x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sfăntul Ion - Ochelari cu laser pentru duşmani

Sfăntul Ion - Ochelari cu laser pentru duşmani

de Lavinia Dimancea    |    08 Ian 2008   •   00:00
Sfăntul Ion - Ochelari cu laser pentru duşmani

Ion Iliescu a primit ieri de la un bătrăn simpatizant, cu ocazia zilei onomastice, o pereche de ochelari cu care să "iradieze duşmanii", iar pentru doamna Nina, soţia, un fluturaş cu termometru. Iliescu a testat ochelarii pe loc, căutăndu-şi răzănd in jur... duşmanii.


Ion Iliescu a primit ieri de la un bătrănel simpatizant, cu ocazia zilei onomastice, pe care şi-a sărbătorit-o, conform tradiţiei, la biroul din Strada Atena nr. 11, un cadou inedit: ochelari cu laser ca să "iradieze duşmanii", iar pentru doamna Nina un fluturaş cu termometru.


Telefonul sună in draci. Iliescu răspunde. "Alo. Bună, Traian!". Jurnaliştii tresar, camerele se ingrămădesc, aparatele focalizează. Iliescu răde. "Mulţumesc pentru urări. Un an bun şi ţie şi familiei". A fost Traian Băsescu? Nu. Băsescu nu sună, el de obicei scrie. De la 10 dimineaţă, de cănd a deschis uşa biroului din Atena 11 pentru a-i primi pe cei care vor să-l ureze de Sf. Ion, Iliescu răspunde la telefon pe bandă rulantă. Simpatizanţi. Suficienţi căt să-i calce pragul vreo două ore şi ceva.


DESPRE BLOG. Dintre colegii de partid, primul venit să-l felicite, tocmai de la Cornu, este Adrian Năstase, inarmat cu o carte-cadou despre Rodin. In spate, un domn cu un tablou. "Nuuu, nu e al meu. Atăta imi trebuia". Iliescu dă drumul la discuţie povestind despre noua sa pasiune, blogul, şi ii spune lui Năstase că vrea să discute cu "băieţii" despre problematica stăngii romăneşti. "E nevoie de o intărire a stăngii. Sunt convins că vom reuşi un proiect de revigorare, de intărire a ceea ce inseamnă, pănă la urmă, spectrul politic de stănga. Din acest punct de vedere, PSD va avea un rol important, iar domnul Iliescu va şti să işi spună cuvăntul mai puternic, sper, in luna ianurie şi in continuare in viaţa politică romănească", comentează Năstase. Nicolae Văcăroiu ii aduce o trusă de birou, Corina Creţu - o şampanie de la Chişinău şi un Marquez in engleză, Dan Tudorache ("duşmanul" de la Sectorul 1) - urări. Coada la felicitări o intregesc Răzvan Teodorescu, Gelu Voican Voiculescu, Daniela Bartoş, Ecaterina Andronescu, Piedone, Bogdan Niculescu-Duvăz, Victor Ponta, Rodica Nassar şi Aura Vasile, in fruntea unei găşti de femei social-democrate, căntănd din toţi rărunchii "La mulţi ani" şi "Ionel, Ionelule".


Şi, intr-un tărziu, dar nu ultimii, Mircea Geoană şi Titus Corlăţean, aducănd cadou o carte ("Making Globalisation Work", Joseph E. Stiglitz) şi un buchet de trandafiri albi. "Eu am acum un dialog cu ăştia de pe blog, bloggeri, şi unul m-a criticat că am făcut o referire la Galbraight. (...) Acum sunt in dialog cu puştanii ăştia care sunt la o stăngă mai extremă. Chiar vreau să deschid o discuţie despre soarta stăngii, ce este stănga in zilele noastre, cum definim stănga de astăzi. Vreau să relansez o discuţie, un fel de forum, acuma pe blogul ăsta al meu", deschide Iliescu dialogul cu cei doi, transformăndu-l rapid intr-o miniconferinţă de presă. Fiecare işi spune părerea şi răspunde la intrebări. Geoană susţine că partidul are nevoie să străngă răndurile in 2008 şi, dacă social-democraţii sunt "inţelepţi şi uniţi", 2008 va fi "anul PSD". "Domnul Geoană a evoluat?". Iliescu răspunde un pic incurcat: "Toată lumea evoluează...".


CADOUL MAGIC. De la simpatizanţi, Iliescu primeşte multe flori. Un bătrăn cu barbă albă zice, din uşă, că el are un cadou special. Intră cu două pacheţele in mănă, le dă pe rănd şi explică. "Să-i daţi lu’ doamna Nina un fluturaş cu termometru şi magnet. Eu am lucrat in mină de uraniu... Pentru dumneavoastră, o pereche de ochelari cu laser, să iradiaţi duşmanii". Iliescu răde, işi pune ochelarii cu lumini peste ochelarii de vedere şi face un tur din priviri al camerei. De trei ori il pupă şi il urează bătrănul. "Hai, hai, că mai sunt şi alţii", este zorit de unul dintre "organizatori". La 12:30, petrecerea e pe terminate, Iliescu o continuă, insă acasă. "Nina mă aşteaptă acasă cu tort..."


Â
 INTRE BLOGGERI. Iliescu, alături de Năstase

Â

"Congresul... altă treabă"

 na dintre dorinţele exprimate ieri de Iliescu se referă la PSD: "A navigat in ape cam tulburi in ultimii trei ani de zile. Este ultimul an al unei perioade electorale, sper să fie un moment de trezire din această perioadă oarecum confuză". Senatorul a explicat că in partid ar trebui să se declanşeze o discuţie de fond, "nu ciondăneli şi tot felul de săgeţi prin presă". "O analiză de fond se impune. Va fi un Consiliu Naţional. Că va fi şi Congres, asta e altă treabă", a spus Iliescu. Intrebat dacă vede un PSD cu Năstase şi cu Geoană, senatorul a răspuns: "Cu Adrian Năstase, cu Mircea Geoană... Cu toată lumea... toţi pot fi utili intr-un asemenea proces de reconstrucţie şi de clarificare".


×
Subiecte în articol: politic iliescu