x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sapte pentru BEC

Sapte pentru BEC

20 Apr 2004   •   00:00

Au fost desemnati, ieri, prin tragere la sorti, cei sapte magistrati care vor face parte din Biroul Electoral Central. Presedintele BEC a fost ales judecatorul Petre Similean.

Paul Florea, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, i-a desemnat ieri, prin tragere la sorti, pe cei sapte magistrati care vor face parte din Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile locale din 6 iunie 2004. Alegerea membrilor BEC s-a facut in sedinta publica, iar la tragerea la sorti au participat 90 dintre cei 97 de judecatori in functie ai instantei supreme.

Magistratii alesi pentru a face parte din BEC sunt: Alexandra Manescu, de la Sectia Civila, Petre Similean si Margareta Teodorescu, de la Sectia Penala, Edita Lovin, Maura Olaru si Adriana Chioseaua, de la Sectia Comerciala, si Magdalena Dumitru, de la Sectia Contencios Administrativ.

CERERE. Dupa tragerea le sorti, cei sapte membri au ales dintre ei pe presedintele noului Birou Electoral Central, in persoana judecatorului Petre Similean. Vicepresedinte al BEC fost desemnata judecatoarea Alexandra Manescu. Petre Similean - actualul presedinte BEC - a facut parte din Biroul Electoral Central si la alegerile din 2000. Dupa desemnarea sa, el a declarat ca il va contacta pe Eugen Bejenariu, ministru-delegat la Secretariatul General al Guvernului, care urmeaza sa puna la dispozitia BEC un sediu in care acesta isi va desfasura activitatea. Similean a mai spus ca ar fi mai bine daca „nu s-ar anticipa atat eventuala fraudare a alegerilor".

SUPARARE. La randul sau, judecatoarea Magdalena Dumitru, care a mai facut de trei ori parte din Biroul Electoral Central, iar la alegerile din 2000 a fost chiar presedintele BEC, si-a exprimat nemultumirea ca a fost aleasa din nou prin tragerea la sorti, dar in acelasi timp a facut un apel catre oamenii politici, precum si la toti cei implicati in campania electorala, sa dea dovada de corectitudine.

ATRIBUTII. Conform Legii pentru alegerile autoritatilor administratiei publice locale, Biroul Electoral Central trebuie sa urmareasca intocmirea copiilor listelor electorale permanente, publicarea in Monitorul Oficial a denumirii si insemnelor electorale ale formatiunilor politice care participa la alegeri. De asemenea are atributiuni legate rezolvarea oricaror contestatii.

Silviu Sergiu


Agathon si Turianu, reprezentantul PSD

in BEC Secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, va fi reprezentantul partidului de guvernamant in Biroul Electoral Central (BEC), in urma unei decizii luate ieri de catre Delegatia Permanenta. Anuntul a fost facut de vicepresedintele PSD, Victor Ponta. Reprezentantul PD in BEC va fi vicepresedintele partidului, Corneliu Turianu. . (Silviu Sergiu)

CV

Petre Similean s-a nascut in anul 1942, in judetul Olt

  • 1967-1970 - procuror la diverse procuraturi de nivel municipal. Ulterior a facut studii de specialitate care i-au permis sa activeze in cadrul justitiei militare

  • 1970-1894 - procuror militar

  • 1984-1989 - consilier juridic in cadrul Ministerului Apararii Nationale

  • 1989-1991 - consultant juridic (magistrat) la Curtea Suprema de Justitie

  • 1991-2004 - Judecator la instanta suprema, mai intai in cadrul Sectiei Militare, iar dupa desfiintarea acestei sectii, in cadrul Sectiei Penale

  • a facut parte din Biroul Electoral Central si la alegerile din 2000

    Partidele trebuie sa-si desemneze reprezentati

    Potrivit Legii alegerilor locale 67/2004, partidele politice trebuie sa-si desemneze si ele cate un reprezentant in Biroul Electoral Central. PSD l-a desemnat ca reprezentant in BEC pe secretarul general, Dan Matei Agathon. UDMR a desemnat-o pe Zsuzha Peter, iar PD pe vicepresedintele partidului Corneliu Turianu. Cel mai probabil, PRM va fi reprezentat la BEC de Florina Jipa, dupa cum a declarat pentru Mediafax senatorul Dumitru Badea. PNL isi va desemna astazi reprezentantul in BEC. (Silviu Sergiu)

  • ×