x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senator USR: Romsilva a intensificat tăierea pădurilor sănătoase

Senator USR: Romsilva a intensificat tăierea pădurilor sănătoase

05 Iul 2020   •   11:43
Senator USR: Romsilva a intensificat tăierea pădurilor sănătoase

Romsilva a intensificat tăierea pădurilor sănătoase, cu piața de lemn prăbușită și în condițiile în care milioane de metri cubi de lemn doborâți de vânt putrezesc în munți, măsura putând fi o operațiune de finanțare a campaniior electorale din acest an, scrie senatorul USR Mihai Goțiu pe Facebook.

„Avem așa (situația la zi):

1. Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), estima, joi, în cadrul unei dezbateri legate de modificarea Codului Silvic, că ar exista 3 milioane de metri cubi de lemn rezultat din doborâturi, care ar trebui scos de urgență din pădurile României (pentru a nu se deteriora și pentru a nu îmbolnăvi pădurea sănătoasă);

2. În depozite ar mai fi aproximativ un milion de metri cubi de lemn de foc rămas de anul trecut, pentru că a fost o iarnă blândă și s-a ars mai puțin (sursa: Gelu Puiu, cu aceeași ocazie).

3. În același timp, reprezentanții Asociației Administratorilor de Păduri (privați) și ai Federației Silva se plâng că piața lemnului autohton s-a prăbușit (din cauza pandemiei și a lemnului ieftin din Europa Centrală și de Vest) și că nu găsesc cumpărători pentru lemnul lor.

Ei bine, ce face în acest timp Romsilva?

1. Într-o adresă trimisă, luna trecută, de către Direcția Silvică Caraș Severin către cele 17 ocoale silvice din județ, se solicită ”să indentificați DE URGENȚĂ arboretele din care se poate extrage masă lemnoasă ÎN PERIOADA DE RESTRICȚIE (exceptând produse secundare) și să procedați la punerea în valoare, la întocmirea actelor de punere în valoare în termen de cel mult o săptămână (19 iunie) și să faceți demersurile necesare aprobării introducerii în Catalogul masei lemnoase producția anului 2020, urmând să inițiem imediat după aceasta o procedură de licitație pentru vânzarea masei lemnoase pe picior” (!). A se vedea facsimil după adresă în galeria foto.

2. Pentru cei care nu știu, Direcția Silvică Caraș Severin administrează cea mai mare suprafață de păduri proprietate publică a statului din România (peste 320.000 de ha, reprezentând peste 10% din pădurea proprietate publică a statului).

Să punem cap la cap: Într-o perioadă în care 1) pădurea e plină de milioane de metri cubi de doborâturi, care ar trebui extrase de urgență; 2) în care prețul lemnului e prăbușit din cauza pandemiei și a altor factori; 3) în care sunt restricții (de sezon) la tăierile principale – ce face Romsilva? Dă dispoziție să se taie la greu și în regim de urgență produse principale (arbori maturi sănătoși)!

Întreb, vă întreb și-i întreb și pe membrii Guvernului Orban: de ce ar inunda Romsilva piața cu lemn de calitate, chiar dacă l-ar vinde la un preț și mai mic decât cel deja foarte mic din cauza pandemiei (că înțelege și un preșcolar că dacă mărești oferta într-o perioadă în care cererea e scăzută, prețul va scădea și el)? Păi nu ar fi mai normal să solicite sprijin în această perioadă, cum au făcut, în mod legitim, toate sectoarele afectate de pandemie? Că lemnul ăla nu fuge din pădure, iar peste un an sau doi s-ar putea vinde la un preț poate chiar dublu (la care s-ar adăuga ca bonus creșterea suplimentară de volum), recuperându-se astfel, cu vârf și îndesat pierderile de acum”, scrie senatorul.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: usr romsilva taieri ilegale mihai gotiu