x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandal pe buget: Comisia a reluat lucrările

Scandal pe buget: Comisia a reluat lucrările

18 Dec 2010   •   15:13
Scandal pe buget: Comisia a reluat lucrările

Comisiile de buget-finanţe ale celor două Camere s-au întrunit, duminică dimineaţă, cu aproape o oră întârziere faţă de programul stabilit, pentru a finaliza rapoartele asupra proiectului Legii bugetului de stat şi asupra proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2001.

Senatorii şi deputaţii din cele două comisii mai au de dezbătut şi elaborat bugetele ministerului de Finanţe, ministerul Muncii, ministerul Culturii, SGG şi ORNISS din cadrul raportului asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2011, precum şi raportul la proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011 în integralitate.

Bugetul Ministerului Muncii, aprobat de comisii

Senatorii şi deputaţii din comisiile pentru buget-finanţe au adoptat, duminică, bugetul Ministrului Muncii, în varianta propusă de Executiv, în cuantum de 34.149.718 mii lei. Bugetul acestui minister este în creştere cu 15,79 la sută faţă de bugetul alocat Ministerului Muncii în anul 2010, care a fost de 29.493.500 mii lei.

Bugetul MFP, adoptat cu un amendament privitor la posturile din minister

Comisiile pentru buget-finanţe au adoptat, duminică, bugetul Ministerului Finanţelor, în cuantumul propus de Guvern, fiind votând un amendament prin care se prevede că încadrarea în numărul maxim de posturi în minister, prevăzut pentru 2011, se va face în trei luni de la adoptarea legii bugetului.

Amendamentul a fost propus de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gheorghe Gherghina, care a prezentat proiectul de buget pentru ministrul din care face parte în faţa celor două comisii parlamentare, şi însuţit de deputatul Marian Avram (PDL). "Motivaţia ar fi că în acest moment Ministerul Finanţelor şi instituţiile subordonate trebuie să desfăşoare un proces de reorganizare şi restructurare instituţională, astfel că, respectând Codul Muncii, sunt necesare cel puţin 45 de zile pentru restructurarea în cadrul ministerului şi pentru disponibilizarea personalului", a explicat deputatul.

Amendamentul a fost formulat după ce secretatul de stat Gheorghe Gherghina a menţionat că, în anul 2011, numărul posturilor finanţate va fi redus cu 2.000 faţă de cele finanţate în anul 2010, de la 33.000 la 31.000, şi că proiectul de buget trebuie să fie modificat pentru a ţine cont de aceste măsuri şi pentru ca "încadrarea în noul număr să poată fi făcută până la sfârşitul lunii martie".

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe Gheorghe Gherghina a precizat că, în anul 2011, se propun scăderi la capitolele cheltuieli de personal, cheltuieli de capital şi în cazul despăgubirilor în bani.

Gherghina a declarat, în timpul dezbaterilor, că acest minister a trebuit să stângă cureaua în privinţa cheltuielilor, asemenea tuturor celorlalte ministere, pentru diminuarea cheltuielilor.

În replică, deputatul PSD Petre Popeangă l-a întrebat dacă acea curea de care vorbeşte este cureaua lată din cântecul preferat de premierul Emil Boc, "Puşca şi cureaua lată".

Gherghina i-a răspuns deputatului că această curea nu a fost lată nici în anul 2010 şi nu va fi lată nici în anul 2011, în condiţiile în care efectele crizei se reflectă în bugetul de stat.

Potrivit proiectului de buget propus de Executiv, care a întrunit 26 voturi "pentru" şi 15 "abţineri", Ministerul Finanţelor va beneficia, în anul 2011, de un buget de 2.831.924 mii lei, faţă de 3.519.266 mii lei în anul 2010, înregistrându-se o scădere de 20 la sută.

Bugetul SGG, adoptat de comisii în varianta prezentată de Executiv

Comisiile parlamentare de buget-finanţe din cele două Camere au adoptat, duminică, bugetul pe anul 2011 al Secretariatului General al Guvernului (SGG), în varianta prezentată de Executiv, fiind înregistrate 26 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi 3 abţineri. Bugetul SGG pe 2011 este de 883.944 mii lei, în scădere cu 2,5 % faţă de anul 2010.

Opoziţia a revenit la şedinţa comisiilor de buget

Reprezentanţii PSD şi PNL au revenit, sâmbătă după-amiază, la şedinţa comisiilor de buget-finanţe, social-democratul Viorel Ştefan invocând patru puncte în care opoziţia şi puterea au căzut de acord.

La reluarea lucrărilor comisiilor de buget-finanţe au sosit în sală şi reprezentanţii PSD şi PNL.

„Ne-am dat seama că Opoziţia asigură trecerea bugetului. În pauza de consultări am încercat să le spunem celor de la putere care ne sunt dorinţele în ceea ce priveşte fiscalitatea, o negociere. Din păcate s-au consultat cu premierul Emil Boc şi li s-a transmis să nu accepte niciun amendament. Or, în aceste condiţii nu vrem să cauţionăm un buget. Poate îşi vor da seama că Puterea nu este absolută în ţara asta”, a declarat deputatul PNL Eugen Nicolaescu.

143179-buget.jpg"Noi avem bugetul construit pe baza indicatorilor macro-economici, a realităţilor economici, nu putem să ducem ţara în dezastru. Avem o procedură parlamentară, noi continuăm discuţiile în comisie, dacă blochează activitatea celor două comisii, înseamnă că Opoziţia vrea să nu avem buget, e o condiţie pentru acordul cu FMI, pierdem banii de acolo, ne vom împrumuta mai scump. Nu cred că cei din Opoziţie sunt trimişi acolo să facă rău pentru România. Nu putem include în buget amendamentele populiste ale Opoziţiei. Erau numai declaraţii politice. Nu se respectă legea responsabilităţii fiscale. Noi aici trebuie să respectăm legea. Sigur că în comisie, am înţeles că suntem egali cu Opoziţia. Eu cred că vom continua discuţiile, după ce Opoziţia va veni la ora 15", a declarat în replică, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Bugetul Ministerului Sănătăţii, aprobat de comisiile de buget-finanţe

Comisiile de buget-finanţe ale celor două Camere au aprobat, sâmbătă, bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul 2011, în varianta propusă de Guvern, MS primind mai mult decât bugetul propus iniţial pentru anul în curs, dar mai puţin decât execuţia bugetară.

Bugetul Ministerului Sănătăţii, care a primit 21 voturi "pentru" şi 14 "împotrivă", va fi de 4,417 miliarde lei, mai mare cu 11% faţă de proiecţia de buget pentru 2010, dar mai mic cu 2,7 miliarde lei faţă de execuţia bugetară pentru anul în curs.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a arătat în cursul dezbaterilor, printre altele, că anul viitor va avea loc o reorganizare a spitalelor, nu numai a celor din reţeaua MS, ci şi a celor transferate deja la administraţiile publice locale, acestea "înţelegând" că este necesară eficientizarea.

De asemenea, Cseke Attila a afirmat că se analizează lansarea unor parteneriate în regim public-privat pentru înfiinţarea de spitale regionale de urgenţă în centrele istorice universitare.

"Este dramatic bugetul pentru 2011. Sumele sunt mai mici decât cele din 2010. Dacă nu acceptăm majorarea bugetului MS, cred că toţi suntem răspunzători", a afirmat deputatul PNL Eugen Nicolăescu.

El a solicitat majorarea bugetului MS cu 2,35 miliarde lei, amendament respins cu 19 voturi "împotrivă", 14 "pentru" şi 3 abţineri.

În timpul votului final la bugetul Ministerului Sănătăţii, Nicolăescu i-a "atenţionat" pe colegii din comisii să nu voteze "favorabil" pentru că-i va "bate Dumnezeu, şi cel ortodox şi cel catolic", colegul său democrat-liberal Gelu Vişan cerând să nu se mai "blesteme" în sala de şedinţe.

Bugetul Ministerului Mediului, votat de comisiile de buget-finanţe

Comisiile de buget-finanţe ale celor două Camere au votat, sâmbătă, bugetul pe 2011 al Ministerului Mediului şi Pădurilor, adoptând forma propusă de Guvern.

Bugetul ministerului, în forma avansată de Guvern, este de 2.312.427 mii lei, majorat cu aproape 29% faţă de bugetul din 2010, creştere argumentată prin asigurarea cofinanţării unor programe europene cu sume nerambursabile.

Senatorii şi deputaţii celor două comisii au adoptat două amendamente ale puterii, dar care vizau redistribuirea unor fonduri în interiorul bugetului, fără suplimentarea sumei stabilite de Guvern.

Bugetul Ministerului Economiei, adopotat de comisiile de buget-finanţe, în forma propusă de Guvern

Comisiile de buget-finanţe au adoptat, sâmbătă după-amiază, bugetul Ministerului Economiei şi Comerţului, în forma propusă de Guvern.

Toate cele 64 de amendamente formulate de opoziţie au fost trecute la amendamente respinse, după ce unul singur din acestea a fost susţinut în şedinţă, de senatorul PSD Sorin Bota, care a renunţat însă după o explicaţie a ministrului de resort.

Reprezentanţii opoziţiei nu s-au opus propunerii ca toate cele 64 de amendamente formulate la bugetul Ministerului Economiei să fie trecute, fără a fi discutate, pe lista amendamentelor respinse.

Bugetul Ministerului Economiei a fost adoptat de cele două comisii, în forma propusă de Guvern, cu 27 voturi "pentru", trei "împotrivă" şi şase abţineri.

Bugetul ministerului pe 2011 este în valoare de 1.498.882 mii lei, din care 85.721 mii lei pentru cheltuieli cu personalul şi 27.937 mii lei pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii.

Bugetul MAE, aprobat de comisiile de buget-finanţe, fără suplimentări

Comisiile de buget-finanţe au aprobat, sâmbătă, fără suplimentări, bugetul MAE, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, arătând că cifra de 530.126 mii lei alocată asigură funcţionarea minimală a reţelei consulare şi că se declară "filosofic consolat" cu acest plafon.

Bugetul Camerei Deputaţilor, de 209,4 milioane lei, aprobat de comisiile de buget-finanţe

Comisiile de buget-finanţe au aprobat, sămbătă, în absenţa reprezentanţilor PSD, bugetul Camerei Deputaţilor, în sumă de 209.446 mii lei. Bugetul Camerei Deputaţilor a fost acceptat de parlamentarii din comisie în forma propusă de Cameră, fiind cu 7% mai mic faţă de cel de anul trecut.

Comisiile au aprobat bugetul Ministerului Justiţiei

Parlamentarii din comisiile de buget-finanţe au aprobat, sâmbătă, cu 24 de voturi "pentru", 22 "împotrivă" şi o abţinere, bugetul Ministerului Justiţiei, în valoare de 2.131.449.000 de lei, reprezentanţii PSD revenind la lucrări pentru a critica bugetul alocat de Guvern acestui minister. Parlamentrii PSD şi cei ai PNL au criticat suma alocată Ministerului Justiţiei pentru anul viitor, social-democratul Viorel Ştefan susţinând că este o scădere de 14% faţă de bugetul din 2010. "Bugetul alocat instanţelor acoperă dor 20% din necesar", a spus Ştefan.

×