x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sefia Camerei, greu de pastrat

Sefia Camerei, greu de pastrat

de Lavinia Dimancea    |    02 Sep 2005   •   00:00
Sefia Camerei, greu de pastrat

Nicolae Vacaroiu are sanse sa ramana presedinte al Senatului, insa mai greu este pentru Adrian Nastase, la Camera Deputatilor. Acesta este mesajul care razbate din declaratiile facute ieri de deputatul PSD Viorel Hrebenciuc la Scoala de vara a TSD.

Dupa mesajul de solidaritate afisat la inceputul saptamanii de cei trei lideri ai PSD, Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea, cu privire la apararea pozitiilor de presedinti ai Camerelor, Viorel Hrebenciuc a lansat ieri o ipoteza care ar putea sa agite spiritele in PSD. In discutiile cu tinerii social-democrati, el a lasat sa se inteleaga ca la Camera Deputatilor va fi mai greu ca Adrian Nastase sa ramana in functia de presedinte, in timp ce la Senat ar putea fi mai usor. "Si, la cum se deruleaza lucrurile in momentul de fata, greu vom putea crea o bresa, la Camera, cel putin. La Senat s-ar putea sa fie mai usor", a declarat Hrebenciuc, citat de Mediafax. El este primul reprezentant al PSD care iese cu o astfel declaratie, dupa ce in ultimele zile a circulat in partid ideea ca Nicolae Vacaroiu are sanse sa isi pastreze fotoliul de sef al Senatului, in timp ce Adrian Nastase, prea putine la Camera Deputatilor.

VOTURI. Hrebenciuc si-a bazat teoria pe voturile parlamentarilor, explicand ca la Senat coalitia nu beneficiaza de cele 18 voturi in plus ale minoritatilor, iar din PRM nu au plecat 14 parlamentari, asa cum s-a intamplat la Camera Deputatilor. "Deci noi plecam aici cu un handicap de 32 de voturi", a precizat Hrebenciuc, aratand ca, din totalul de 332 de deputati, 32 reprezinta 10%. "Or, sa te apuci sa recuperezi cele 10%, eu stiu, prin aranjamente de culise, e putin probabil sa reusesti atunci cand ai pus presedinte de Camera cu doar sapte voturi in plus", a spus deputatul. In schimb, la Senat, a calculat tot Hrebenciuc, sunt doar doua voturi in plus in favoarea coalitiei.

MOTIV. La randul sau liderul PD Emil Boc a declarat ieri ca prin refuzul sau de convoca sesiunea extraordinara la Camera, Adrian Nastase "s-a situat singur deasupra Constitutiei si ne-a oferit singur si nesilit de nimeni motivul pentru revocarea sa. A incalcat flagrant si fara echivoc Constitutia, ceea ce reprezinta un motiv mai mult decat serios". El a explicat ca, potrivit articolului 66, alineatul 2 din Constitutie, "Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc si in sesiuni extraordinare, la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului Permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor". Potrivit lui Boc, un alt articol stipuleaza ca presedintii sunt cei care se ocupa de convocarea Camerelor. Referindu-se la intentia PSD de a ataca la Curtea Constitutionala Regulamentele Camerelor dupa modificarea lor, Emil Boc a declarat ca nu se poate pronunta neconstitutionalitatea Regulamentelor, "pentru ca ar fi un atac fatis la Constitutie". Boc sustine ca luni, 5 septembrie, Regulamentul Camerei Deputatilor va fi supus dezbaterii Camerei, iar dupa aprobarea acestuia se va trece la revocarea din functie a presedintelui Adrian Nastase.

INDOIELI


"Or, sa te apuci sa recuperezi cele 10%, eu stiu, prin aranjamente de culise, e putin probabil sa reusesti atunci cand ai pus presedinte de Camera cu doar sapte voturi in plus"
Viorel Hrebenciuc,liderul deputatilor PSD

×