x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit pentru prima oară în noua legislatură. 11 deputaţi riscă să nu poată depune jurământul

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit pentru prima oară în noua legislatură. 11 deputaţi riscă să nu poată depune jurământul

19 Dec 2012   •   14:11
Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit pentru prima oară în noua legislatură. 11 deputaţi riscă să nu poată depune jurământul
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
UPDATE 15:50 - 11 deputaţi nu au depus toate actele necesare validării mandatului, iar ANI a cerut comisiei de validare să invalideze mandatului lui Florin Pâslaru (PSD), declarat incompatibil de către instanţă, anunţă România TV

Cei 11 parlamentari ar putea depune azi jurământul dacă reuşesc să aducă actele până la închiderea lucrărilor comisiei de validare. Dacă nu, vor depune jurământul la o dată ulterioară.

O situaţie mai complicată este cea a lui Florin Pâslaru, deoarece comisia de validare a primit o adresă de la Agenţia Naţională de Integritate prin care se solicită invalidarea mandatului lui Pâslaru care a primit o sentinţă definitivă de incompatibilitate deoarece şi-a angajat rubedenii la cabinetul de parlamentar în legislatura trecută.

.....................

Senatorii şi deputaţii s-au reunit, astăzi, pentru prima oară în noua legislatură. Şedinţele de plen ale celor două Camere ale Parlamentului sunt conduse de decanii de vârstă Dinu Giurescu şi Eugen Durbacă, la Camera Deputaţilor şi, respectiv, Senat.

La Cameră, după intonarea imnului naţional, Giurescu a anunţat că din totalul de 412 deputaţi aleşi şi-au înregistrat prezenţa pe liste 322 fiind absenţi 90.

La Senat, şedinţa este condusă de decanul de vârstă, senatorul conservator Eugen Durbacă, care a anunţat deschise lucrările legislaturii 2012-2016. Acesta este asistat de cei mai tineri patru senatori, în calitate de secretari asistenţi – Vasilica Miron (PP-DD), Bogdan Vâlcov (PSD), Cristian Florian (ARD) şi Mihai Rogojan (ARD). Potrivit preşedinteluui de şedinţă, la lucrările senatului participă toţi cei 167 de senatori.

Aceştia urmează să depună jurămintele de credinţă şi să aleagă preşedintii şi noile structuri de conducere. Următorii paşi sunt audierea propunerilor de miniştri şi votul privind noul Guvern.

Până la alegerea Biroului Permanent, lucrările celor două Camere sunt conduse de cel mai în vârstă senator, respectiv deputat, în calitate de preşedinte decan de vârstă, asistat de cei mai tineri patru senatori şi deputaţi, în calitate de secretari asistenţi.

Regulamentele celor doua Camere stipulează că până la alegerea Biroului Permanent pot avea loc numai dezbateri cu privire la validarea mandatelor de senator sau deputat, la procedurile necesare depunerii jurământului sau legate de constituirea noului Senat sau a Camerei Deputaţilor.

Pentru validarea mandatelor, Senatul şi Camera Deputaţilor aleg, în prima şedinţăa, o comisie compusă din 15 parlamentari.

În urma alegerilor din 9 decembrie, USL a obţinut 395 de mandate în noul Parlament, ARD - 80, PPDD - 68, UDMR - 27, iar minorităţile naţionale - 18.

×