x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sfatul lui Barroso: Profitaţi de alegerile europarlamentare

Sfatul lui Barroso: Profitaţi de alegerile europarlamentare

de Jurnalul National    |    07 Sep 2007   •   00:00

Organizarea alegerilor europarlamentare reprezintă un moment de care Romănia ar trebui să profite prin iniţierea unor dezbateri raţionale şi productive pe plan european, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la sfărşitul intălnirii cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.

"Romănia va avea o ocazie foarte bună de a se implica pentru prima dată in alegerile pentru Parlamentul European şi aş vrea să profitaţi de această ocazie pentru a participa la dezbateri raţionale şi productive la nivel european. Abia aştept să văd şi contribuţia dumneavoastră activă in acest proces. Cetăţenii oricum au deja anumite beneficii datorită acestei calităţi de membri ai UE, dar beneficiile de acum incolo vor veni, vor fi cu totul diferite", a spus Barroso.

Şeful Guvernului romăn s-a referit la răndul său la alegerile pentru Parlamentul European, arătănd că Romănia doreşte ca acestea să reprezinte un moment de referinţă, care să confere o legitimitate puternică europarlamentarilor romăni.

"De data aceasta, vom dezbate teme de interes european", a spus Tăriceanu.


MONITORIZARE. Comisia Europeană va continua să monitorizeze procesul de reformă derulat de Romănia in sectorul judiciar, următorul raport al CE, prevăzut pentru 2008, urmănd să se concentreze asupra corupţiei la nivel inalt, a mai spus Barroso. El este convins de faptul că Executivul, "cu sprijinul forţelor politice din Romănia" şi al Comisiei Europene, poate şi trebuie să acorde atenţie unui proces de reformă care nu trebuie să se oprească odată cu aderarea la UE. "Sunt foarte fericit că primul-ministru susţine eforturile noastre de avansare pe toate domeniile critice. Pe de altă parte, vrem să vedem angajament şi din partea celorlaţi politicieni pentru a avea un succes in acest sens. Considerăm că primul-ministru şi echipa sa, cu sprijin din partea noastră şi a forţelor politice din Romănia, poate şi ar trebui să acorde cea mai mare atenţie şi suport la nivelul cel mai inalt reformelor", a spus Barroso. El a precizat că l-a informat pe Tăriceanu de faptul că viitorul raport al Comisiei Europene va fi prezentat in 2008 şi se va concentra pe sectoare de preocupare majoră, cum ar fi corupţia la nivel inalt.

"Dumneavoastră trebuie să faceţi totul pentru a participa mult mai activ in procesele europene. Acest lucru este foarte important pentru noi. Şi cănd vorbesc de Romănia şi Europa, nu mă refer numai la politicieni şi Guvern, ci şi la societate. Noi avem incredere in viitorul acestei ţări şi de-abia aşteptăm să vedem toate contribuţiile pe care Romănia le poate aduce pentru acest proces de integrare europeană", a adăugat Barroso. Oficialul european a fost asigurat de premierul Tăriceanu că Executivul de la Bucureşti va continua reforma in sectorul judiciar şi combaterea corupţiei, avănd ca priorităţi şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor UE.

Premierul a apreciat discuţiile cu oficialul CE, aflat pentru prima dată in vizită oficială la Bucureşti după aderarea Romăniei la UE, ca fiind "utile şi pragmatice", inaintea alegerilor pentru Parlamentul European. Tăriceanu şi Barroso au discutat şi despre Tratatul de reformă al UE, şeful Guvernului de la Bucureşti arătănd că Romănia doreşte să se ajungă căt mai rapid la o inţelegere astfel incăt Consiliul European să poată aproba Tratatul Constituţional pe baza căruia să fie organizate viitoarele alegeri pentru PE. Alte subiecte discutate de Tăriceanu şi Barroso, apreciate ca extrem de importante pentru Romănia, s-au referit la situaţia din Kosovo, Republica Moldova şi problemele cauzate de secetă, oficialul european asigurăndu-l pe premier de sprijinul CE pentru organizarea la Bucureşti a unei conferinţe regionale la nivel inalt pe tema schimbărilor climei. "Romănia are incă deficienţe in sectorul agricol, legate in special la identificarea parcelelor de teren, iar Comisia Europeană va analiza măsurile care trebuie luate, pe baza auditului aflat in derulare, fără a activa clauzele de salvgardare, a mai spus Barroso.


LEGEA CETĂŢENIEI. Premierul Tăriceanu a mai spus că modificările adoptate, miercuri, de Guvern la Legea cetăţeniei sunt procedurale şi permit rezolvarea problemelor de cetăţenie intr-un timp rezonabil, eliminănd birocraţia." Ceea ce am adoptat in această săptămănă nu vizează modificări ale condiţiilor de aplicare ale cetăţeniei. De aceea am să mă abţin să comentez declaraţiile autorităţilor moldovene şi pentru faptul că doresc să analizez cu atenţie conţinutul acestor declaraţii", a spus Tăriceanu, răspunzănd unei intrebări a presei pe această temă la finalul discuţiilor cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Oficialul european s-a abţinut la răndul său să comenteze aceste declaraţii, arătănd că nu cunoaşte ce anume s-a spus şi că relaţia dintre Romănia şi Republica Moldova trebuie abordată de autorităţile din cele două ţări. El a arătat că, in urma aderării Romăniei la UE, Republica Moldova a devenit un vecin direct al Uniunii."Moldova a inregistrat şi ea progrese privind implementarea planului de acţiune de bună vecinătate, dar trebuie să avem nişte progrese mult mai semnificative cănd vine vorba de reforme, cum ar fi respectarea drepturilor omului, libertăţile fundamentale şi statul de drept. Uniunea Europeană consideră că atenţia trebuie să fie acordată implementării planului de acţiune privind buna vecinătate romăno-moldovenească şi că trebuie să existe şi anumite noi aranjamente contractuale. Insistăm că procesul acesta de apropiere a fost conceput pentru ţările din Europa de Est şi este deschis şi Moldovei", a spus Barroso.






DISCUŢII ŞI CU GEOANĂ. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, vineri, după intălnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, că acesta işi doreşte in Romănia o majoritate parlamentară stabilă şi un guvern eficient Geoană a afirmat că preşedintele Comisiei Europene a dorit, in discuţia cu el, să afle "direct de la sursă" care sunt intenţiile politice ale PSD şi cum văd social-democraţii viitorul politic al ţării. Liderul PSD a spus că Barroso, ca preşedinte al Comisiei Europene, işi doreşte ca in Romănia să existe o majoritate parlamentară stabilă şi un guvern eficient, pentru că aceste două condiţii ar ajuta la succesul Romăniei in UE."Evident că nu ii displace ideea unei majorităţi transparente şi stabile, insă, ca politician şi fost prim-ministru al Portugaliei, inţelege foarte bine că PSD are nevoie să se clarifice in faţa propriului electorat, (...) că PSD trebuie să acţioneze ca un partid de opoziţie, care nu votează legile propuse de guvern şi depune moţiuni de cenzură", a afirmat Geoană. Liderul social-democrat s-a arătat convins că Barroso ii va transmite şi preşedintelui Traian Băsescu, cu care se intălneşte in cursul zilei de vineri, aceeaşi necesitate a existenţei unui guvern bazat pe o majoritate explicită şi transparentă. La discuţia dintre Barroso şi Geoană au mai participat şi vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu şi europarlamentarul social-democrat Vasile Puşcaş.Geoană a mai menţionat că printre subiectele abordate cu preşedintele Comisiei Europene s-au numărat performanenţele Romăniei in primul an de la aderarea la UE, nivelul scăzut al absorbţiei de fonduri comunitare, liderul socail-democrat opinănd că in această problemă se impune o analiză comună UE-Romănia privind politica din regiune, inclusiv "politica agresivă" a Rusiei.

După discuţiile cu Geoană, Barroso s-a intălnit la Cotroceni şi cu preşedintele Băsescu. Cei doi au discutat despre situaţia internă din Romănia, despre provocările cu care se confruntă Romănia şi despre rolul romănilor in străinătate.Barroso s-a declarat convins că Romănia are un viitor mare şi că se va bucura şi in viitor de sprijinul UE. El a precizat că a fost o plăcere să-l intălnească pe preşedintele romăn şi a adăugat că discuţia cu Traian Băsescu i-a confirmat hotărărea Romăniei de a coopera străns cu UE şi să continue reformele pentru a avea parte de toate avantajele pe care i le conferă statutul de membru al Uniunii.

×