x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sesiune parlamentara lejera pentru alesi

Sesiune parlamentara lejera pentru alesi

01 Iul 2004   •   00:00

In sesiunea legislativa care s-a incheiat ieri, deputatii si senatorii s-au luptat cu lipsa de chef de munca, dezbaterea unor proiecte de legi, ordonante ale Guvernului, dar si cu campania electorala pentru alegerile locale, multi dintre ei incercandu-si norocul in administratia locala. Nu au lipsit nici tensiunile si controversele.

DANA PICIU, CAMELIA IONESCU

Sesiunea parlamentara care tocmai s-a incheiat ieri a durat cinci luni. Astfel, de la inceputul lunii februarie pana la 30 iunie au fost depuse la Biroul Permanent al Camerei 420 de initiative legislative, dintre care 86 au fost respinse, iar doua retrase de initiator. Din cele peste 400 de proiecte de lege, 94 au fost ordonante ale Guvernului, din care cele mai importante au vizat modificarea si completarea Codului Penal, cresterea transparentei in exercitarea demnitatii publice, Ziua NATO, statutul personalului vamal, reorganizarea judiciara si a falimentului institutiilor de credit, contractul colectiv de munca, regimul pasapoartelor. 207 dintre aceste initiative au devenit legi, iar celelalte sunt in plin proces legislativ in diferite etape. Senatorii au lucrat, in aceasta sesiune, 193 de acte normative, cele mai numeroase fiind, ca de obicei, ordonantele de guvern, adica 82. Printre cele mai importante legi adoptate se numara pachetul privind protectia drepturilor copilului si regimul juridic al adoptiilor, modificarea legii alegerilor locale, legea pentru ratificarea Tratatului de colaborare a Romaniei cu Rusia, legea privind siguranta alimentelor, legea privind protectia animalelor, legea privind regimul armelor si munitiilor, legea privind cazierul judiciar.

Privilegii amanate

Unele dintre cele mai controversate proiecte pe marginea carora deputatii, dar si senatorii, au discutat indelung, de multe ori in secret, au fost cele doua statute ale parlamentarilor initiate, unul de 250 de deputati de la toate partidele parlamentare, iar celalalt de senatorul PSD Ion Predescu. Proiectele prevedeau o serie de privilegii pentru alesi printre care pensii suplimentare, o indemnizatie tranzitorie lunara pe o perioada de aproximativ 18 luni pentru alesii care si-au incheiat mandatul, nu sunt realesi, nu indeplinesc conditiile de pensionare si nu isi gasesc un loc de munca, egala cu cea avuta la sfarsitul mandatului, aproximativ 30 de milioane de lei. Deputatii si senatorii care poseda titlul stiintific de doctor beneficiau, conform statutului, de un spor de 15% din indemnizatia cuvenita. La sfarsitul anului, fiecare parlamentar primea un premiu anual corespunzator nivelului indemnizatiei lunare sau unei parti din aceasta. Cele doua proiecte s-au discutat impreuna la comisiile de munca, dar ele nu au ajuns in plen. Pentru ca alegerile locale bateau la usa, parlamentarii au preferat sa amane discutia la propriul lor statut pana in sesiunea viitoare.

Codul Penal impotriva presei

Modificarea Codului Penal a starnit de asemenea o serie de discutii aprinse. Dupa ore de dezbateri, deputatii din Comisia juridica au reusit sa elimine articolul care incrimina insulta. A urmat apoi articolul care prevedea ca folosirea de mijloace de interceptare de la distanta de date, informatii, imagini cu sunete sau fara inseamna incalcarea vietii private si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 3 ani sau cu zile-amenda. A fost nevoie de o adevarata revolutie in lumea presei, cu multe emisiuni televizate si articole in toate ziarele, pentru ca aceasta prevedere sa fie modificata in plenul Camerei. "Fotografierea sau filmarea din locuri publice a exteriorului unui imobil cu destinatia de locuinta, resedinta sau casa de vacanta apartinand oricarei persoane nu constituie infractiune." Aceasta a fost modificarea care a calmat spiritele. Un alt proiect care a starnit nemultumirea reprezentantilor mass-media a fost cel referitor la instituirea prin lege a unei Zile a Presei. Proiectul a fost adoptat de Senat, dar a fost in final respins de Camera in urma protestelor presei. A urmat apoi adoptarea ordonantei Guvernului privind stabilirea normativelor la nivel central local si central. Aceasta prevede eliminarea restrictiilor la cheltuielile autoritatilor publice locale cu telefoanele, benzina si personalul. O alta ordonanta de urgenta a Guvernului care modifica legea anticoruptie a dat permisiunea Parlamentului sa aprobe, in mod exceptional, derogari de la regimul de incompatibilitate pentru persoanele numite de presedintele tarii, de Parlament, la cererea presedintelui tarii sau de CSAT, daca este invocat un interes public.

Premiera

La Camera Deputatilor s-a inregistrat in aceasta sesiune legislativa si o noutate: aprobarea tacita a unui proiect de lege. Pentru ca prima Camera parlamentara sesizata cu privire la o initiativa legislativa a PD nu s-a pronuntat asupra ei in termen de 45 de zile, cum prevede Constitutia revizuita, actul normativ a fost adoptat.

Proiectul prevedea ca angajatii Corpului de control al primului-ministru, precum si cei ai Autoritatii Nationale de Control devin functionari publici si nu au voie sa faca parte din partide politice.

Lipsa de cvorum

Cum absenteismul a fost in floare si in aceasta sesiune, au fost legi organice care au picat la vot sau au fost amanate din cauza chiulului parlamentarilor. Astfel de situatii s-au inregistrat mai ales la Senat, in ciuda votului la mai multe maini prin imprumutarea cartelelor de vot. Un exemplu a fost Ordonanta de Urgenta privind cresterea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, care a fost respinsa initial de plenul Senatului, pentru ca apoi, dupa reexaminare, sa fie adoptata.

Program

Pentru a preintampina chiulul alesilor, mai ales ca multi dintre ei au candidat la alegerile locale, pe perioada campaniei electorale parlamentarilor li s-a dat posibilitatea sa-si ia concediu fara plata, concomitent cu reducerea programului de lucru la Parlament de la cinci la trei zile pe saptamana. In saptamana dinainte si de dupa alegeri alesii au lucrat doar doua zile.

Bile albe si bile negre

Modificarea legii anticoruptie pe tema valorii cadourilor primite de demnitari cu prilejul unor actiuni de protocol a fost taraganata timp de mai multe saptamani. Legea prevedea ca valoarea acestor cadouri nu poate depasi 300 de euro, dar Guvernul a emis o ordonanta care stabilea acest prag la 200 de euro. Pana la urma cele doua proiecte au fost comasate, iar pragul a ramas de 200 de euro. Un proiect de lege controversat adoptat in aceasta sesiune de Parlament este cel privind regimul armelor si munitiilor. Acesta cuprinde o prevedere prin care colectionarilor de arme li se da dreptul sa cumpere nelimitat arme letale, functionale. O lege bine, venita a fost insa cea care stabileste ca victimele unor infractiuni grave vor beneficia de consiliere psihologica, asistenta juridica gratuita si compensatie financiara de la stat.

Senatori contra Guvernului

Senatorii au "rezolvat" in plenul de marti dupa-amiaza, de saptamana aceasta, aproape toate restantele din timpul sesiunii, chiar daca Executivul nu era de acord cu unele dintre ele. Un exemplu este propunerea legislativa privind "obligatia statului de a asigura locuinta pentru persoanele care locuiesc intr-un imobil nationalizat care se retrocedeaza fostilor proprietari", initiata de doi senatori UDMR.

Astfel, statul va crea, prin cumpararea si construirea din fondurile bugetului de stat, un fond locativ destinat satisfacerii solicitarilor persoanelor respective.

Repartizarea locuintelor se face de administratia locala, pe baza criteriilor stabilite prin hotarare de guvern. Contractul de inchiriere se incheie pe cinci ani si poate fi prelungit la cerere.

Doar motiuni simple

In aceasta sesiune, motiunile simple initiate de parlamentari pot fi numarate pe degetele de la o mana. Trei la Camera Deputatilor pe tema "mafiei petrolului", respectiv a adoptiilor internationale si a esecului politicii Guvernului privind integrarea in UE.

Primele doua au fost initiate de PRM, iar cea de treia de PNL si PD, insa toate trei au fost respinse de plen. La Senat a fost depusa si dezbatuta o singura motiune simpla, initiata tot de PRM si respinsa, pe tema statuii celor 13 generali, de la Arad. Nu a fost initiata nici o motiune de cenzura, desi PRM a avut aceasta tentativa la care a renuntat deoarece nu a putut strange numarul necesar de semnaturi.
×
Subiecte în articol: politic legea sesiune