x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senator vegetarian

Senator vegetarian

18 Feb 2004   •   00:00

Concurenta la "Testul de supravietuire" dat de Antena 1, senatorul PD Maria Petre a reusit sa cumpere cu cei 80.000 de lei din buzunar doar cele necesare pentru o supa si un pilaf de legume.

Maria Petre o da pe pilaf si mers pe jos
Orez, legume, Delikat si paine. Atat si-a putut cumpara ieri senatorul PD Maria Petre cu 80.000 de lei, "alocatia" pentru doua zile din cadrul testului de supravietuire propus celor sase parlamentari de catre postul Antena 1.
OANA STANCU

Dupa prima zi a testului, cand a stat flamanda pana seara, senatorul PD Maria Petre s-a apucat ieri de gatit. Cu 80.000 de lei in buzunar a reusit sa cumpere doar cele necesare pentru o supa de legume si un pilaf asisderea. "Nu sunt o mare amatoare de carne, asa ca ma descurc. In plus, fata mea este vegetariana si m-a sfatuit ce as putea face", explica Petre. Isi aduce aminte ca nu a cumparat gris pentru galuste, dar nici nu mai putea merge la piata. Biletele de autobuz ar fi costat mai mult decat grisul. Ulei, in schimb, are in casa, ca orice gospodina.
"Experimentul asta mi-a amintit de situatia de dinainte de ‘89 cand, ca mama a doi copii mici, ma duceam la Alimentara din colt, unde nu gaseam nimic. Inventam retete, ca ochiurile romanesti: sparte si fierte in apa cu ceapa", povesteste senatorul.

De la supermarket la piata
In mod normal, Maria Petre spune ca ar cheltui in jur de doua milioane pe saptamana, fara sa iasa seara in oras si fara cheltuieli neprevazute. Doar alimentatia si banii de buzunar. Cumparaturile le face la un supermarket din Piata Cotroceni, unde acum nu si-a mai permis sa treaca pragul. Gateste acasa, la Slobozia, si aduce mancarea cu ea la Bucuresti, unde locuieste cu fiul, care este student. Peste zi mananca la unul dintre bufeturile Senatului. Contracost, dar la pret de cantina. Pentru transport nu-si face griji, intrucat beneficiaza de o masina pusa la dispozitie de Senat, cu o cota de benzina de vreo 300 de litri pe luna. Acum se deplaseaza cu mijloacele de transport in comun sau pe jos. "Nu pot sa va fac cafea. Cafeaua nu intra in alocatie!", se scuza in timp ce ne serveste cu un ceai. De firma, dar il avea in casa. A trebuit sa renunte si la tigari, caci nu si le permitea.

O plang prietenii
De cand au auzit ca a intrat in testul de supravietuire, prietenii si rudele Mariei Petre o asalteaza cu telefoane de solidaritate sau de ingrijorare. "O prietena m-a sunat aseara sa-mi ofere niste lapte adus de la tara. Altii m-au chemat la ei la masa. Am refuzat pentru ca am vrut sa respect regulamentul. Norica (n.r. - Nicolai, senator PNL) ma invita ieri la bufet si-mi oferea tigari. Ar fi minunat daca oamenii care chiar traiesc din acesti bani ar beneficia de atata solidaritate!", afirma senatorul. In acest context, Maria Petre ne atrage atentia ca in testul nostru ar fi trebuit atrasi ministrii sau membrii puterii, in general. "V-au raspuns la invitatie mai mult parlamentarii din Opozitie. Ar fi trebuit ca primul pe lista dumneavoastra sa fie ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. E greu cand esti la putere - si retragerea domnului Solcanu confirma acest lucru - sa treci prin ce trec oamenii. Cand esti la putere esti atat de convins ca e bine ce faci, ca nu mai stai sa verifici", ironizeaza ea.

Ce fac ceilalti concurenti
Senatorul PRM Mihai Lupoi a continuat si el, ieri, regimul de austeritate. Pentru ca a facut inca de luni majoritatea cumparaturilor, ieri i-au mai ramas bani doar pentru iaurt si apa minerala. In schimb, luni seara a avut parte de un mic festin. Senatorul Patru a adus la Senat un peste, care a fost transformat rapid intr-o ciorba. "Nu puteam sa refuz!", se scuza Lupoi, autoironizandu-se insa ca "pomana ingrasa". Senatorul PRM nu e fumator, asa ca nu e nevoit sa treaca prin chinurile colegei sale de la PD, Maria Petre. Emil Boc (foto) a fost si ieri toata ziua "a-pied". El a venit pe jos la sedinta Biroului Permanent al PD si a plecat la fel, motivand ca nu a mancat nimic toata ziua.

"Mi-e greu sa rezist. Dar incerc, din respect pentru miile de femei din Romania care sunt nevoite sa traiasca asa, sa supravietuiesc din salariul minim"
Maria Petre
senator PD

"O prietena m-a sunat aseara sa-mi ofere niste lapte adus de la tara. Altii m-au chemat la ei la masa. Am refuzat, pentru ca am vrut sa respect regulamentul. Norica Nicolai ma invita ieri la bufet si-mi oferea tigari!"
Maria Petre
senator PD

Sinteza cheltuielilor si a lichiditatilor: marti, ziua a doua
Mihail Lupoi (PRM)
Mancare 48.500 lei
Transport 8.000 lei
Totalul zilei 56.500 lei
Rest disponibil 155.500 lei

Maria Petre (PD)
Mancare 80.000 lei
Transport 0 lei
Total 80.000 lei
Rest disponibil 277.000 lei

Emil Boc (PD)
Transport 8.000 lei
Mancare (slanina ceapa, telemea s.a.) 45.400 lei
Total 53.400 lei
Rest disponibil 289.600 lei

Raj Tunaru
Mancare (3 oua, paine, supa) 45.000 lei
Transport 8.000 lei
Total 53.000 lei
Rest disponibil 291.000 lei

Vasile Bleotu (PSD)
Transport 8.000 lei
Mancare (ceai, ciorba de pui, aripi de pui, cartofi copti s.a.) 44.000 lei
Total 52.000 lei
Rest disponibil 301.000 lei

Mona Musca (PNL)
Transport, abonament/zi 5.500 lei Mancare (lapte, supa, taitei cu varza, ou) 34.450 lei
Total 39.950 lei
Rest disponibil 332.650 lei Sinteza

×
Subiecte în articol: politic maria transport petre senatorul