x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scenariu-bombă. PSD și UDMR sunt majoritari în Parlament. Votează cot la cot

Scenariu-bombă. PSD și UDMR sunt majoritari în Parlament. Votează cot la cot

de Ion Alexandru    |    17 Oct 2019   •   09:47
Scenariu-bombă. PSD și UDMR sunt majoritari în Parlament. Votează cot la cot
Sursa foto: Lucian Alecu

Lovitură dură pentru Ludovic Orban, în încercarea acestuia de a negocia susținerea pentru învestirea unui guvern PNL. Proiectul de lege inițiat de USR, privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a fost respins, ieri, în Senat, cu 47 de voturi împotrivă și 33 pentru. Majoritari au fost senatorii PSD și UDMR. Acest obiectiv reprezintă o condiție obligatorie impusă de USR pentru a vota pentru Guvernul Orban. Și, de asemenea, înlăturarea acestei măsuri reprezintă condiția UDMR pentru a vota instalarea aceluiași cabinet.

Imediat după ce proiectul de lege al USR a fost respins în Senat, formațiunea condusă de Dan Barna, care deține 40 de parlamentari, a anunțat că partenerii de negocieri din Opoziție sunt ipocriți. Și cere imperativ organizarea “cât mai rapidă” de alegeri anticipate. “PNL, ALDE și Pro România au avut aproape jumătate dintre parlamentari absenți. Probabil sunt mai importante negocierile pentru un posibil viitor beneficiu într-o guvernare liberală. (…) USR-PLUS nu abdică de la principiile sale și nu renunță la cele patru condiții enunțate pentru a acorda un vot de învestitură unui guvern Orban de tranziție!”, se arată într-un comunicat al USR.

În aceste condiții, fără votul USR, Guvernul Orban este ca și picat. Iar scenariul merge și mai departe. PSD și UDMR, împreună, au, în acest moment, 231 de senatori și deputați, la care se mai adaugă alți patru deputați excluși din ALDE. Rezultă 235 de parlamentari, în condițiile în care, pentru a constitui o majoritate parlamentară, este nevoie de 233 de voturi. Deși UDMR a votat pentru căderea Guvernului Dăncilă, formațiunea condusă de Kelemen Hunor a justificat gestul doar ca urmare a evenimentelor din primăvară din Valea Uzului.

 

ALDE: “Nu votăm un guvern din care face parte PMP”

Ludovic Orban a demarat, ieri, negocierile pentru formarea noului guvern, primii cu care s-a consultat fiind cei de la Partidul Mișcarea Populară, formațiune controlată de Traian Băsescu și pe care PNL a anunțat deja că o va coopta la guvernare. Imediat, Călin Popescu Tăriceanu, lider ALDE, a precizat public, pentru a doua oară în această săptămână, că parlamentarii săi nu vor vota un guvern Orban din care să facă parte “oamenii lui Petrov”. Aceeași condiție este formulată și de UDMR, prin vocea liderului Kelemen Hunor. Există și parlamentari ai Pro România care nu sunt, la rândul lor, de acord ca partidul lui Băsescu să ajungă la Palatul Victoria.

×