x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatorii și deputații, plictisiți de discursul lui Iohannis 

Senatorii și deputații, plictisiți de discursul lui Iohannis 

de Sînziana Duţă    |    10 Mai 2017   •   10:37
Senatorii și deputații, plictisiți de discursul lui Iohannis 

Discursul președintelui Klaus Iohannis, susținut în Parla­ment de Ziua Europei, cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la proclamarea independenței de stat a României, nu le-a stârnit interesul senatorilor și deputaților. Aleşii prezenți la ceremonie au preferat să facă orice altceva decât să fie atenţi la cuvintele șefului statului. Iohannis a făcut aluzie la activi­tatea Legislativului din ultima vreme, dar şi la recentele proteste antiguvernamentale din Piaţa Victoriei. 

La fel ca la ultima vizită a preşedintelui în Parlament, în luna februarie, şefii celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, nu l-au întâmpinat pe Klaus Iohannis la sosire, așa cum cere protocolul. Şeful statului a fost așteptat de vicepre­ședinții celor două Camere, deputatul PSD Gabriel Vlase și senatorul PNL Iuliana Scântei. Îmbrăcat la patru ace, cu o cravată bleu aprins, nuanţă „useristă”, Iohannis a fost luat în primire de Dragnea şi Tăriceanu abia pe holul mare de la Camera Deputaţilor. Şeful statului s-a întreţinut câteva momente cu liderul PSD - „Domnule preşedinte... Toate bune aici în Parlament?” - după care liderii coaliţiei l-au petrecut agale până în sala de plen. Dacă în februarie, sena­torii și deputații majorităţii au părăsit sala în semn de protest faţă de acuzaţiile lui Iohannis, de această dată, aleşii Puterii au rămas şcolăreşte în bănci, ca la o oră de dirigenţie. Atât ei, cât și colegii din Opoziție au fost însă mai preocupați să stea pe smartphone şi tablete, decât să asculte cu atenţie şi preo­cupare vorbele președintelui. În timp ce Iohannis le vorbea aleşilor despre „multiplele valențe politice și istorice” ale zilei de 9 mai, în spatele său, Liviu Dragnea se uita pe câteva foi și mai vorbea cu C. P. Tări­ceanu la tribuna Camerei. 


Președintele, tot cu gândul la protestele din Piața Victoriei 
Chiar dacă parlamentarii au preferat să facă orice altceva decât să îl asculte, Iohannis i-a îndemnat să nu se mai gândească doar la „un câștig electoral de moment” atunci când votează legi, ci să țină cont de viitorul României pe termen lung. „O democraţie autentică nu poate fi funcţională fără un Parlament puternic, iar o Românie modernă nu se poate dezvolta fără un cadru legislativ coerent. Nu vă gândiți doar la un ciclu electoral. Întrebați-vă cum va arăta România în cinci ani, în zece ani, cu legile pe care le adoptați dumneavoastră acum. Întrebați-vă dacă România va fi slăbită sau întărită prin legile pe care le adoptați. Aveți responsabilitatea de a recâș­tiga încrederea în Parlament, această instituție fundamentală pentru democrație”, a declarat șeful statului, o aluzie subtilă la proiectul legii graţierii şi tenta­tiva de modificare a Codurilor Penale. Iohannis s-a referit şi la manifestațiile antiguverna­mentale din luna februarie, considerând că revolta româ­nilor împotriva practicilor PSD reprezintă „angajamentul unei noi generații de a reîncărca noți­unile de stat de drept și demo­crație”. Chiar dacă aleşii au căscat plictisiţi şi s-au scărpinat în cap pe parcursul discursului, la final l-au aplaudat în picioare pe Iohannis. 
 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis