x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scurgerea de informatii vine de la varful CNSAS

Scurgerea de informatii vine de la varful CNSAS

de Oana Stancu Zamfir    |    14 Aug 2006   •   00:00
Scurgerea de informatii vine de la varful CNSAS

Membrii Colegiului CNSAS au cerut pe semnatura lista demnitarilor cu dosar, desi ar fi trebuit sa astepte sa primeasca fiecare dosar in parte de la Directia de Investigatii. Scurgerea informatiilor catre presa pare a veni de la varful institutiei.

Membrii Colegiului CNSAS au sarit peste procedura analizarii dosarelor primite de la SRI si au cerut lista celor 29. Chiar seful lor, Claudiu Secasiu, ar fi poruncit multiplicarea, spun surse din CNSAS. "Nu eu, ci membrii Colegiului", raspunde Secasiu.

Ancheta demarata in Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securitatii, dupa ce o lista de 29 de politicieni care au dosare de retea sau de urmarire a ajuns in presa, trebuie sa fie una de fatada. Intrucat circuitul acestei liste, pe care surse din institutie ni l-au descris ieri, ii face principali suspecti chiar pe membrii Colegiului, in frunte cu presedintele Claudiu Secasiu.

TRASEU. Colegiul CNSAS a fost informat de SRI in legatura cu desecretizarea a 29 de dosare ale unor demnitari prin intermediul lui Constantin Buchet si a lui Corneliu Turianu, prezenti la o intalnire cu reprezentantii Serviciului, spun sursele citate. Cei doi ar fi vazut lista politicienilor, insa nu ar fi ridicat-o de la SRI, ei cerand ca dosarele sa ia drumul obisnuit catre depozitul de la Popesti Leordeni. De unde ar fi trebuit sa ajunga la Directia de investigatii a CNSAS. Angajatii acesteia urmau sa analizeze dosarele, iar cele in care existau indicii de politie politica sa ajunga cu prioritate pe masa Colegiului. Parcurs confirmat de Constantin Buchet, membru al Colegiului. "In mod normal, aceasta este procedura: prioritate o au dosarele de retea. Nu inseamna automat politie politica, asta decide Colegiul prin vot. Dosarele de urmarire se analizeaza si ele, dar in rarisime cazuri, acum prioritatea, repet, o au cele de retea." Buchet confirma si participarea la intalnirea cu SRI, insa spune ca ea a fost una tehnica, urmare a deciziei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa fie desecretizate dosarele demnitarilor. "Nu am luat nici o lista. A fost o discutie exploratorie, sa vedem cum e. Nu stiu exact ce s-a intamplat acolo, pentru ca eu am plecat in Maramures", spune Buchet.

DECIZIE. In prima sedinta dupa transmiterea dosarelor, lista a ajuns insa la membrii Colegiului. Surse din institutie spun ca cel care a cerut multiplicarea ei ar fi fost chiar presedintele Claudiu Secasiu, care i-ar fi certat pe Turianu si Buchet ca nu au adus-o de la SRI. "Aveti o informatie eronata. Nu am cerut personal nici o lista. Au cerut-o membrii Colegiului, iar eu am avut grija sa o ia pe semnatura asa cum prevede legea. Toti cei care au participat la sedinta au ridicat-o pe semnatura. Opt au fost, cat era cvorumul", declara Secasiu. Intrebat cum isi explica ajungerea listei in presa, presedintele Colegiului spune ca nu trebuie sa isi explice, asteapta rezultatul anchetei interne. Interesant este insa ca un alt membru al Colegiului, Cazimir Ionescu, nu da un raspuns la fel de transant in privinta celui sau celor care au cerut lista. "Habar nu am cine a cerut lista", raspunde Ionescu, intrebat explicit daca Secasiu a fost autorul multiplicarii documentului. "De ce nu lasati sa se faca ancheta lui Csendes? Nu stiu cine a cerut lista, habar nu am. In mod normal, membrii Colegiului ar fi trebuit sa o aiba. Ce rol mai au daca nu trebuie sa stie nimic? Ce rang de secretar de stat mai au?", afirma Ionescu.

CAZUL BASESCU
Un alt membru al Colegiului, Corneliu Turianu, a declarat sambata la Antena 3 ca CNSAS a inchis cazul Traian Basescu pentru ca nu exista nici un dosar al acestuia, nici de urmarire, nici de retea. Fostul presedinte Emil Constantinescu, care a sesizat Colegiul in privinta dosarului lui Basescu, spune insa ca nu a primit nici un raspuns de la CNSAS de opt luni. Mai mult, la ultima sa audiere, membrii Colegiului s-ar fi "scuzat in mod penibil, ca niste scolari", ca nici nu au cerut dosarele de la SRI. "Nu au nici o scuza. Potrivit legii, cu seful statului trebuia sa si inceapa verificarea. Basescu insusi a recunoscut ca a scris note pentru Securitate. I-am anuntat ca ii dau in judecata", ne-a declarat Constantinescu. Turianu a mai spus ca nici in privinta premierului nu se face nici o investigatie, tot din lipsa de dosar, desi colegul sau, Cazimir Ionescu, afirma recent ca dosarul Tariceanu va fi solutionat in septembrie.

×
Subiecte în articol: politic cnsas lista membrii cerut colegiului