x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatorii saraci sunt pasari rare

Senatorii saraci sunt pasari rare

11 Mai 2005   •   00:00

Spre deosebire de senatori, deputatii nu si-au publicat inca declaratiile de avere pe site-ul Camerei, dar au reusit ieri sa voteze pe articole proiectul de lege privind modificarea declaratiilor de avere, in forma propusa de Guvern.

  • de CARMEN VINTILA
  • POLITIC
  • IN URMA. Deputatii nu si-au facut publice averile, dar au reusit sa adopte ordonanta prin care li se cere sa faca acest lucru

  • Ministri-senatori
  • Topul conturilor, actiunilor, bijuteriilor, tablourilor, imobilelor si masinilor

    Deputatii au votat ieri, pe articole, in forma propusa de Guvern, proiectul de lege privind modificarea declaratiilor de avere si de interese, urmand ca votul final sa fie dat saptamana viitoare, mai exact marti. Actul normativ a fost votat in absenta deputatilor pesedisti, care au parasit sala de plen pe motiv ca programul sedintei s-a terminat la ora 12:30. Din solidaritate fata de acestia, secretarul PSD al Camerei, Victor Ponta, care facea parte din prezidiul sedintei, a decis sa plece si el. Secretarul Camerei, liberalul Titu Gheorghiof, a declarat insa ca va solicita trimiterea "cazului Victor Ponta" la Comisia juridica, de disciplina si imunitati, pentru revocarea acestuia din functia de secretar al Camerei Deputatilor, pe motiv ca nu este normal sa refuzi sa-ti indeplinesti atributiile. Ponta a fost inlocuit, dupa indelungi discutii, la propunerea liderului deputatilor PPRM, Lucian Bolcas, cu secretarul PPRM, Petre Popeanga, pentru a face posibila continuarea sedintei.

    DISCUTII. Pentru ca pe ordinea de zi deputatii aveau si vot final pentru alte proiecte de legi, dezbaterea si votul final la proiectul privind declaratiile de avere au fost amanate. Cand in cele din urma s-a trecut la discutarea pe articole a legii, liderul grupului PSD, Viorel Hrebenciuc, a cerut o pauza de un sfert de ora, invocand "neintelegeri" intre deputatii PPRM si cei ai PSD. Dupa pauza, Hrebenciuc a precizat ca s-a luat hotararea de a se incepe discutiile si, in cazul in care timpul prevazut de program expira, se va da votul final saptamana viitoare. Deputatii PSD au incercat sa retrimita la Comisia juridica proiectul de lege, pentru ca, potrivit lui Cristian Dumitrescu, lucrarile acestei Comisii s-au axat pe varianta propusa de Guvern, si nu pe cea cu care Camera a fost sesizata, respectiv varianta remisa de Senat. Dupa ce mai multi deputati PSD au luat cuvantul, membrii Coalitiei guvernamentale i-au acuzat pe acestia ca "trag de timp".

    VOT. In cele din urma, deputatii au inceput dezbaterile si au votat pe articole proiectul de lege in forma propusa de Guvern. In sala au ramas totusi deputatii PSD Marian Saniuta, Dan Iosif, Mihail Sireteanu si Mihai Apostolache, ale caror voturi au fost inregistrate ca abtineri. Saniuta a incercat, dupa adoptarea pe articole a ordonantei, sa-si comunice opiniile de la tribuna, dar presedintele de sedinta, Dan Radu Rusanu, a refuzat sa-i deschida microfonul. Saniuta a precizat apoi, pe holul Camerei, ca a ramas in sala plenului "din principiu", tinand cont de faptul ca validarea ca parlamentar a avut loc individual. Deputatul intentiona sa transmita colegilor parlamentari ca, deoarece s-a votat "o lege proasta", el nu putea vota "pentru", dar ca, prin completarea declaratiei de avere prevazuta de ordonanta, nu putea sa voteze nici "contra" si, din aceste motive, el optat sa se abtina.

    DEZBATERI GENERALE. In cadrul dezbaterilor generale, grupurile parlamentare ale PSD si PPRM au anuntat ca vor vota "impotriva" acestui proiect de lege, in timp ce grupurile PNL, PD, UDMR si PC au precizat ca vor vota "pentru". Totodata, PNL, PD si Partidul Conservator (PC) au anuntat ca vor solicita apel nominal in privinta votului la acest proiect de lege.

    Presedintele Camerei, Adrian Nastase, a pus accentul pe latura usor amuzanta a discutiei si a "emotiei" de care au dat dovada unii parlamentari abordand acest subiect, tinand cont de faptul ca efectul ordonantei s-a produs deja. Nastase a spus ca anexa cu noile formulare a fost pregatita in graba, fara a fi discutata in Parlament, rezultand un text imperfect. Facand referire la declaratia lui Nicolaescu, care a subliniat ca aprobarea declaratiilor de avere in forma propusa de Guvern este necesara si oportuna, fiind un semnal dat comunitatii europene ca Romania s-a angajat serios pe drumul combaterii coruptiei, Nastase a precizat ca votul pentru acest proiect de lege nu inseamna a vota pentru sau impotriva coruptiei. "Eu cred ca trebuie sa recentram discutia si sa vedem ce anume votam", a precizat Nastase. El a apreciat ca acest vot priveste doua modificari, una referitoare la conflictul de interese si alta vizand anexa la declaratia demnitarilor. "Discutia de astazi este o discutie doar amuzanta si poate pentru presa, din moment ce toate obligatiile decurgand din ordonanta s-au postulat deja prin depunerea declaratiilor. Nu-mi dau seama de unde atata entuziasm pentru votul asupra acestei legi acum, care nu mai poate sa schimbe cu absolut nimic lucrurile", a adaugat Nastase. "A veni acum si a spune ca aceasta anexa, care a fost pregatita in foarte mare graba si fara sa fie discutata cu seriozitate in Parlament, reprezinta ultimul strigat al luptei impotriva coruptiei mi se pare penibil", a apreciat presedintele Camerei Deputatilor.

    EFECTE PRODUSE. Marton Arpad, liderul grupului UDMR, a spus ca nu este momentul pentru dezbateri parlamentare la acest proiect de lege care si-a produs deja efectele, dar a tinut sa precizeze ca formatiunea sa s-a pronuntat intotdeauna, fie ca s-a aflat la Putere sau in Opozitie, impotriva guvernarii prin ordonante de urgenta. Presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon (PC), a respins punct cu punct obiectiile Opozitiei. Andon a afirmat ca urgenta legii este data de observatiile formulate in ultimul Raport de tara al Comisiei Europene si a apreciat ca nu aceasta este imprejurarea cea mai potrivita pentru a aminti Executivului ca a promis sa nu abuzeze de practica ordonantelor de urgenta. Prin supunerea adoptarii ordonantei de catre Parlament nu se incalca principiul separatiei puterilor in stat, iar obiectul reglementarii nu vizeaza o institutie fundamentala a statului de drept, ci obligatiile cetatenilor - parlamentari, a mentionat Sergiu Andon. El a tinut sa sublinieze ca, pe langa valoarea de transparenta si corectitudine a acestui proiect, trebuie ca "prin acest vot sa evitam o veche meteahna a societatii noastre - a dedublarii dintre vorbe si fapte, meteahna sau rea-credinta care apare si in dezbaterea acestui proiect". "Toata lumea s-a declarat de acord cu acest proiect, dar cand vine vorba de fapte, e mai greu", a conchis Andon.

    MAI HARNICI. De cealalta parte, colegii deputatilor - senatorii - au fost mai harnici decat acestia si nu numai ca si-au completat constiinciosi declaratiile, dar si le-au publicat si pe site-ul Senatului. Jurnalul National a realizat cateva topuri dupa declaratiile de avere ale senatorilor.

    CEL MAI BOGAT
    Liderul Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu (foto), este cel mai bogat dintre senatori. Potrivit declaratiei de avere, Dan Voiculescu detine un apartament, o casa de vacanta, bijuterii de 400 de milioane de lei si 30 de tablouri de 900 de milioane de lei. Liderul Partidului Conservator are in conturi si depozite 4.208.421 euro, actiuni si parti sociale in valoare de 217.117.014 euro, sumele fiind calculate la un curs de 36.200/euro si 28.200/dolar. Dan Voiculescu a mai declarat doua imprumuturi acordate de 724.480 dolari, respectiv 535.000 dolari, creante de 6,976 milioane de dolari, dar si datorii de 4.995.000 dolari. Veniturile declarate obtinute din salarii in anul fiscal incheiat sunt: 149,7 milioane de lei, 1.082 milioane de lei, 23,5 milioane de lei, iar din dobanzi bancare: 202.000 dolari. (G. A.)

    SARACII-ALESI
    In Senatul Romaniei exista insa si parlamentari care nu prea au cu ce sa se laude. Un exemplu este senatorul PNL Adrian Cioroianu, a carui singura avere declarata este un teren. Altii declara ca au doar un acoperis deasupra capului, nu masini, conturi, bijuterii sau alte obiecte de valoare. In aceasta situatie se regasesc Valentin Dinescu si Ion Florescu, care au declarat ca detin cate un apartament. Acelasi lucru il declara si Maria Petre, plus o datorie de 17.000 de euro. Intr-o situatie mult mai grea pare sa fie senatorul Ovidiu Radoi, care nu si-a declarat decat veniturile realizate din salariu.

    Ministri-senatori

    Cum Constitutia permite acest lucru, sunt si senatori care au calitatea de ministri. Ca urmare, cei in cauza contribuie atat la "averea" Guvernului, cat si la cea a Senatului. Cu siguranta, printre cei mai bogati dintre acestia sunt vicepremierul George Copos si ministrul Finantelor, Ionut Popescu.

    POPESCU. Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, si sotia sa, Laurentia, detin impreuna pachete de actiuni la diferite societati, valoarea portofoliului fiind de 22,3 miliarde de lei. El ar mai putea primi actiuni gratuite si dividende de 16,6 miliarde de lei. Ministrul Finantelor a primit anul trecut 26,6 milioane de lei printr-un contract de management incheiat cu societatea Il Kendo SRL, la care detine 50% din partile sociale, restul apartinand sotiei sale. Ca membru in consilii de administratie, Popescu a mai primit 68 milioane de lei. In calitate de membru al comisiilor de privatizare ale BCR si CEC, el are beneficii de 33 milioane de lei. Laurentia Popescu a incasat circa 1,4 miliarde de lei in baza unui contract de management cu o banca straina, al carei nume nu este precizat in declaratia de avere. De asemenea, cei doi poseda bijuterii si tablouri estimate la 7.000 de euro, patru apartamente in Bucuresti, un teren intravilan, o casa in constructie de sase miliarde de lei, un automobil Daewoo. Ministrul are angajate trei credite in valoare totala de 59.000 de dolari si 120.000 de euro. Au obtinut venituri din chirii estimate la 353 milioane de lei.

    COPOS. Cea mai complexa declaratie de avere ii apartine vicepremierului George Copos. Ministrul detine trei terenuri intravilane si 1/7 dintr-un teren agricol. Copos a mentionat doua apartamente si o casa de locuit in Bucuresti de 888 mp. Ministrul are trei depozite bancare, in valoare de 8.120.364.384 de lei, 25.863 de euro si, respectiv, 7.443.860.000 de lei, precum si patru conturi curente, de 253.640.700 de lei, 513.755.000 de lei, 50.584 de euro si 10.009 dolari. El detine si actiuni la opt societati comerciale, sapte dintre ele apartinand Grupului ANA, in valoare totala de 151.580.000 de euro. Mai are parti sociale tot la o firma a Grupului ANA, in valoare de 48.000.000 de euro. Doamna Copos detine bijuterii in valoare de 58.200 euro, iar ministrul Copos, trei ceasuri in valoare totala de 55.000 euro. La capitolul obiecte de arta, suma totala este de 186.500 de euro, cea mai valoroasa piesa fiind un Luchian, estimat la 25.000 euro, urmata de un Palady, in valoare de 20.000 euro.

    Topul conturilor, actiunilor, bijuteriilor, tablourilor, imobilelor si masinilor
    CELE MAI MARI CONTURI
    Sumele detinute de senatorii enumerati mai jos in conturi, depozite, carduri au fost calculate la un curs de 36.200 lei/euro si 28.200 lei/dolar.
  • Verestoy Attila (UDMR) 5.517.340 de euro
  • Dan Voiculescu (PC) 4.208.241 de euro
  • Cristache Radulescu (PD) 1.043.440 de euro
  • Marius Marinescu (PD) 740.483 de euro
  • George Copos (PC) 535.303 euro
  • Corneliu Pascu (PC) 446.019 euro
  • Rodica Stanoiu (PSD) 252.870 de euro
  • Antonie Iorgovan (PSD) 202.342 de euro
  • Aristide Roibu (PSD) 196.155 de euro
  • Gheorghe Duca (PRM) 191.850 de euro

    CEI MAI MULTI BANI IN ACTIUNI
    Valoarea actiunilor si partilor sociale declarate de senatori au fost calculate la un curs de 36.200 lei/euro, 28.200 lei/dolar, 23.400 lei/franc elvetian si 144 lei/ forint ungar.
  • Dan Voiculescu (PC) 217.117.014 euro
  • George Copos (PC) 199.580.000 de euro
  • Corneliu Pascu (PC) 3.177.527 de euro
  • Verestoy Attila (UDMR) 3.142.604 euro
  • Radu Berceanu (PD) 1.517.403 euro
  • Viorel Basgan (PNL) 1.192.752 de euro
  • Neculai Apostol (PSD) 752.687 de euro
  • Ionut Popescu (PNL) 616.022 de euro
  • Cristache Radulescu (PD) 220.367 de euro
  • Mihai Tabuleac (PNL) 171.270 de euro

    CELE MAI MULTE BIJUTERII
  • Cristache Radulescu (PD) - 95.000 euro
  • George Copos (PC) - 55.000 euro
  • Ilie Sarbu (PSD) - 35.000 euro
  • Aristide Roibu (PSD) - 25.000 euro
  • Cornelia Cazacu (PD) - 24.000 euro
  • Gyorgy Frunda (UDMR) - 20.000 euro
  • Verestoy Attila (UDMR) - 20.000 euro
  • Ion Talpes (PSD) - 18.000 euro
  • Dan Sabau (PNL) - 15.000 euro
  • Viorel Duca (PPRM) - 15.000 euro

    CELE MAI VALOROASE OBIECTE DE ARTA
  • Cristache Radulescu (PD) - 598.000 euro
  • Eugen Mihaiescu (PPRM) - 250.000 euro
  • George Copos (PC) - 200.000 euro
  • Cornelia Cazacu (PD) - 48.300 euro
  • Sorin Oprescu (PSD) - 40.500 euro
  • Serban Mihailescu (PSD) - 36.000 euro
  • Ion Chelaru (PSD) - 30.000 euro
  • Dan Voiculescu (PC) - 24.861 euro
  • Octav Cozmanca (PSD) - 24.100
  • Irinel Popescu (PC) - 23.000

    CELE MAI MULTE IMOBILE
  • Adrian Paunescu (PSD): 9 imobile (3 apartamente, 3 case de locuit, 3 case de vacanta)
  • Nicolae Vlad Popa (PNL): 7 imobile (4 apartamente, 2 case de locuit, o casa de vacanta)
  • Stefan Antonie (PNL): 7 imobile (o casa de locuit, 4 spatii comerciale, o cabana si o casa de vacanta)
  • Gavrila Vasilescu (PC): 6 imobile (4 apartamente, o casa de locuit, o casa de vacanta)
  • Viorel Duca (PPRM): 6 imobile (o clinica medicala in SUA, un apartament si o casa de locuit in Austria, 2 garsoniere in Romania, un spatiu comercial in Romania)
  • Corneliu Pascu (PC): 5 imobile (3 apartamente, o casa de locuit, o casa de vacanta)
  • Dorel Onaca (PPRM): 5 imobile (3 apartamente, 2 case de vacanta)
  • Ionut Popescu (PNL): 5 imobile (4 apartamente, o casa)
  • Aurel Ardelean (PPRM): 5 imobile (2 apartamente, 2 case de locuit, o casa de vacanta)
  • Carol Dina (PPRM): 5 imobile (2 apartamente, o casa de locuit, 2 case de vacanta)

    BUNURI MOBILE
  • Nicolae Vlad Popa (PNL): 5 (4 autoturisme si un tractor)
  • Dan Sabau (PNL): 5 (4 masini si un iaht)
  • Ion Vasile (PSD): 4 (3 autoturisme si o barca cu motor)
  • Gavrila Vasilescu (PC): 4 (3 automobile si o canoe)
  • Ion Moraru (PSD): 3 masini
  • Norica Nicolai (PNL): 3 autoturisme
  • Stefan Antonie (PNL): 3 masini
  • Vasile Blaga (PD): 3 (2 masini si o motocicleta)
  • Corneliu Pascu (PC): 2 (o masina si o salupa)
  • Sabin Cutas (PC): 2 (un autoturism si o ambarcatiune de agrement)

    Topuri realizate de Monica Iordache, Lavinia Dimancea, Carmen Vintila si Gabriela Antoniu
  • ×