x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scoşi de la naftalină

Scoşi de la naftalină

de Oana Stancu Zamfir    |    Violeta Fotache    |    17 Ian 2008   •   00:00
Scoşi de la naftalină

Numirea lui Teodor Meleşcanu ca interimar la Justiţie i-a dat posibilitatea şefului statului să declanşeze urmărirea penală pentru lotul de miniştri aflaţi în vizorul DNA şi al Parchetului General.


Numirea lui Teodor Meleşcanu ca interimar la Justiţie i-a dat posibilitatea şefului statului să declanşeze urmărirea penală pentru lotul de miniştri aflaţi în vizorul DNA şi al Parchetului General.


În mai puţin de 24 de ore de la preluarea temporară a portofoliului Justiţiei de Teodor Meleşcanu, preşedintele Traian Băsescu i-a adresat acestuia cererile privind declanşarea urmăririi penale împotriva celor opt miniştri şi foşti miniştri "ceruţi" de DNA şi de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Doar Paul Păcuraru, ministrul Muncii, se mai află în funcţie, după ce Tudor Chiuariu a demisionat la 10 decembrie, sub ameninţarea preşedintelui cu suspendarea. Astfel, avizul dat de preşedinte solicitărilor procurorilor îi priveşte pe fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş, pe fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş, pe fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, pe fostul premier Adrian Năstase, pe fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea şi pe fostul ministru al Apărării Victor Babiuc.
Aseară, şeful statului a precizat,  referindu-se la cele opt dosare, că a considerat că a nu da aviz ar însemna blocarea justiţiei, precizând că, în acest moment, cei vizaţi de respectivele dosare nu sunt vinovaţi. Acesta a mai arătat că unele dintre  dosare “s-au întors de la instituţii” urmare a deciziei Curţii Constituţionale conform căreia pentru cercetarea foştilor sau actualilor miniştri este necesar avizul preşedintelui.


BLOCAJ. Cererile procurorilor au fost adresate preşedintelui în perioada 11 septembrie-8 octombrie. Băsescu a avut mâinile legate însă câtă vreme fostul ministru Chiuariu a modificat Legea răspunderii ministeriale, astfel încât comisia prezidenţială care elabora un raport pentru şeful statului să fie formată nu din reprezentanţi ai Ministerelor de Interne şi Justiţie, sub "bagheta" consilierului prezidenţial pe justiţie, ci din judecători desemnaţi de CSM. Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale aceste prevederi, prin decizia numărul 1133, publicată în Monitorul Oficial la 12 decembrie, arătând că preşedintele nu poate fi condiţionat în nici un fel în decizia de a aviza sau respinge începerea urmăririi penale a unui ministru sau fost ministru. La vremea respectivă, Chiuariu era deja demisionar.


DOSARE. Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, suspectat de luare de mită, este anchetat de DNA pentru că ar fi intervenit la companii de stat ca să obţină contracte pentru firma fiului său. Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy sunt acuzaţi de procurorii DNA de abuz în serviciu contra intereselor publice în dosarul "Poşta Română" pentru că ar fi trecut abuziv o clădire în domeniul privat al statului, pentru a acoperi o asociere ilegală a Poştei Române cu un grup de investitori privaţi.

În acelaşi dosar, presa anunţa recent că ar putea fi cercetat şi ministrul de Finanţe, Varujan Vosganian, semnatar şi el al hotărârii de guvern prin care s-a parafat transferul.

Zsolt Nagy este cercetat alături de Codruţ Şereş într-un dosar disjuns din cazul privatizărilor strategice, pentru "trădare prin transmitere de secrete şi constituirea unui grup infracţional organizat care acţionează în mod coordonat în scopul divulgării secretului economic". În acest dosar, procurorii au fost nevoiţi să ceară avizul Preşedinţiei pentru urmărirea penală, după ce Curtea Constituţională a consfinţit obligativitatea acestui aviz şi în cazul foştilor miniştri. Într-un alt dosar, nr. 151/D/P/2005, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Şereş este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de subminare a economiei naţionale şi sprijinire a unei asociaţii infracţionale, fiind dispusă începerea urmăririi penale faţă de mai mulţi factori de decizie din Hidroelectrica SA.

Decebal Traian Remeş este eroul celebrului dosar "caltaboşii şi pălinca", alături de fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan. Acuzat de trafic de influenţă, Remeş ar fi primit produse în valoare de 1.500 de lei şi 15.000 de euro de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă în schimbul câştigării de către firma sa a unor licitaţii publice.

În cazul fostului prim-ministru Adrian Năstase, DNA cere avizul Preşedinţiei într-un dosar disjuns din dosarul Zambaccian, pentru modul în care a fost dobândită proprietatea asupra întregului imobil din strada cu pricina. Aici, procurorii vor fi nevoiţi să ceară avizul şi pentru dosarul de-abia returnat de la instanţă la DNA, tocmai pe motiv de lipsă a aplicării procedurii speciale cu foştii miniştri. Miron Mitrea este acuzat de luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, iar Victor Babiuc, ministru al Apărării între 1996 şi 2000, de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.


A fost primul

La numărul miniştrilor ajunşi pe masa "Comisiei speciale" de la Cotroceni se adaugă şi fostul ministru al Apărării, Theodor Atanasiu . Reamintim că în cazul acestuia, preşedintele a avizat începerea urmăririi penale, fapt ce a determinat suspendarea ministrului din funcţie. După efectuarea de cercetări, procurorii Secţiei Parchetelor Militare care efectuau ancheta au hotărât să dispună soluţia de neîncepere a urmăririi penale, considerând că acuzaţiile ce i se imputau nu se susţin. Pronunţarea acestui verdict nu i-a adus însă înapoi scaunul de la Apărare.

×
Subiecte în articol: politic ministru fostul