x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sesiune agitata pentru alesi odihniti

Sesiune agitata pentru alesi odihniti

de Lavinia Dimancea    |    03 Sep 2005   •   00:00
Sesiune agitata pentru alesi odihniti

Banci noi pentru deputati, sediu tot nou pentru senatori, un puhoi de legi necesare integrarii in UE. Sunt capetele de afis ale sesiunii parlamentare care incepe luni.

Inceputul sesiunii ordinare a Parlamentului se anunta unul foarte agitat si... nou. Alesii vor transa problema schimbarii sefilor pesedisti ai Camerelor. Senatorii isi vor lua in primire birourile de la Casa Poporului. Deputatii vor intra intr-o sala de plen cu banci noi.

Dupa o vara in care au fost convocati in sesiune extraordinara, deputatii si senatorii se intorc din vacanta si incep de luni a doua sesiune ordinara din actualul mandat. Un inceput care sta sub semnul razboiului dintre Coalitie si PSD cu privire la debarcarea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu din fotoliile de presedinti ai Camerelor si a nemultumirii senatorilor fata de conditiile in care vor lucra la Palatul Parlamentului.

REGULAMENT. La Camera Deputatilor, Comisia de Regulament a adoptat deja raportul final privind modificarea regulamentului de functionare a acestei Camere, care a dat castig de cauza Coalitiei. "Revocarea presedintelui Camerei Deputatilor poate fi propusa, cand se schimba majoritatea politica, de catre majoritatea deputatilor", este una dintre modificarile adoptate de comisie, in ciuda oponentei reprezentantilor PSD si PRM. Coalitia nu a reusit in schimb saptamana aceasta sa se impuna in vederea convocarii unei sesiuni extraordinare. Presedintele Adrian Nastase a refuzat acest lucru, pe motiv ca o dezbatere, dupa 12 ore de la depunerea raportului, este imposibila si neregulamentara si ca data inceperii sesiunii ordinare, 5 septembrie, echivaleaza de fapt cu data in care, conform Regulamentului, se poate incepe dezbaterea pe text. Astfel ca luni se anunta o zi tensionata si incarcata: stabilirea noii componente a Biroului Permanent, adoptarea programului de lucru si a ordinii de zi care va include si spinoasa problema a Regulamentului. Deputatii vor avea parte insa si de surprize placute. Pentru ca in noua sesiune ii asteapta o noua sala de plen, cu sistem electronic de vot, cu mocheta si scaune noi, care - spera administratia Parlamentului - sa nu mai ajunga "decorate" de pixurile alesilor sau zgariate de inelele acestora, cum erau cele vechi.

ACOMODARE. La Senat, inainte de a trece la numirea noii conduceri si la transarea noului Regulament, alesii vor face si ei cunostinta cu noile birouri. Spatii mici, grupuri sanitare si lifturi putine, se plangeau insa mai deunazi senatorii, nemultumiti ca sunt mutati in Palatul Parlamentului. La inceputul saptamanii trecute, unele sali in care vor fi primiti senatorii erau inca in lucru, iar etajul 8 era ingropat de tot in schele, mormane de nisip si galeti cu ciment. Situatie recunoscuta de altfel si de presedintele Nicolae Vacaroiu, care si-a rugat zilele acestea colegii sa se inteleaga intre ei si, pentru o perioada, sa foloseasca trei-patru persoane acelasi cabinet, intrucat deocamdata nu sunt prea multe spatii disponibile. In ciuda acestor deficiente, senatorii se vor fali si ei cu ceva. Cu noua sala de plen.

REVOCARE. Cat despre Regulament, membrii comisiei de specialitate au stabilit, ca si la Camera Deputatilor, ca presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ar putea fi revocat la propunerea a minimum unei jumatati plus unu din numarul total al senatorilor daca se modifica majoritatea politica. Decizia a starnit criticile PSD, care a amenintat cu sesizarea Curtii Constitutionale. Raportul isi va urma insa cursul si va intra in plen, potrivit calendarului adoptat saptamana aceasta, la 7 septembrie.

AGENDA. Dincolo de transarea problemei debarcarii celor doi presedinti, Parlamentul are de dezbatut si de adoptat o lista stufoasa de proiecte de legi. La Camera Deputatilor, pe agenda de lucru a alesilor se regasesc 147 de acte normative, printre cele mai importante numarandu-se proiectul privind Statutul deputatilor si senatorilor prin care alesii isi acorda unele privilegii, proiectul privind instituirea registrului de interese al deputatilor si senatorilor, proiectul de lege privind comunitatea de informatii pentru securitatea nationala a Romaniei si controversatele proiecte, respinse deja de Senat, privind modificarea si completarea Legii 3/2000 referitoare la organizarea si desfasurarea referendumului si a Legii 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului.

DEBUT LEGISLATIV. In schimb, senatorii vor intra in noua sesiune cu o agenda cu nu mai putin de 334 de proiecte de lege, intre care proiectul privind statutul deputatilor si senatorilor, proiectul de lege privind adoptarea unei Ordonante a Guvernului privind stabilirea normativelor de cheltuieli pentru autoritatile administratiei publice si institutii publice, Legea calului, propunerea legislativa privind indexarea tuturor pensiilor cu indice de crestere a preturilor, astfel incat sa fie acoperita 100% cresterea preturilor in perioada 2005-2008, proiectul de lege pentru modificarea Legii administratiei locale, care permite schimbarea din functii a sefilor de Consilii Judetene cu votul majoritatii simple din votul consilierilor, propunerea legislativa privind statutul autonomiei personale a comunitatii maghiare din Romania si cea privind despagubirea persoanelor care au depus pana in noiembrie 1990 bani la CEC pentru a-si cumpara o Dacie.

HOTARARE
"Coalitia guvernamentala este mai hotarata ca oricand sa-i schimbe din functii pe Nicolae Vacaroiu si pe Adrian Nastase, fiindca trebuie sa intram o data in normalitate. Presedintele Camerei trebuie sa fie schimbat atunci cand se modifica majoritatea, iar daca intr-un mandat se modifica majoritatea de mai multe ori, atunci se vor schimba si presedintii de fiecare data" - Ioan Oltean, vicepresedinte al PD

ANOMALIE
"Li se pare anomalie faptul ca presedintii celor doua Camere sunt de alta culoare politica decat Guvernul. Reprezentantii coalitiei sustin ca asa ceva este inacceptabil, ca asta impiedica functionarea institutiilor statului si ca nicaieri in lume nu e asa ceva. Este exact invers. Este o minciuna ordinara aceasta afirmatie!" - Ion Iliescu, liderul senatorilor PSD

TREND
La 1 iulie, imediat dupa incheierea sesiunii ordinare de la Camera si Senat, Agentia Mediafax a dat publicitatii un bilant al Departamentului de analiza si politici al Institutului PRO privind actele oficiale emise in primele sase luni ale actualei legislaturi si o comparatie cu perioadele similare de activitate din 2001 si din 1997 (primii ani de guvernare a echipelor PSD si respectiv CDR-USD-UDMR). Potrivit documentului, Coalitia CDR-USD-UDMR a adoptat 108 legi; PSD-PUR - 332 de legi, iar Alianta PD-PNL-UDMR-PUR, 184 de legi. "Aceste cifre ofera o imagine clara a eficientei majoritatilor parlamentare. Astfel, de departe cel mai bun start in mandat a fost realizat de majoritatea PSD, in 2001. Ca ritm, actuala Coalitie este pe un trend crescator, diferentiindu-se de CDR (cu care semana remarcabil in primele luni). Pentru moment, ritmul de crestere tinde sa semene cu cel al PSD, dar exista inca o diferenta majora", se mai arata in bilant.

PRIORITATILE EXECUTIVULUI
Cum obiectivul zero al Guvernului este realizarea masurilor necesare pentru integrare, in prim-planul activitatii Senatului se vor afla 35 de astfel de initiative aflate deja in diverse stadii, in timp ce la Camera sunt doar 13. In aceeasi categorie sunt incluse si alte 65 de proiecte de legi care, dupa ce vor primi aprobarea Executivului, vor fi transmise celor doua Camere ale forului legislativ. Pe agenda forului legislativ vor figura si initiative legislative menite a traduce in practica programul de guvernare, si acestea impartite in doua categorii: cele aflate deja in procedura parlamentara - 35 la Senat si tot atatea la Camera Deputatilor - si cele care vor fi trimise Camerelor dupa ce Executivul le va adopta, in aceasta situatie aflandu-se 104 de astfel de acte. Printre proiectele care vor intra in dezbaterea senatorilor se numara si cele privind conditiile pe care, la iesirea din tara, cetatenii romani trebuie sa le indeplineasca pentru a putea intra in statele membre ale UE, proiectul privind reorganizarea CEC in vederea privatizarii, legea privind executorii judecatoresti, reorganizarea administratiei publice centrale sau legea privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare. Atentiei deputatilor vor fi supuse proiecte precum cele vizand realizarea Catedralei Mantuirii Neamului, suspendarea serviciului militar obligatoriu in armata si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat, modificarea Legii audiovizualului sau circulatia pe drumurile publice. (Aniela Nine)
×
Subiecte în articol: politic psd deputaţilor proiectul senatorilor