x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică SALARIILE PROFESORILOR / Băsescu a dat, Tăriceanu a luat

SALARIILE PROFESORILOR / Băsescu a dat, Tăriceanu a luat

de Monica Iordache Apostol    |    25 Oct 2008   •   00:00
SALARIILE PROFESORILOR / Băsescu a dat, Tăriceanu a luat

Preşedintele Traian Băsescu a aplicat ieri o grea lovitură Guvernului: a promulgat legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Anunţul l-a prins pe premier în vizită la Belgrad.  De acolo a convocat pentru azi şedinţă de Guvern, a anulat-o apoi, iar seara s-a hotărât că majorarea salariilor la un asemenea nivel este "o catastrofă”. De la Bucureşti Crin Antonescu i-a transmis că ar putea să se gândească şi la demisie.

Deşi premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis preşedintelui ample analize cu privire la efectele majorărilor salariale, ba a încercat să-l convingă şi prin discuţii tęte-ŕ-tęte să nu promulge legea, şeful statului a anunţat în ultima zi a termenului legal că a dat verde legii de majorare a salariilor profesorilor. Anunţul a venit după o întâlnire cu liderii sindicatelor din Educaţie. Băsescu a invocat trei argumete pentru promulgarea legii. Primul: legea este constituţională. Al doilea: se încadrează în strategia Lisabona privind performanţele în educaţie. Şi al treilea: legea este oportună pentru că "între toate partidele s-a semnat un pact pentru educaţie, la care s-au raliat trei federaţii sindicale mari". "Performanţa fără bani este imposibilă", a concluzionat Băsescu, referindu-se doar la salarii, nu şi la investiţii, pentru că, spune el, pentru investiţii există 5 miliarde de euro din partea UE, bani care însă n-au trezit interesul Guvernului. "Nici un absolvent de facultate nu vine în educaţie pentru 700 de lei. Acum sunt 9.000 de profesori suplinitori în sistemul de educaţie, ceea ce constituie o premisă pentru o slabă pregătire a copiilor", a mai spus şeful statului.

Vorbind despre bani contra performanţă, Traian Băsescu i-a bătut obrazul lui Tăriceanu, arătând spre salariile funcţionarilor din agenţiile oploşite de Guvern. "Este ceea ce spune şi domnul premier, că nu le poţi cere performanţă managerilor, dacă nu le dai bani", a spus şeful statului, la o zi după ce a devenit public faptul că până şi un şofer dintr-o agenţie guvernamentală are un salariu de peste 2.000 de lei. "Când constaţi că un profesor de gradul unu, cu 25 de ani de serviciu, primeşte în mână 1.700-1.800 de lei, suma e prea mică pentru ceea ce i se cere şi chiar pentru nevoile sale de zi cu zi." Şeful statului n-a ratat ocazia să aducă aminte şi de Loganurile cumpărate de MIRA, precum şi de alocaţiile bugetare către "clientela politică".

ORDONANŢĂ DE AMĂNARE SAU ASUMAREA RĂSPUNDERII
Deşi decizia lui Traian Băsescu de a promulga legea nu a fost chiar o surpriză pentru el, premierul Tăriceanu a refuzat iniţial să o comenteze. Aflat într-o vizită în Serbia, Tăriceanu l-a pus pe secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca, să convoace o şedinţă extraordinară a Executivul în această dimineaţă, să analizeze iar efectele măririi salariale. Şedinţa a fost convocată pentru ca ulterior să fie amânată pentru săptămâna viitoare. Până acum s-a vehiculat neoficial soluţia unei ordonanţe de urgenţă care să amâne termenul de aplicare a majorării salariale. Nici miniştrii Muncii, Mariana Câmpeanu, şi Educaţiei, Anton Anton, n-au vrut să comenteze decizia preşedintelui, spunând că o iau "ca atare". Mariana Câmpeanu a declarat că se aşteaptă la revendicări salariale şi din partea altor categorii. Ministrul Muncii a confirmat însă posibilitatea emiterii ordonanţei care să salveze Guvernul de la această cheltuială. "În prima şedinţă de Guvern vom analiza posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă pentru anularea Legii salarizării profesorilor, întrucât nu există surse de finanţare pentru susţinerea majorării salariilor în învăţământ cu 50%", declara Câmpeanu, precizând că este doar punctul său de vedere ca ministru. Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, a enumerat şi el două variante: ordonanţă de amânare a aplicării legii sau asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, pe un act normativ care să reglementeze salarizarea tuturor bugetarilor.  

Ori bani, ori demisie

După anunţul preşedintelui, cei mai mulţi liberali pariau pe varianta emiterii acestei ordonanţe care să amâne aplicarea legii până la un anumit termen: până la 1 ianuarie 2009, până la găsirea surselor de finanţare sau până la instalarea noului Guvern. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, spre exemplu, ne-a declarat că probabil Guvernul va rămâne consecvent cu ceea ce a anunţat până acum: majorarea de 50% nu e sustenabilă şi nu se va aplica. Olteanu a exclus însă posibilitatea ca Guvernul să meargă pe varianta asumării răspunderii. Aceasta ar fi viabilă doar în cazul unor chestiuni precum votul uninominal, nu însă salarizarea bugetarilor, spune Olteanu.

Doar vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, a venit cu soluţii radicale: Guvernul ori dă banii, ori se gândeşte la demisie. "Guvernul are în faţă două posibilităţi, în opinia mea. Prima, de a aplica această lege asumându-şi, alături de Parlament şi de preşedinte, responsabilitatea pentru riscul major pe care ea îl comportă cu privire la evoluţia şi stabilitatea economică a României, fie, consecvent cu propriile opţiuni şi evaluări, să analizeze serios ipoteza demisiei", a declarat Antonescu. Norica Nicolai a declarat pentru Agerpres că Executivul ar trebui să vină în Parlament şi să spună, prin asumarea răspunderii, "în ce procent pot fi susţinute salariile".

"NU IEŞI ÎN CĂMAŞĂ CÂND E VISCOL”
Ajuns seara la Bucureşti, premierul a chemat câţiva liberali la Guvern şi, după o scurtă consfătuire cu ei, a ieşit în faţa presei şi a declarat că majorarea salariilor la un asemenea nivel ar fi "o catastrofă”. "Atunci când se anunţă vremea rea, când vine iarna, când vine viscolul, e normal să-ţi pui peste haina care o ai poate un palton, o căciulă, nu să îţi scoţi şi haina şi să ieşi în faţa viscolului în cămaşă. Cam asta rezultă din ce am face noi dacă am aplica această lege a salarizării cu 50% în acest moment, în acest context economic extrem de dificil”, a rezumat Tăriceanu situaţia.

El a reamintit declaraţiile şefului statului, care vorbea cu ceva vreme în urmă despre "responsabilitate” în vremuri de criză şi critica Guvernul pentru că a cheltuit prea mulţi bani din Ministerul Educaţiei pe salarii şi nu pe investiţii. "Regret să constat că unii politicieni au decis ca România să meargă pe drumul de instabilitate politică şi criză. Toţi trebuie să înţeleagă că o astfel de măsură este catastrofală pentru economia românească, lucru agravat de uriaşa criză financiară mondială care ar putea afecta economia României”, a declarat Tăriceanu, anunţând în final că "Guvernul şi PNL nu vor accepta sacrificarea economiei româneşti”, fără să spună însă ce măsură concretă va lua.

Leul în picaj, bursa a oprit tranzacţionarea

Moneda naţională şi-a accentuat puternic tendinţa de depreciere, iar cursul a urcat până la un maxim de 3,7250 lei/euro, după ce preşedintele Băsescu a anunţat că a promulgat legea de majorare cu 50% a salariilor profesorilor. “După declaraţiile lui Băsescu, cotaţiile au urcat în scurt timp de la 3,68 lei/euro la 3,7250 lei/euro”, a declarat dealerul unei bănci. Anunţul lui Băsescu a fost făcut după ce BNR afişase rata de referinţă de 3,6875 lei/euro, cu 7,35 bani mai sus faţă de cea din ziua precedentă.

Bursa de Valori Bucureşti a oprit tranzacţiile, la ora 13:41, după ce majoritatea acţiunilor au căzut cu aproape 15%. Tranzacţiile au fost oprite pentru o oră. La momentul opririi temporare a tranzacţiilor, indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni se plasa cu 8,49% sub nivelul de joi. Scăderea acţiunilor a început de dimineaţă, BVB preluând tendinţa înregistrată de majoritatea burselor europene, unde s-au înregistrat minime istorice pe fondul publicării unor rezultate financiare nefavorabile. Oprirea tranzacţionării a avut loc la puţin timp după anunţul lui Băsescu. După redeschiderea bursei acţiunile au continuat să scadă.

  • Vali Blănaru

 

Noile lefuri: între 1.512,8 – un profesor debutant şi 12.151,6 lei – un profesor universitar

Profesorii au obţinut lefuri mai mari cu 50%, după o “şezătoare” televizată, iar medicii şi funcţionarii au fost înghiontiţi de preşedinte să iasă în stradă pentru salarii mai mari.

Funcţionarii publici şi angajaţii din sănătate bat deja la uşa Guvernului, după ce profesorii au primit ieri, de la preşedintele Traian Băsescu, lefuri mai mari cu 50%.

Pe de altă parte, şi dascălii au scos colţii la premierul Tăriceanu şi l-au ameninţat cu “reacţii dure”, dacă se atinge de legea proaspăt promulgată de şeful statului. Medicii şi funcţionarii publici şi-au prezentat ieri plângerile şi sunt gata să iasă cu acestea în stradă, cu atât mai mult cu cât preşedintele ţării le-a dat de înţeles că pot solicita şi ei creşteri salariale. Aceştia ameninţă cu proteste dure şi greve generale pe termen nelimitat. Funcţionarii publici îşi respectă calendarul acţiunilor anunţate, respectiv greva generală la 13 noiembrie, după cum a precizat Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Sed Lex. La rândul lor, sindicaliştii din sănătate spun că nu renunţă la proteste, ci le vor intensifica. Federaţia Sanitas a anunţat că va organiza un miting în Capitală la 4 noiembrie şi grevă generală la 20 noiembrie.

LEFURI DE ZECI DE MII DE LEI
Potrivit legii aprobate ieri de preşedinte, salariile brute în învăţământul universitar vor fi cuprinse între 1.731 lei (preparator universitar) şi 12.151,6 lei (profesor universitar cu peste 40 de ani vechime). În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, salariile brute vor porni de la 1.512,8 de lei – pentru un profesor debutant – şi vor ajunge la 2.926 de lei – pentru un profesor cu studii superioare şi peste 40 de ani vechime.  Sindicatele din educaţiei au primit OK-ul de la şeful statului abia după ce în cursul dimineţii au semnat Strategia pentru învăţământ. Deşi au fost de acord cu 40 de pagini de inovaţii în educaţie, inclusiv legate de salarizarea diferenţiată a dascălilor în funcţie de performanţă, liderii sindicali au tatonat pe o singură temă: cea a majorărilor salariale.

×