x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şefii de deconcentrate, lideri politici

Şefii de deconcentrate, lideri politici

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    05 Mai 2009   •   00:00
Şefii de deconcentrate, lideri politici
Sursa foto: Dan Marinescu/Editura Intact

Noii şefi ai serviciilor deconcentrate, instalaţi în funcţii de PD-L şi PSD conform Ordonanţei 37/2009, ar putea primi permisiunea de a face parte din conducerea unor partide politice.



Vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur (foto) a declarat ieri că ar trebui eliminată din actul normativ prevederea conform căreia funcţionarii publici nu au voie să deţină funcţii de conducere a unor structuri de partid.

"Ne-a interesat ca votul politic câştigat de PD-L şi PSD să poată fi pus în aplicare, ca pârghiile Guvernului din teritoriu să accepte programul de guvernare. Nu cred că trebuie să ne fie frică de astfel de lucruri, pentru că este ceva firesc, până la urmă", a justificat Flutur eliminarea ultimei bariere spre politizarea totală a instituţiilor publice.

Concret, PD-L pregăteşte în Parlament un amendament al ordonanţei prin care să fie eliminate referirile la Legea 161/2003, privind transparenţa în exercitarea funcţiilor publice, lege care prevede că funcţionarii publici nu pot face parte din conducerea structurilor unor partide.

Conform unui alt vicepreşedinte al PD-L, Ioan Oltean, Ordonanţa 37/2009 va primi cel puţin trei amendamente: unul prin care inspectoratele şcolare judeţene să fie incluse în mod explicit pe lista instituţiilor ai căror şefi sunt schimbaţi, unul privind clarificarea acestei liste, iar ultimul privind dreptul directorilor acestor instituţii de a deţine şi funcţii politice.

Lista inclusă în anexa ordonanţei cuprinde 41 de tipuri de instituţii deconcentrate printre care direcţii de sănătate publică, regionale pentru protecţia consumatorilor, direcţii de muncă, pentru sport, pentru agricultură, finanţe publice, sanitar-veterinare etc. Dacă amendamentul PD-L s-ar adopta, un şef de inspectorat judeţean ar putea fi, spre exemplu, şi preşedinte al filialei judeţene a PSD sau PD-L.

Deşi subiectul nu s-a discutat în coaliţie, pesediştii achiesează la propunerea democrat-liberală. Vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita, primar al Iaşiului, spune că este de acord ca aceia care conduc deconcentratele să deţină funcţii politice, explicând că, în acest fel, la nivelul acestor servicii se asigură asumarea programului de guvernare. Nichita arată că va susţine propunerea atunci când se va discuta, considerând totodată că trebuie păstrată ocuparea acestor posturi prin concurs.

×
Subiecte în articol: politic