x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Secţiile de votare din Tulcea au fost asigurate în caz de inundaţii

Secţiile de votare din Tulcea au fost asigurate în caz de inundaţii

de Agerpres    |    24 Mai 2014   •   18:26
Secţiile de votare din Tulcea au fost asigurate în caz de inundaţii

Toate secţiile de votare din judeţul Tulcea amenajate pentru desfăşurarea procesului electoral de duminică sunt asigurate în ceea ce priveşte pericolul de inundaţii, a declarat prefectul Lucian Simion, la finele unei săptămâni în care a inspectat majoritatea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor sensibile în faţa creşterii cotelor Dunării.

"Toate secţiile de votare sunt asigurate din punctul de vedere al unui pericol de inundaţii. Raportarea de la unităţile din Deltă primită în această după-amiază arată că îndeplinesc condiţiile legale pentru desfăşurarea procesului electoral. În ceea ce priveşte comuna Ceatalchioi, secţia de votare care se află în şcoala din localitate nu este în pericol, pentru că în anul 2010 s-a amenajat o linie de apărare. Din păcate, atunci nu s-au realizat studii privind curenţii Dunării, studii de fezabilitate pentru un dig, ci doar pentru o linie de apărare care s-a supraînălţat", a afirmat prefectul Lucian Simion.

Acesta a amintit că în anul 2010, atunci când 72 de locuinţe au fost distruse din cauza viiturii de pe Dunăre, fluviul a afectat localitatea de pe braţul Chilia din zona de est şi că nici în momentul de faţă problema juridică a terenurilor din comuna Ceatalchioi nu este clarificată pentru a se putea pune în practică o soluţie pe termen lung în favoarea comunităţii locale.

"La Ceatalchioi, în ultimele zile au fost intervenţii consistente, numai vineri Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a supraînălţat linia de apărare cu 2.000 de saci pentru protejarea locuinţelor. Azi se lucrează pe patru fronturi în această comună", a declarat prefectul Lucian Simion.

Pe braţul Sulina al Dunării, potrivit sursei, aproape 80 de case din localităţile Ilganii de Sus şi Vulturu sunt ameninţate de ape, iar pe braţul Sfântu Gheorghe, la Ilganii de Jos şi Băltenii de Sus, situaţia este similară, în toate satele intervenindu-se cu mijloace specifice, iar populaţia fiind anunţată cu privire la pericolul de inundaţii.

Până în prezent, pentru intervenţiile în caz de inundaţii, judeţul Tulcea a primit 30 de tone de combustibil din fondul de rezervă al Guvernului care s-au şi distribuit, iar Consiliul Judeţean a achiziţionat 25.000 de saci, fascine, pari şi material geotextil care, de asemenea, s-au distribuit în proporţie de 80% comunităţilor locale ameninţate de nivelul ridicat al Dunării.

"În judeţ, avem circa 1.000 de kilometri de diguri şi linii de apărare. Până la 80% din acestea au perioada de utilizare expirată, lucrările având peste 40 de ani. De-a lungul timpului, intervenţiile s-au executat punctual, pentru întreţinere şi în caz de pericol, iar proiectele se derulează cu dificultate din cauza condiţiilor specifice acestor lucrări. De exemplu, la digul de la Tudor Vladimirescu se lucrează de 15 ani, iar din proiect mai trebuie executat 2% pentru ca digul să fie închis şi predat", a precizat prefectul judeţului Tulcea, Lucian Simion.

De peste două săptămâni, pe raza judeţului Tulcea, Dunărea a depăşit cota de atenţie.

Potrivit Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos, la Isaccea, fluviul a atins, sâmbătă, cota de 467 de centimetri, cota de inundaţie fiind de 508 centimetri, iar cea de pericol de 520 de centimetri. Pe raza oraşului Tulcea, Dunărea a atins cota de 371 de centimetri, cota de inundaţie fiind de 410 centimetri, iar cea de pericol de 440 de centimetri.

Duminică, 25 mai, în cele 204 secţii de votare din judeţ, sunt aşteptate 203.419 persoane pentru a-i alege pe reprezentanţii României în Parlamentul European. 

×