x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ŞEDINŢĂ CU SANCŢIUNI/Gabriel Oprea, la judecata PSD

ŞEDINŢĂ CU SANCŢIUNI/Gabriel Oprea, la judecata PSD

de Lavinia Dimancea    |    12 Ian 2009   •   00:00
ŞEDINŢĂ CU SANCŢIUNI/Gabriel Oprea, la judecata PSD

După voinţa lui Iliescu, Vanghelie, Geoană&co, doi miniştri vor fi luaţi astăzi la bani mărunţi în şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD: Gabriel Oprea, pentru că l-a reactivat fără să întrebe la partid pe "Vulpea" Virgil Ardelean, fiind ameninţat cu retragerea sprijinului politic, şi Ilie Sârbu, pentru că "a complotat" în secret de doi ani o coaliţie cu PD-L.



Ministrul Internelor, Gabriel Oprea, i-a supărat pe Mircea Geoană, Marian Vanghelie, Liviu Dragnea şi Ion Iliescu pentru că şi-a desemnat secretarii de stat şi pe controversatul Virgil Ardelean, zis "Vulpea", la conducerea Direcţiei generale de informaţii şi protecţie internă, fără să se consulte cu conducerea PSD. Alături de el, însuşi premierul Emil Boc a intrat în colimatorul pesedist, acesta fiind criticat că a semnat deciziile de numire a lui Ardelean şi ale celorlalţi, apărute încă de vineri seara în Monitorul Oficial, încălcând protocolul coaliţiei PD-L – PSD, potrivit căruia "numirile în funcţie la nivel guvernamental se fac numai în baza propunerilor forurilor competente statutare ale celor două părţi". "E destul de nefericit că Mircea Geoană a aflat de la televizor. (...) Premierul Emil Boc nu a fost corect, întrucât a fost o înţelegere între el şi Mircea Geoană ca toate numirile pe care le face să fie sub semnătura lui Mircea Geoană. Boc a greşit", a acuzat Liviu Dragnea, coordonatorul din Kiseleff al miniştrilor PSD, care ar trebui să fie la curent cu orice mişcare a colegilor săi de la Palatul Victoria. Plecat în vacanţă în SUA, Mircea Geoană s-a "zburlit" la Oprea prin intermediul agenţiilor de presă, anunţând că Biroul Permanent Naţional va lua astăzi măsuri disciplinare împotriva acestuia. "Domnul Oprea a acţionat unilateral şi în afara disciplinei de partid şi a protocolului coaliţiei", a explicat Geoană, citat de Mediafax, precizând că Ardelean nu figura pe lista PSD de propuneri.

CU ACORDUL LUI BĂSESCU
Deşi liderul PSD a refuzat să precizeze care ar fi măsurile disciplinare, social-democraţii potrivnici lui Oprea s-au gândit să propună retragerea sprijinului politic, ceea ce ar însemna ca liderul social-democraţilor ilfoveni să rămână fără funcţia de ministru. Există însă voci în PSD care nu cred că Oprea va fi sancţionat, mai ales că, spun surse din partid, numirea "Vulpii" ar fi fost făcută cu acordul preşedintelui Traian Băsescu. "Nu cred că Oprea va fi sancţionat... Gabriel Oprea şi Emil Boc nu îl desemnau pe Ardelean dacă Traian Băsescu nu era de acord cu acest lucru", ne-a declarat un parlamentar social-democrat. În cazul în care Oprea va fi totuşi schimbat, Marian Vanghelie ar fi unul dintre pesediştii fericiţi, acesta putând să-şi ia astfel revanşa, după ce a ratat să-l impună la Interne pe favoritul său, Cătălin Voicu. Vanghelie l-a acuzat de altfel pe Oprea că a greşit prin numirile făcute la MAI, spunând că acesta "s-a sfătuit cu alte persoane decât cele cu care trebuia să se sfătuiască la partid", inclusiv cu "colegi de la PD-L". Ion Iliescu a intrat şi el în tabăra Vanghelie-Dragnea-Geoană şi a cerut ca astăzi să se discute în BPN revenirea la respectarea regulilor interne, în condiţiile în care, pe de o parte, a fost încălcat protocolul PD-L – PSD în ceea ce priveşte numirile în funcţii, iar pe de altă parte, Gabriel Oprea nu a respectat regulile interne de partid în ceea ce priveşte consultarea conducerii partidului. Oprea s-a disculpat însă, el explicând că numirea secretarilor de stat s-a făcut pe criterii politice, dar ţinându-se cont de profesionalism, şi că profesionalismul lui Ardelean nu a fost pus niciodată la îndoială.

ILIESCU CONTRA LUI SÂRBU
Tot în şedinţa de astăzi a BPN, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, este aşteptat să dea explicaţii cu privire la negocierile pe care le-a purtat cu PD-L în vederea intrării la guvernare. Cel care a cerut acest lucru este Ion Iliescu. "Am aflat cu stupoare, din interviul acordat de domnul Ilie Sârbu publicaţiei Cotidianul, faptul că dânsul «a complotat» de circa doi ani, împreună cu Traian Băsescu, pentru promovarea alianţei PSD-PD-L. Dacă e reală această dezvăluire a domnului Sârbu, ea este foarte gravă şi sper ca dl Sârbu să se explice în faţa organelor statutare ale partidului", a trasat indicaţii Iliescu prin intermediul blogului personal. Sârbu l-a contrazis însă pe seniorul pesedist, spunând că el nu a complotat pentru o alianţă cu PD-L, ci a avut mandat de la partid să discute cu Traian Băsescu şi cu unii membri din PD-L. În plus, el a arătat că aceste negocieri au fost de două luni, şi nu de doi ani, precizând astfel că afirmaţiile sale din interviul pentru Cotidianul au fost greşit interpretate. Liberalii însă spun prin vocea lui Puiu Haşotti că negocierile dintre PSD şi PD-L durează de mai bine de un an.


"Vulpea" a fost şi până acum "creierul"

Chestorul general Virgil Ardelean n-a fost niciodată un "nimeni" în Ministerul Administraţiei şi Internelor şi n-a plecat la pensie după fuga lui Omar Hayssam. Odată retras de la conducerea DGIPI, serviciul secret al ministerului, de fapt doar a ieşit din prim-planul reflectoarelor şi a preluat comanda unei alte direcţii generale a MAI, la fel de importantă, dar nu la fel de vizibilă. Este vorba de Direcţia Generală Management Operaţional, exact locul de unde se apasă pe butoanele operaţionale ale tuturor structurilor ministerului. Este exact "creierul" care coordonează şi controlează organizarea ministerului, planificarea misiunilor, planificarea înzestrării, rechiziţiilor şi controlul armamentelor şi planificarea reacţiilor pentru situaţiile de criză. Direcţia Generală condusă până mai ieri de Virgil Ardelean elaborează procedurile de acţiune ale tuturor structurilor operative ale "Internelor", verifică nivelul de pregătire al acestora şi coordonează misiunile de asigurare a ordinii publice şi a celor speciale. Totodată, această direcţie este cea care elaborează contribuţia MAI la proiectul Strategiei Naţionale de Apărare şi elaborează şi bugetul pe programe al structurilor de ordine şi siguranţă publică.
  • Răzvan Belciuganu

×
Subiecte în articol: politic psd pd-l ardelean oprea