x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj. Un candidat se apropie periculos de Iohannis

Sondaj. Un candidat se apropie periculos de Iohannis

de Ion Alexandru    |    16 Iul 2019   •   06:24
Sondaj. Un candidat se apropie periculos de Iohannis

Cu un vot covârșitor, membrii Comitetului Executiv Național al PSD au decis, ieri, că partidul va avea un candidat propriu la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Numele candidatului va fi făcut public în cadrul Congresului din data de 3 august. Astfel, PSD nu acceptă să susțină candidatura liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, însă cere sprijinul ALDE și al Pro România pentru candidatura propusă de socialdemocrați.

În urma acestui vot, se prefigurează un scenariu din care niciunul dintre cele trei partide, divizate prin candidați diferiți, nu va avea șanse să câștige lupta împotriva lui Klaus Iohannis, existând chiar întrebări serioase cu privire la accederea în turul al doilea. Astfel încât candidatul USR-PLUS, Dan Barna, ar avea cele mai mari șanse să se confrunte cu Iohannis în cursa finală pentru Palatul Cotroceni.

 

„Paul, vrei să ne lăsăm pe mâna unui partid de patru la sută?”, l-a întrebat, ieri, în cadrul ședinței Comitetului Executiv Național, președintele PSD, Viorica Dăncilă, pe colegul său de partid, Paul Stănescu. Acesta din urmă, împreună cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, au încercat să-și convingă colegii că cea mai bună variantă pentru un succes la alegerile prezidențiale este ca PSD, împreună cu ALDE și cu Pro România, să meargă cu un singur candidat, încă din primul tur de scrutin. În ciuda afirmației din interior, Viorica Dăncilă a precizat, public, că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat pe lista personalităților care și-au anunțat intenția de a candida pentru Palatul Cotroceni și care a fost măsurați sociologic în interiorul PSD, ca și intenție de vot și favorabilitate.

Liderii social-democrați au decis, însă, prin vot majoritar, că nu pot susține un candidat din exteriorul partidului și că preferă să meargă în aceste alegeri cu un candidat propriu. Candidat pentru care, însă, se vor purta negocieri inclusiv cu ALDE, dar și cu Victor Ponta, pentru o susținere comună „în turul al doilea al alegerilor prezidențiale”.

Sondaj intern: Tăriceanu, singurul capabil să-l bată pe Iohannis

Se prefigurează, așadar, un eșec zdrobitor al zonei de centru-stânga a eșichierului politic la scrutinul prezidențial. Cu un electorat divizat, chiar și în interiorul PSD, dar cu siguranță împărțit ca preferințe între Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta și PSD, șansele ca unul dintre candidați să prindă turul al doilea sunt practic nule. Acest lucru reiese și dintr-un sondaj intern al ALDE, prezentat pe surse, în care partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a măsurat, pe surse, atât intenția de vot, cât și prognoza pe diferiți posibili candidați, care, obligatoriu să fie susținuți de către toate cele trei formațiuni politice, în raport cu președintele în funcție, Klaus Iohannis. Astfel, dacă Eugen Orlando Teodorovici ar ajunge, în turul al doilea, cu Klaus Iohannis, chiar și susținut de ALDE, Pro România și PSD, acesta ar obține 25 la sută din voturi, în timp ce președintele în funcție ar lua 75 la sută.

Gabriela Firea ar obține, în aceleași condiții, într-o luptă deschisă cu Iohannis în turul al doilea, 30 la sută, în timp ce candidatul PNL ar lua 70 la sută.

A fost măsurat și președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, care ar puncta, împotriva lui Klaus Iohannis, doar 20 de procente. De asemenea, a fost sondată și o eventuală luptă, în turul al doilea, dintre Mircea Diaconu și Klaus Iohannis, primul obținând, conform rezultatelor cercetării sociologice, 25 de procente.

Conform aceluiași sondaj, realizat în rândul alegătorilor PSD, ALDE și Pro România, singurul care ar avea șanse să-l învingă, în cazul în care va ajunge în turul al doilea, pe Klaus Iohannis, ar fi Călin Popescu Tăriceanu. Acesta ar obține, cu sprijinul electoratelor tuturor celor trei formațiuni politice, un scor de 42 la sută, în timp ce actualul președinte ar fi votat, în acest scenariu, de doar 48 la sută. 73 la sută dintre respondenții chestionați din rândul membrilor de partide au declarat că ar vota la alegerile prezidențiale cu Călin Popescu Tăriceanu.

 

Partenerii de guvernare negociază, acum, fiecare, separat, cu Victor Ponta

Surse din cadrul ALDE au precizat că partidul condus de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privește cu maximă circumspecție votul de ieri, din cadrul Comitetului Exectiv Național al PSD, în legătură cu decizia de a avea un candidat separat la alegerile prezidențiale. ALDE a decis, totodată, că Tăriceanu va fi candidatul acestei formațiuni politice și că, cel mai probabil, va beneficia de sprijinul Pro România, cu care va fi încheiată o alianță electorală.

Mai mult, voci din ALDE pun sub semnul întrebării și viitorul Coaliției de guvernare cu PSD, atât timp cât cele două partide aliate în Parlament și care susțin același Guvern, se vor lupta pentru funcția prezidențială.

În paralel, însă, și Viorica Dăncilă a anunțat că PSD va căuta sprijinul Pro România pentru candidatul social-democrat. Din acest punct de vedere, va fi foarte interesant de aflat ce anume va negocia Viorca Dăncilă cu Victor Ponta. Mai ales că, potrivit calendarului preconizat pentru luna septembrie, Dăncilă intenționează să facă o restructurare a Guvernului și să ceară un nou vot de încredere Parlamentului. Este foarte posibil ca, în acest scenariu, partidul condus de Victor Ponta să fie cooptat în Executiv, cu posturi ministeriale. Asta, în situația în care cei de la ALDE nu vor pune în discuție legitimitatea continuării susținerii Cabinetului Dăncilă.

×