x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şefa Reprezentanţei CE la Bucureşti: Temerile românilor legate de Uniunea Europeană sunt alimentate de frica de necunoscut

Şefa Reprezentanţei CE la Bucureşti: Temerile românilor legate de Uniunea Europeană sunt alimentate de frica de necunoscut

03 Apr 2019   •   12:21
Şefa Reprezentanţei CE la Bucureşti: Temerile românilor legate de Uniunea Europeană sunt alimentate de frica de necunoscut

Temerile românilor legate de Uniunea Europeană sunt alimentate de frica de necunoscut, iar cea mai bună metodă de a scăpa de această intoleranţă este contactul direct cu societăţile din celelalte state europene, a declarat, miercuri, Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.
Ea a participat la ceremonia de semnare a patru acorduri prin care Fondul European de Investiţii (FEI) acordă unor bănci din România fonduri de peste 170 de milioane de euro pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi pentru a credita studenţii care vor să-şi continue cursurile în străinătate.
"Chiar dacă la început acest plan de investiţii pentru Europa, aşa cum este numit oficial Planul Junker, a fost întâmpinat cu oarece reticenţă, am auzit terorii că este prea ambiţios, că vine Comisia Europeană într-o zonă unde nu are ce căuta, că nu vom atinge niciodată acel target ambiţios de 315 miliarde de euro atraşi în economia reală. Această ţintă a fost atinsă în iulie 2018, planul a prins mai multă viteză iniţial în economiile mai dezvoltate, mai sofisticate, pentru care instrumentele financiare nu reprezentau o provocare, dar suntem în momentul în care vedem că şi în România avem deja 29 de proiecte finanţate prin Planul Juncker, 16 proiecte de mare infrastructură şi 13 acorduri de facilitare a accesului la finanţare pentru IMM-uri", a spus Cristea.
Aceasta a arătat că, prin acordurile semnate miercuri, 450 de studenţi vor putea lua credite în condiţii avantajoase pentru a-şi continua studiile de master în străinătate.
"Astăzi, iată, avem breaking news, acoperim un teritoriu nou, venim cu aceste împrumuturi de studiu pentru masteranzii români. Conform estimărilor noastre, 450 de studenţi români vor putea să studieze în UE şi în ţările partenere prin programul Erasmus+, cu ajutorul acestor împrumuturi acordate în condiţii mai avantajoase, şi anume fără garanţii, cu o dobândă mai mică decât dobânda de pe piaţă şi cu o perioadă de graţie de doi ani după perioada studiilor, când ei îşi pot găsi de lucru. Mergem mai departe de zona de facilitare la credite, mergem în zona de dezvoltare personală", a susţinut şefa Reprezentanţei CE.
În opinia sa, românii au dezvoltat o teamă faţă de ceea ce înseamnă Uniunea Europeană întrucât sunt în necunoştinţă de cauză, iar cea mai bună metodă de a scăpa de această frică este să călătorească în ţările Uniunii şi să aibă contact cu societăţile de acolo.
"Întotdeauna când călătoresc prin ţară şi aud temeri legate de Uniunea Europeană, de cei care vin şi ne iau, în loc să ne dea, îmi dau seama că de multe ori ele sunt alimentate de teama de necunoscut şi cred că cel mai bun tratament pentru teamă, pentru intoleranţă este, într-adevăr, contactul direct cu celălalt, cu necunoscutul. De aceea, cu cât avem mai multe programe care îi ajută pe cetăţenii Uniunii Europene să meargă să trăiască un timp într-un alt stat, cu atât avem societăţi mai tolerante şi mai deschise către cooperare. Şi este exact ceea ce ne dorim, mai ales în această perioadă în care se joacă viitorul Uniunii Europene şi avem foarte mulţi jucători implicaţi în acest joc şi nu toţi fac parte din Uniunea Europeană şi doresc cel mai mult bine Uniunii Europene", a susţinut Cristea.
Potrivit acesteia, acordurile semnate miercuri, care, la prima vedere, par nişte operaţiuni financiare, au de fapt o miză mult mai mare, respectiv impactul în economia reală şi în societate.
Ea a adăugat că, în baza acordurilor, 3.000 de IMM-uri vor primi sprijin pentru a avea acces la finanţare.
"Este vorba mai ales de acele proiecte unde ştim că băncile, instituţiile financiare, se gândesc de două, trei, patru ori înainte de a da un împrumut sau de a oferi garanţi, pentru că pot considera că proiectele au un grad de risc mai mare, iar noi, la nivelul Uniunii Europene, prin Planul Juncker, ne-am asumat tocmai acest lucru, să acoperim acea parte de risc", a adăugat Cristea.
Fondul European de Investiţii (FEI) a semnat miercuri patru acorduri de finanţare în România, prin care ţara noastră va beneficia de fonduri de peste 170 de milioane de euro pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi pentru a credita studenţii care vor să-şi continue cursurile în străinătate.
Astfel, FEI şi instituţia financiară nebancară FINS au semnat primul acord de garantare Erasmus+ din România, în valoare de 4,5 milioane de euro, care va permite FINS să crediteze studenţii care vor să continue studiile la master în străinătate.
Astfel, aproximativ 450 de studenţi vor beneficia de credite în condiţii favorabile pentru a studia în altă ţară din UE, precum şi în Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia şi Turcia.
Totodată, FEI a semnat acorduri COSME cu CEC Bank (25 de milioane de euro), Deutsche Leasing România IFN (80 de milioane de euro) şi Libra Internet Bank (65 milioane de euro), care vor facilita accesul la credite şi finanţări de leasing pentru aproape 3.000 de IMM-uri.
"Pentru prima dată în România, FEI va sprijini accesul la finanţare pentru 450 de studenţi care vor putea obţine credite pentru costul studiilor, sporind astfel posibilitatea de instruire pentru o gamă mai largă de studenţi. De asemenea, prin noile noastre acorduri COSME, vom îmbunătăţi condiţiile de finanţare pentru 3.000 de IMM-uri. Astfel, se va îmbunătăţi competitivitatea unui segment important al economiei româneşti, care constituie motorul creşterii economice, creării de locuri de muncă şi al inovării", a afirmat Roger Havenith, directorul general adjunct al FEI, cu ocazia ceremoniei de semnare a acordurilor.
FEI face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii, iar principala sa misiune este să sprijine IMM-urile din Europa prin facilitarea accesului acestora la finanţare. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana angela cristea