x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandalos - Politizarea Deltei se va face prin lege!

Scandalos - Politizarea Deltei se va face prin lege!

de Alexandru Nastase    |    28 Noi 2006   •   00:00
Scandalos - Politizarea Deltei se va face prin lege!

Dupa o serie de actiuni cel putin controversate, guvernantii porto-calii pregatesc o noua lovitura importanta pentru Delta Dunarii: politizarea Rezervatiei Biosferei. Solutia gasita de inven-tivii de la Palatul Victoria este modificarea Legii Rezer-vatiei (82/1993).

Dupa o serie de actiuni controversate, guvernantii pregatesc o noua lovitura importanta pentru Delta Dunarii: politizarea Rezervatiei Biosferei. Si asta in conditiile in care presedintele Traian Basescu a spus public ca Delta trebuie sa fie a specialistilor, si nu a politicienilor. Solutia gasita este modificarea Legii Rezervatiei (82/1993).

Proiectul noii Legi a Rezervatiei pregateste o lovitura: guvernatorul Deltei, numit politic, este cel care va avea putere deplina de decizie. Lucru teribil in conditiile in care actualul guvernator, Paul Cononov, este un fost administrator la o firma de gunoaie, fara nici o treaba cu ecologia. Cononov are deja proces pentru ca a favorizat liberalii din Tulcea, evident cu incalcarea legii, si este banuit de alte favoruri acordate liberalilor. Guvernantii vor sa dea drepturi depline de conducere guvernatorului Deltei. Art. 7 al proiectului de lege: "Conducerea Administratiei Rezervatiei este asigurata de Guvernator...". In legea veche, art. 4: "Conducerea Administratiei Rezervatiei este realizata de Consiliul stiintific" (for alcatuit din academicieni, profesori, ingineri, specialisti). Guvernatorul este numit politic si are rang de subsecretar de stat. In consecinta, ARBDD devine o institutie superpolitizata. Cenzura exercitata de Consiliul Stiintific asupra deciziilor privind Delta si impusa de expertii straini in legea de acum 13 ani nu va mai exista. Deci politica primeaza in fata ecologiei. In articolul 1 se mentioneaza ca Deltei i s-a atribuit Diploma Europeana de catre Consiliul Europei. Este prima data cand se introduce o astfel de enormitate intr-o lege. Diploma Europeana este o distinctie pe care Consiliul Europei o acorda pe cinci ani unei regiuni pentru management deosebit. Inseamna ca, daca in 2010 nu va mai acorda Deltei Diploma, Consiliul va incalca grosolan legea romana… O alta prevedere ciudata: "... resursele naturale pe care le genereaza Delta" se afla in administrarea ARBDD. Asta inseamna ca si resursa piscicola se afla in administrarea ARBDD. Dar in 2005, Sulfina Barbu a cedat administrarea resurselor piscicole Ministerului Agriculturii, Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura. Noua lege nu precizeaza care sunt zonele strict protejate din Delta, in contextul in care batalia pe zona Sacalin - Zatoane este mare, investitori si fundatii facand presiuni.

DECLARATII. In decembrie 2004, un senator PNL, Daniel Ilusca, detinator de firme care au beneficiat de contracte cu statul, a inceput demersuri pentru schimbarea situatiei din Delta Dunarii. Pretextand ca apara interesele populatiei locale, Ilusca a trimis o scrisoare noului ministru al Mediului, Sulfina Barbu, in care acuza situatia din Rezervatie si cerea masuri. Ilusca isi permitea chiar sa afirme ca teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii - stabilit prin lege in 1993 impreuna cu experti straini - este neconstitutional si cerea masuri in consecinta. A fost unul din primele indicii ca noii guvernanti au planuri mari cu Delta. Numirea prefectului si a noului guvernator (in care nu s-a tinut deloc seama de competenta, ci doar de apartenenta politica) a sporit zvonurile. In aceasta vara, presedintele Traian Basescu si ministrul Sulfina Barbu declarau ca Delta trebuie sa fie condusa de specialisti, iar politica sa fie strict separata de ecologie.

×
Subiecte în articol: politic delta