x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Se pregăteşte un nou 10 august. Cine vrea să profite politic?

Se pregăteşte un nou 10 august. Cine vrea să profite politic?

de Ion Alexandru    |    07 Aug 2019   •   08:46
Se pregăteşte un nou 10 august. Cine vrea să profite politic?

Primăria Capitalei a emis, ieri, documentul prin care a aprobat organizarea unei manifestații pentru sâmbătă, 10 august, în Piaţa Victoriei din București, la care se estimează participarea a 250.000 de persoane. După ce o asociație, denumită Grupul de Acțiune Civică Diaspora pentru România, reprezentată de un anume Timescu Timmy Joul, a făcut o solicitare în acest sens. Liberalii, prin vocea lui Ludovic Orban, anunță că vor participa la această manifestație și că, în aceeași zi, vor demara strângerea de semnături pentru candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale. Rețelele de socializare “colcăie” de îndemnuri la manifestări violente.

 

Grupuri de presiune, din așa-zisa societate civilă, se organizează, zilele acestea, pentru un mitig de proporții în Piața Victoriei, pentru a reitera evenimentul similar de anul trecut, din data de 10 august. Pe rețelele de socializare, mai multe figuri din arealul #rezist, dar și unele personaje publice, cum ar fi Mihai Șora, îndeamnă la revoltă anti-PSD. Alte mesaje îndemnă la manifestări violente, în condițiile în care, pentru intervenția de anul trecut, Jandarmeria Română face obiectul unui dosar penal.

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a făcut, în acest context, ieri, un apel către cei care doresc să participe la mitingul de sâmbătă să protesteze în mod pașnic. “Nu aș vrea să fac analiza a ceea ce s-a întâmplat pe 10 augst, anul trecut. În ceea ce priveşte ziua de sâmbătă, fac apel către toți cei care doresc să protesteze, cei care se vor afla în diferite puncte dn Capitală, să protesteze în mod pașnic. Și să nu uite, niciun moment că suntem stat european în care cetățeanul are dreptul să se exprime în mod liber”. Fifor precizează că “dacă cetățenii vor să protesteze, să o facă. Le solicit celor care vor participa să o facă în mod pașnic, respectând legea și tot ce înseamnă un astfel de protest. Nu dorim să vedem ce a văzut în 10 august 2018”.

 

Speculă electorală

Mitingul pare că va fi folosit drept placă turnantă pentru debutul campaniei electorale prezidențiale a PNL. Ludovic Orban a declarat, în acest context, că orice membru al Partidului Național Liberal sau orice simpatizant “este invitat și încurajat să participe la această formă de protest anunțată pe 10 august”. Orban pune gaz peste foc și “somează DIICOT să urgenteze cercetările și să nu încerce mușamalizarea gravelor încălcări ale legii, gravele infracțiuni care au fost săvârșite de forțele de ordine, care au pus în pericol viața și integritatea fizică a cetățenilor români”.

Sub acest mesaj războinic, liberalii doresc să înceapă, chiar sâmbătă, strângerea de semnături pentru candidatul lor la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis. “Așa am stabilit, data de 10 august ca moment de începere. Este o dată simbolică, este o dată prin care vrem să arătăm că începem campania prezidențială pentru că niciodată, în România, să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat pe 10 august, în care forțele de ordine în loc să apere viaţa şi siguranţa cetăţeanului s-au transformat în agresori împotriva integrităţii fizice şi chiar a vieţii foarte multor manifestanţi paşnici, cetăţeni români. Campania de strângere de semnături se va desfăşura începând cu data de 10 august până în data de 26 septembrie”, a mai arătat Ludovic Orban, adăugând că speră ca filiala PNL București să strângă peste două milioane de semnături.

 

×