x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatul a pus punct crizei de la CSM

Senatul a pus punct crizei de la CSM

de Aniela Nine    |    Violeta Fotache    |    15 Feb 2011   •   00:00

După o zi întreagă în care instanţele, parchetele, preşedintele CSM, pro­curorul general al României şi minis­trul Justiţiei au cerut Senatului să pună punct crizei în care se află CSM după deciziile Curţii Constituţionale care au statuat că nu pot fi validaţi decât 8 din cei 11 membri CSM aflaţi pe listă, Senatul a decis.

Aseară, plenul Senatului a validat lista par­ţia­lă a membrilor CSM, respec­tând astfel deciziile CCR prin care au fost eliminate patru nume din listă: magis­tra­ţii Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Dan Chiujdea, consideraţi că se află la al doilea mandat, şi Victor Alistar, reprezentant al societăţii civile pentru care nu s-a făcut controlul veri­fi­cării respectării regimului in­com­pa­tibilităţilor.

Decizia senatorilor a fost luată după două ore de dezbateri aprinse (plus o pauză de consultări prelungită), în care Opoziţia a contestat vehement decizia CCR, iar Puterea a insistat asupra nevoii de a valida cu orice preţ mandatele celor 8 magistraţi.

Opoziţia a invocat faptul că decizia CCR nu este una co­rec­­tă, conside­rând că această in­sti­tuţie şi-a depăşit atribuţiile, căci s-a substi­tuit unor instanţe de drept comun, ante­pro­nunţându-se cu privire la litigiile aflate pe rolul acestor instanţe având ca obiect candidaturile celor trei ma­gis­traţi şi contestarea incompatibi­lităţii în care a fost găsit Alistar de către ANI. Situaţia celor patru excluşi de la validare urmează să fie lămurită după pronunţarea instanţelor de drept comun, spun senatorii.

Cu doar câteva ore înainte de votul Senatului, preşedintele CSM, judecătorul Horaţius Dumbravă, bătea obrazul celor trei magistraţi invalidaţi, pentru că n-au realizat blocajul la care poate să ajungă justiţia, deşi au avut semnale negative de la Comisia Europeană.

"Prin decizia Senatului se va normaliza conducerea justiţiei. Acum greul responsabilităţilor apasă pe umerii membrilor CSM care trebuie să ducă reforma mai departe", ne-a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

×