x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Se pregăteşte descătuşarea primarilor

Se pregăteşte descătuşarea primarilor

de Marius Gîrlașiu    |    14 Mar 2017   •   10:15
Se pregăteşte descătuşarea primarilor
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Majoritatea parlamentară pregăteşte modificarea legilor administraţiei publice locale pentru a-i proteja pe edili de anchetele DNA. După ce i-a asigurat pe primarii de comune că va defini clar în Parlament distincţia dintre oportunitate şi legalitate, liderul PSD Liviu Dragnea le-a promis şi primarilor de municipii acelaşi lucru. “Nu voi mai accepta ca primarii să fie consideraţi prezumtivi infractori”, a spus Dragnea la Adunarea generală a primarilor de municipii.

Liviu Dragnea le-a transmis primarilor de municipii că decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia procurorii nu pot ancheta oportunitatea şi legalitatea adoptării unui act normativ poate fi aplicată inclusiv în cazul aleşilor locali. „Motivarea deciziei CCR statuează un lucru despre care vorbesc de foarte mulţi ani, stabileşte o delimitare clară între oportunitate şi legalitate, nu e vorba doar de miniştri, ci şi de primari, aleşi locali”, a declarat Dragnea la adunarea edililor conduşi de primarul Robert Negoiţă. Şeful PSD le-a mai spus edililor că va încerca, alături de C.P. Tăriceanu, “descătuşarea tuturor energiilor din administraţia locală”, printr-un proiect de lege în Parlament. Astfel, obiectivul PSD este elaborarea unui pachet de legi “care să limpezească o dată pentru totdeauna funcţionarea administraţiei locale şi să scoată din toate legile toate capcanele puse acolo cu multă ştiinţă cu speranţa că din când în când, dacă se poate cât mai des, aleşii locali să pice în ele”, a completat liderul PSD. Dragnea a mai spus că amendamentul depus de PNL pentru creşterea cu 30% a salariilor primarilor “nu este suficient”, în condiţiile în care există cazuri în care primarul “e pe locul 50 în grila de salarizare”. La întâlnirea organizată într-un hotel din Capitală care aparţine fraţilor Negoiţă a participat şi primarul general, Gabriela Firea, care a dezvăluit noua urare care circulă printre edili. “«Ne bucurăm că suntem sănătoşi şi liberi!». Aceasta a devenit urarea între primari, ceea ce nu este o normă de normalitate. A fi primar a devenit un sport extrem, domeniul este dificil, complex şi riscant”, a precizat Firea.

 

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Eu nu mai accept ca primarii să fie consideraţi prezumtivi infractori. Eu cred că primarii sunt oameni corecţi, care au în spate o legitimitate şi trebuie să fie ajutaţi, stimulaţi şi lăsaţi să dezvolte comunităţie lor.

 

 

Primarul Clujului, fostul premier Emil Boc, a ascultat cu atenţie planurile Puterii cu administraţia locală.

×