x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică SENAT - Funar face lobby pentru Gigi Becali

SENAT - Funar face lobby pentru Gigi Becali

de Gabriela Antoniu    |    23 Sep 2008   •   00:00
SENAT - Funar face lobby pentru Gigi Becali

Senatorul PRM Gheorghe Funar i-a dat ieri o mână de ajutor lui Gigi Becali, liderul PNG, aliatul PD-L din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care vrea să-şi facă o bancă pentru sportivi, dar BNR i-a respins cererea.



Senatorul PRM Gheorghe Funar i-a dat ieri o mână de ajutor lui Gigi Becali, liderul PNG, aliatul PD-L din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care vrea să-şi facă o bancă pentru sportivi, dar BNR i-a respins cererea.

După ce a dat o mână de ajutor PD-L votându-i moţiunile simple, PRM sprijină şi PNG, partidul cu ajutorul căruia democrat-liberalii s-au aliat în CGMB după alegerile locale pentru constituirea majorităţii. Concret, senatorul Gheorghe Funar le-a solicitat ieri membrilor Comisiei de buget-finanţe din Senat să-i invite la discuţii pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Gigi Becali, pentru a lămuri chestiunea băncii pe care vrea să o înfiinţeze omul de afaceri.

Consiliul de Administraţie al BNR a respins recent cererea de constituire a băncii înaintată de Gigi Becali. Potrivit adresei înregistrate ieri la Senat, în cadrul Comisiei de buget-finanţe ar urma să fie abordată chestiunea înfiinţării Becali Bank.

"Ca urmare, în dorinţa de a se afla adevărul şi de a sprijini înfiinţarea unei bănci româneşti, vă solicit, stimaţi colegi, să acceptaţi să fie invitaţi la comisia noastră guvernatorul Băncii Naţionale a României, domnul Mugurel Constantin Isărescu, şi multimiliardarul în euro, domnul George Becali", se arată în adresa semnată de Funar.

Senatorul PRM susţine că cererea lui Becali – pe care îl consideră "cel mai bogat dintre români" – de constituire a "unei noi instituţii bancare cu capital integral românesc" a fost formulată în contextul în care "la comandă externă şi cu susţinere autohtonă, în perioada 1990-2007, au fost lichidate, respectiv privatizate aproape toate băncile româneşti". De asemenea, solicitarea lui Funar mai precizează că banca lui Becali "doreşte să se adreseze, cu produse specializate, sportivilor şi artiştilor, o premieră pentru piaţa românească".

Tot ieri, Funar a înaintat Comisiei pentru administraţie publică un amendament care prevede respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 97/2008, care reglementează o serie de proceduri referitoare la procesul electoral.

O palmă pentru Guvern

Potrivit senatorului PRM, printre motivaţiile introducerii acestui amendament se numără faptul că OUG 97/2008 încalcă prevederile Constituţiei, afectând drepturile fundamentale ale omului şi drepturile electorale. Gheorghe Funar a mai arătat că este posibil ca unii dintre candidaţii unui partid să câştige detaşat în colegiile uninominale, dar să nu devină parlamentari, ca urmare a faptului că formaţiunea respectivă ar putea să nu treacă de pragul electoral de 5%.

Ce spune ordonanţa

În aceste condiţii, senatorul PRM doreşte respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2008 pentru modificarea şi
completarea Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, a Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Printre schimbările preconizate de respectiva ordonanţă se numără prevederea că protocolul de constituire a alianţelor se depune la Biroul Electoral Central în 48 de ore de la înfiinţarea acestuia, precum şi stabilirea componenţei birourilor electorale organizate pe lângă misiunile diplomatice, modalitatea de exercitare a dreptului de vot de persoanele invalide, condiţiile de prezentare a rezultatelor sondajelor de opinie realizate în perioada electorală.

×
Subiecte în articol: politic becali funar