x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sediu de lux, plouat ca ultima cocioaba

Sediu de lux, plouat ca ultima cocioaba

de Aniela Nine    |    21 Sep 2005   •   00:00
Sediu de lux, plouat ca ultima cocioaba

Ploaia abundenta de ieri a patruns pana in sala de plen a Parlamentului, facandu-le o scurta vizita putinilor senatori care s-au trezit si au reusit sa vina la lucru la ora 9:00.

Ploaia abundenta de ieri a patruns pana in sala de plen a Parlamentului, facandu-le o scurta vizita putinilor senatori care s-au trezit si au reusit sa vina la lucru la ora 9:00.

Alesul ploii a fost senatorul PD Jan Vraciu, care s-a "trezit" ca pe noul sau birou din ultimul rand, partea centrala a salii de plen, se forma incet, incet o mica baltoaca. Privind in sus, catre cupola salii, cu uimire, Vraciu a constatat ca stropii care il atinsesera mai devreme nu erau doar o parere si ca altii, la fel de plini si de reci ca si primii, se grabeau sa li se alature colegilor de birou.

ADAPOST. Vraciu identifica umbrela din dotarea proprie ("ca Senatul nu s-a gandit sa ne dea si umbrele, ne-au dat doar masini" - Jan Vraciu), abandonata undeva pe sub birou, si o desface. Colegii ii sar in ajutor: unu’ cu o carpa, altu’ cu un cuvant de solidaritate... Privirea agera a presedintelui Vacaroiu localizeaza miscarile din spatele salii si comanda porneste: "Domnu’ senator, va rog eu sa inchideti umbrela, ca nu mai ploua!". Unde? Afara? Ca in superba sala noua a Senatului, in care s-au investit miliarde de lei, picaturile de ploaie continua sa se simta ca la ele acasa. Ba chiar cuceresc si alte teritorii.

Undeva, chiar in spatele presedintelui Vacaroiu, alte picaturi incep sa cada. Nici in foaierul din fata salii de plen situatia nu e mai breaza, baltoaca de pe marmura fiind dovada "umeda" a starii de fapt. Intre timp, in sala, fenomenul migratiei parlamentare cunoaste un nou episod: pedistul Vraciu, inmuiat de ploaie si fortat de imprejurari, trece cu arme si bagaje in tabara PRM.

Intre timp, pedista Verginia Serbanescu isi sterge de zor scaunul plouat si povesteste cum secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, i-a avertizat dimineata sa-si ia umbrelele ca ploua, dar a crezut ca este o gluma! De altfel, secretarul general al Senatului a recunoscut ca inca de dimineata, de la 7:30, fusese anuntat ca in sala de plen picura. El a anuntat insa numai o parte din senatori de "intemperiile" din plen.

EXPLICATII. Chestionat pe tema ploii din luxosul sediu al Senatului, Dan Vasiliu a venit cu o veste buna: ca lucrarea este inca in garantie, deci trustul va fi obligat sa repare toate fisurile de la cupola salii de plen pe cheltuiala proprie. De altfel, sustine Vasiliu, cum nu s-a facut inca plata totala a lucrarilor, suma restanta nu va fi achitata pana nu se va remedia situatia. Vestea proasta este insa ca mai exista si alte locuri unde ploaia s-a infiltrat, Vasiliu amintind de sala de protocol.

TERASELE TREBUIE REFACUTE
Proiectantul Palatului Parlamentrului, Anca Petrescu, a spus ca era normal ca terasele si cupolele cladirii sa cedeze la ploaie pentru ca au fost facute de acum 20 de ani. "Materialele sunt imbatranite, lucrarile de hidroizolatie sunt vechi de 20 de ani, sifoanele s-au infundat, iar gurile de scurgere s-au colmatat", ne-a explicat Anca Petrescu. Ea a spus ca ar fi trebuit refacuta complet hidroizolatia, dar s-a preferat carpirea ei, pentru ca in permanenta nu existau bani. "Reparatiile s-au facut pe bucatele, cu economie. La cupole s-au facut doar reparatii locale si era normal sa cedeze la o ploaie mai puternica", a sustinut Anca Petrescu. Ea a spus ca lucrarea este inca in garantie pana cand va fi predata beneficiarului. Cum lucrarile nu sunt inca terminate, receptia generala nu s-a realizat, constructorul fiind obligat sa repare in continuare problemele aparute pe parcurs.

CONSTRUIM, DARAMAM...
Dupa acest principiu se pare ca s-a ghidat Trustul de Constructii Carpati, societate care detine proiectul si, implicit, monopolul lucrarilor in Palatul Parlamentului. Fost component al unei intreprinderi de stat, Trustul Carpati s-a ocupat de constructia cladirii inca din vremea lui Ceausescu. Pentru aceasta firma, Palatul Parlamentului a fost o sursa nesecata de fonduri. Pe langa faptul ca suprafata de construit este imensa, si ceea ce s-a realizat trebuie acum refacut. Un exemplu este terasa de deasupra intrarii Izvor si parcarea din fata acestei laturi, ambele refacute complet in anul 2003, pentru ca deputatilor le ploua in cap la restaurant si se impiedicau de dalele sparte din parcare. In zona Senatului, investitia s-a derulat prin bugetul Camerei Deputatilor, iar cheltuirea banilor este supravegheata de secretarul general al acestei Camere, Mihai Ungheanu.

Afara-i vopsit gardul...

Lucrarile de finalizare a spatiilor destinate Senatului au inceput in anul 2001 si au inghitit 800 de miliarde de lei vechi, dupa cum a estimat secretarul general al acestei Camere, Dan Vasiliu. Banii s-au dus mai mult pe materiale de lux, dar lucrarile sunt facute de mantuiala, dovedindu-si in nenumarate randuri subrezenia. Desi terasele, de exemplu, realizate inca de acum 20 de ani, au fost carpite pe ici-pe colo, usile sunt din lemn de stejar, iar peretii, la primele doua niveluri, sunt imbracati in marmura de Ruschita. Tot la aceste etaje, fotoliile sunt de piele maro, iar draperiile de plus.

Zona Senatului cuprinde un corp intreg de cladire, orientat spre Calea 13 Septembrie, care initial fusese proiectat ca zona de protocol. Aici, Ceausestii urmau sa isi primeasca musafirii, urmand sa fie amenajate saloane si dormitoare. Acum, imensele sali au fost recompartimentate cu pereti de carton si transformate in birouri.

HIDRATATI. Apa de pe mobila de lux a dat de furca alesilor

LUX SUBRED. Primele picaturi de ploaie au patruns ieri prin cupola de sticla a salii de plen. In interior, cupola este realizata din dantela de alama si sticla mata albastra si verde. Peretii sunt acoperiti cu o marmura bej de Gura Vaii, combinata cu Antigua, adusa din Irak, gri-vernil cu venatura pronuntata verde inchis, iar usile sunt din lemn de nuc. In locurile in care nu a fost pusa marmura, peretii sunt imbracati cu material fonoabsorbant, astfel incat urechile alesilor sa nu fie zgariate de nici un zgomot neplacut. Lateralele salii au doua culoare, marcate de coloane de marmura si panouri de sticla. Victimele ploii de ieri au fost bineinteles pretioasele pupitre de nuc si fotoliile de piele verde pe care a curs apa din belsug. La fel si mocheta verde. In pericol a fost si aparatura de pe pupitrele senatorilor: sistemul electronic de vot si prizele de la care senatorii isi pot conecta laptopurile la curent electric si la Internet. Cum apa s-a scurs pe pereti, si reteaua de microfoane si camere de luat vederi ar fi putut ceda. Dincolo de luxul ostentativ, lucrarile au fost facute de mantuiala. In timpul dezbaterilor din plen de martea trecuta, un birou s-a prabusit, dezvaluind lipiciul prost cu care fusesera prinse panourile de piele care il acopereau. In plus, microfoanele nu functioneaza niciodata cand ar trebui, punandu-i nervii la incercare presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, care se vede nevoit sa strige mereu la personalul tehnic sa-i deschida microfonul vreunui ales dornic sa graiasca.

Termenul la care senatorii ar fi trebuit sa se mute in noul sediu a fost amanat succesiv de la o sesiune la alta timp de doi ani. Pana la urma s-au mutat la 5 septembrie, cand a inceput actuala sesiune parlamentara. (Monica Iordache)

EXPLICATII
"Materiale sunt imbatranite, lucrarile de hidroizolatie sunt vechi de 20 de ani, sifoanele s-au infundat, iar gurile de scurgere s-au colmatat" - Anca Petrescu, arhitectul Casei Poporului
×
Subiecte în articol: politic senatului s-au plen salii