x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii ies de la guvernare şi cer demisia lui Victor Ponta

Liberalii ies de la guvernare şi cer demisia lui Victor Ponta

25 Feb 2014   •   10:08
Liberalii ies de la guvernare şi cer demisia lui Victor Ponta
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images
UPDATE 22,00 - Miniştrii liberali aşteaptă sosirea lui Crin Antonescu la locul în care se va desfăşura conferinţa de presă.

UPDATE 21,46 - Imediat după finalul şedintei, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a confirmat ieşirea de la guvernare a liberalilor, declarând că a votat împotriva acestei rezoluţii. El a caracterizat întrunirea ca o şedinţă lungă, cu dezbateri nu foarte plăcute, şi că din punctul său de vedere s-a dorit o rezolvare expeditivă a problemelor dezbătute.
Tăriceanu califică decizia de ieşire de la guvernare drept "uşor pripită". "Nu îmi rămâne decât să mă gândesc în continuare la ceea ce mai rămâne de făcut", a încheiat fostul premier dialogul cu presa.

UPDATE 21,41 - Surse liberale informează că rezoluţia privind ieşirea PNL de la guvernare a fost adoptată.

UPDATE 21,04
- Conform unor surse liberale, citate de Antena 3, în şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL este dezbătut un proiect de rezoluţie în care se prevede ieşirea de la guvernare a partidului, demisia în bloc a miniştrilor şi a secretarilor de stat liberali, solicitarea demisiei premierului Victor Ponta şi poziţia care urmează să fie adoptată de parlamentarii liberali în momentul validării noului guvern condus de Victor Ponta.
Proiectul mai prevede libertatea aleşilor locali de a negocia majorităţi la nivelul consiliilor judeţene şi al consiliilor locale, fără restricţionări din partea organizaţiei centrale.

UPDATE 20,49  - Surse prezente la şedinţa liberarilor au declarat că liderul PNL Crin Antonescu a cerut oficial ieşirea de la guvernare, declarând că  începând din această seară, protocolul USL nu mai este valabil.

UPDATE 19,17 - Călin Popescu Tăriceanu: Ruperea USL, o greşeală
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu considera că este o greşeală ruperea alianţei USL, precizând că va cere liberalilor să nu ia "o decizie înţeleaptă, nu una bazată pe nervi".
"Am discutat cu unii dintre colegii mei şi, cu regret spun, am impresia că există deja un curent de opinie puternic care să conducă la un epilog pe care eu îl consider greşit, ruperea USL. Spun greşit pentru un motiv esenţial. Noi, PNL, am fost votaţi de cetăţeni sub sigla USL, iar ruperea USL va însemna practic că această încredere care ne-a fost acordată e înşelată", a declarat Tăriceanu, înainte de începerea şedinţei Delegaţiei Permanente.
_________________________

Delegaţia Permanentă a Partidului Naţional Liberal se va reuni în şedinţă, astăzi, începând cu ora 19:00. Ieri, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că, în condiţiile în care premierul Victor Ponta nu a acceptat de două săptămâni propunerea liberalilor privind structura Guvernului cu Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de Interne, PNL preferă să se retragă de la guvernare.

"Aceasta a fost propunerea până în ultimul moment. De două săptămâni premierul nu a agreat-o şi, în aceste condiţii, noi preferăm să ne retragem de la guvernare, pentru că nu considerăm că se mai respectă nişte reguli fundamentale. (...) Mâine vom avea o Delegaţie Permanentă şi, dacă vom pleca, ceea ce este foarte probabil, se întâmplă următorul lucru - noi nu dorim nicidecum să creăm o criză mai amplă -, există două variante simple: premierul demisionează, urmând a se forma repede un alt Guvern sau premierul, varianta sigură, nu demisionează şi face ce a făcut procedural dl Tăriceanu, în 2007 parcă (...), numeşte, face alte numiri, practic schimbă componenţa politică a Guvernului, procedează la interimate", a spus Antonescu, la o întâlnire cu membri ai comunităţii româneşti din Austria.

Liderul PNL a afirmat că, probabil, se va constitui o altă majoritate.

"Această majoritate este probabilă, este o majoritate formată din PSD, cele două partide cumva satelit - UNPR şi PC - care au crescut prin înghiţirea aproape întregului fost partid PP-DD al lui Dan Diaconescu şi este foarte probabil să existe cel puţin un sprijin, dacă nu o intrare la guvernare, din partea UDMR şi a grupului minorităţilor. O majoritate fragilă, dar o majoritate care permite Guvernului să continue", a explicat Crin Antonescu, care a precizat că Delegaţia Permanentă a PNL convocată pentru marţi va lua o decizie legată de criza din Executiv.

Conform Statutului PNL, Delegaţia Permanentă are atribuţii în ceea ce priveşte guvernarea.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, aseară, că, în cazul în care Delegaţia Permanentă a partidului va constata marţi că negocierile în cadrul USL au eşuat, ar fi posibil ca un prim pas să-l reprezinte retragerea miniştrilor liberali din Guvern, astfel încât aceştia nu vor mai participa la şedinţa de guvern de miercuri.


×