x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şefa ICCJ se teme de manipulările puse la cale de politicieni

Şefa ICCJ se teme de manipulările puse la cale de politicieni

de Adrian Ilie    |    25 Iul 2018   •   09:49
Şefa ICCJ se teme de manipulările puse la cale de politicieni
Sursa foto: DIANA OROS

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, susţine că este victima unei campanii de manipulare venite din partea mediului politic, în condiţiile în care revocarea judecătorilor de la ÎCCJ este mai greu de făcut. Afirmaţia vine ca o replică la criticile care i-au fost aduse de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar îndeosebi de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

„Se pare că şi dumneavoastră sunteţi conştienţi, nu numai eu, că a venit sezonul la revocări şi la Înalta Curte. Pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce priveşte un judecător, s-a pus în mişcare marea maşină a manipulării. Şi de ce spun asta? Pentru că mi se impută faptul că am pus presiuni asupra judecătorilor datorită împrejurării că i-am rugat ca în timpul vacanţei judecătoreşti să termine de redactat, de motivat hotărârile restante. Subliniez: hotărârile restante” a declarat Cristina Tarcea, ieri, înaintea şedinţei CSM. Tarcea a argumentat că solicitarea adresată judecătorilor de a motiva hotărârile restante este o preocupare constantă la vârful CSM. „La data de 1 martie a fost analizată în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii candidatura fostului preşedinte al Secţiei penale, pentru a fi reînvestit în funcţie, iar unul dintre motivele pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a respins această candidatură a fost şi faptul că nu a sesizat Inspecţia Judiciară pentru redactarea hotărârilor restante. Să înţeleg de aici că CSM a făcut o presiune asupra judecătorilor?”, a argumentat şefa ÎCCJ. Întrebată dacă este o ţintă pentru ministrul Justiţiei, preşedinte Curţii Supreme a răspuns: „Nu cred că domnul ministru al Justiţiei se coboară până la nivelul meu, sub nicio formă”. Într-un interviu recent, Tarcea anunţa că le-a cerut judecătorilor să profite de vacanţa judecătorească pentru a motiva hotărârile restante până pe 1 septembrie, în caz contrar urmând să  fie sesizată Inspecţia Judiciară. Tot atunci, şefa Înaltei Curţi aprecia că discuţia privind revocarea Codruţei Kovesi a fost „inadmisibil de politizată”, în condiţiile în care conducerea unei structuri a puterii judecătoreşti a devenit subiect de controverse politice.

Contestată de şeful PSD

După solicitarea adresată de Tarcea judecătorilor, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţinea că demersul îl viza pe el personal, în condiţiile în care judecarea apelului făcut la condamnarea sa în dosarul angajărilor fictive din Teleorman depinde de cât de repede va fi publicată motivarea instanţei de fond. „Pentru mine a fost mai mult decât şocant să citesc şi ulterior să urmăresc ce a spus cu presiune clară asupra judecătorilor. A spus-o cu subiect şi predicat că se face presiune să se facă motivarea mai repede, să se facă presiune să se facă procesul mai repede şi că acum sunt în căutare de judecători să se găsească minim trei din cinci”, a declarat, duminică, Liviu Dragnea.

×