asume responsabilitatea reformei. Valabil şi pentru funcţionarii publici”, a spus Băsescu. El a ţinut să îi asigure pe membrii comisiei de faptul că “declaraţiile potrivit cărora distrugerea economiei naţionale, pentru că se dau bani la Sănătate şi Educaţie, sunt doar minciuni propagandistice”. Băsescu a adăugat că, de fapt, deficitul de cont curent şi incapacitatea gestionării resurselor sunt cele care presează spre inflaţie.

NU SUNTEM ÎN SITUAŢIA UNGARIEI
“România nu este în situaţia în care ni se tot prezintă Ungaria”, a spus Traian Băsescu, explicând că ţara vecină a contractat credite comerciale pentru a construi, “în parteneriat public-privat, autostrăzi, în condiţii de rating C”. şeful statului a explicat, de asemenea, că “o parte din bugetul Ungariei se duce, în prezent, către rambursarea acestor credite”, menţionând că România nu se află în această situaţie. “Nu se poate pune semnul egal între bugetul României şi bugetul Ungariei”, a spus Băsescu. El a ţinut să adauge că, dacă se stabileşte că domeniile sănătăţii şi educaţiei sunt prioritare, atunci există resurse, “fără a afecta nici măcar un kilometru de autostradă”, însă numai în condiţiile în care, pentru creşterile de salarii, se cere în schimb performanţă. Şeful statului a mai spus că în discursul public din România, Sănătatea şi Educaţia sunt considerate a fi “consum”, şi puţini sunt cei care îşi dau seama că aceste domenii sunt, de fapt, “investiţii”.

 

Guvernul face publice scrisorile lui Tăriceanu către Băsescu pe tema majorării salariilor

Guvernul a postat, luni seara, pe propria pagină de Internet textul integral al scrisorilor transmise preşedintelui Traian Băsescu de către premierul Călin Popescu Tăriceanu pe tema majorării cu 50% a salariilor pentru cadrele didactice, în care se arată că acest efort financiar nu poate fi susţinut. În scrisori se arată că potrivit Legii de aprobare a Ordonanţei Guvernului 15/2008 cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat vor beneficia de creşteri salariale suplimentare celor aprobate prin OG nr. 15/2008, respectiv de 55 % profesorii universitari şi 37 % personalul didactic din învăţământul universitar (conferenţiari, lectori, preparatori, etc.) şi preuniversitar. Cheltuielile de personal suplimentare generate de aceste creşteri salariale sunt de 711 milioane lei pentru lunile noiembrie şi decembrie ale trimestrului IV 2008 ceea ce reprezintă 0,14 % din PIB, şi de 4,2 miliarde lei pentru întreg anul 2009, respectiv 0,74 % din PIB, se arată în documente. "Efortul financiar al măririi salariilor cadrelor didactice nu poate fi susţinut. O astfel de măsură ar obliga la majorarea deficitului bugetar sau la reducerea drastica a cheltuielilor cu investiţiile. Această din urmă variantă are, de asemenea, consecinţe extrem de negative căci ar însemna oprirea procesului de modernizare şi construcţie pentru grădiniţe, şcoli şi universităţi", spune premierul în scrisorile sale.

 

Valeriu Turcan: Scrisorile, dovada unui guvern disperat

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, afirmă că este foarte bine că Guvernul a dat publicităţii scrisorile premierului către preşedinte pe tema creşterii salariilor pentru că acum cetăţenii se pot convinge de "evaluările apocaliptice ale unui guvern aflat în campanie electorală". "Este regretabil şi fără precedent ca însuşi primul ministru să alimenteze nejustificat imaginea unei crize apocaliptice, în condiţiile în care România are mijloace şi resurse pentru a diminua efectele crizei economice mondiale. Efectele crizei financiare internaţionale nu au legătură cu creşterea salariilor profesorilor. Noile exagerări, de această dată apocaliptice, ale primului ministru, contrastează puternic cu declaraţiile sale de acum câteva săptămâni, când exagera efectele creşterii economice", susţine Valeriu Turcan, într-o declaraţie remisă, luni, agenţiei Mediafax.
El menţionează că este foarte bine că Guvernul a dat publicităţii scrisorile respective, "chiar dacă acest lucru nu este tocmai o regulă a dialogului între instituţii ale statului"."Dar acum cetăţenii se pot convinge de evaluările apocaliptice ale unui guvern aflat în campanie electorală şi care încearcă disperat să sporească îngrijorarea publică. Pe parcursul ultimelor săptămâni, preşedintele a solicitat primului ministru ca Guvernul să intre în legalitate şi să prezinte în termenul prevăzut de lege proiectul de buget pe anul 2009. Cu privire la creşterea salariilor profesorilor, poziţia Guvernului este o operaţiune de manipulare a opiniei publice. Manipularea Guvernului se foloseşte şi de omisiune, pentru că Executivul nu spune că, până la 1 octombrie, ministerul Educaţiei a reuşit să cheltuiască doar 43% din banii alocaţi pentru invesţii", afirmă Valeriu Turcan.



×