x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Shaul Carmel: “Ce fac cu decoraţia, domnule preşedinte?”

Shaul Carmel: “Ce fac cu decoraţia, domnule preşedinte?”

de Gabriela Antoniu    |    06 Noi 2008   •   00:00
Shaul Carmel: “Ce fac cu decoraţia, domnule preşedinte?”

Shaul Carmel, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, a dat publicităţii o scrisoare cu titlul “Ce fac cu decoraţia, domnule preşedinte?” al cărei mesaj este returnarea decoraţiei primite. Un gest care a coincis cu ziua de naştere a preşedintelui Băsescu. 

Shaul Carmel i-a trimis această scrisoarea lui Mihai Gâdea, realizatorul emisiunii Sinteza zilei de la Antena 3, emisiune în cadrul căreia a fost citită marţi seară. “Domnule preşedinte, excelenţă, mă adresez dvs. într-o problemă care ne priveşte pe amândoi în egală măsură. Adică suntem implicaţi în ea. Deci, iat-o. În luna martie a acestui an, ilustra dvs. persoană a semnat un decret prezidenţial prin care îmi acorda înalta distincţie naţională, decoraţia Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer pentru categoria literatură. Ceea ce nu au întreprins predecesorii la Preşedinţia ţării,

Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, profesori universitari, aceea de a depăşi autonomia literaturii române şi a răsplăti prin recunoaştere valorile de peste hotare, aţi făcut-o dvs. În scurtul meu speech din sinagoga mare a Capitalei v-am mulţumit şi am salutat acest act de pionierat pe care l-aţi înfăptuit. Dar citesc în presa electronică, domnule preşedinte, declaraţia publică pe care aţi dat-o la Aeroportul Coandă din Otopeni la întoarcerea dvs. din vizita pe care aţi efectuat-o în Siria şi rămân stupefiat. Nu îmi vine a crede. Reiau cuvintele o dată şi încă o dată. Nu, nu mă înşel. Când distinsa dvs. persoană explică celor de faţă care sunt statele din vecinătatea Siriei nu amintiţi statul meu, Israelul, care vă aşteaptă cu braţele deschise vizita prezidenţială peste două luni, în schimb, pe harta dvs. apare un stat care nu există, Palestina. Mai citesc o dată, da, nu greşesc. Mai citesc, domnule Băsescu, domnule preşedinte, că Siria, o ţară a stabilităţii în regiune, declaraţie potrivnică celei din urmă cu trei ani, când cereaţi la ONU sancţiuni împotriva Siriei, pentru că este focarul instabilităţii din Orientul Apropiat. Ciudat şi întristător, domnule preşedinte. Să mă fi înşelat ridicând politica pe care o duceţi, a unei corectitudini fără cusur la apogeul la care politicul lumii nu vă ajunge, din păcate? Mai am înaintea ochilor imaginea comemorării Holocaustului de la Auschwitz-Birkenau, unde duceaţi lumânarea României pe lapoviţa acelei seri de neuitat şi întrebam în scrisul meu dacă obrazul dvs. este ud de lacrimile pe care le vărsaţi sau de fulgii topiţi. Am optat pentru varianta umană”, se arată în scrisoare. Preşedinţia nu a făcut nici un comentariu pe marginea scrisorii, dar surse prezidenţiale susţin că documentul nu a ajuns la Cotroceni.

ÎNGRIJORARE PENTRU O GAFĂ
Shlomo Leibovici-Laiş, preşedintele ACMEOR şi fost funcţionar superior la Ministerul de Externe de la Ierusalim, a comentat la rândul său pentru Vocea Israelului declaraţia făcută de preşedintele Băsescu la întoarcerea de la Damasc prin care, enumerând statele vecine Siriei, a omis Israelul. “Într-adevăr, este un semn de îngrijorare ca un preşedinte de stat, preşedintele unui stat care declară în orice ocazie posibilă că este prieten al Israelului, care este interesat în relaţii din ce în ce mai largi şi mai profunde, să facă o asemenea gafă! Dar cine a văzut televiziunea în România îşi dă seama că nu este singura gafă”, a spus Leibovici-Laiş, citat de Rador. În opinia sa, chiar dacă a fost un lapsus al şefului statului, “cineva dintre consilierii lui trebuia să-i atragă atenţia, ca după aceea să facă o declaraţie reparatoare. Nu se poate trece cu vederea o asemenea situaţie. În definitiv, este preşedinte de stat”.

ATAC LA CONSILIERI
La rândul său, vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, consideră că o mare parte din vină în cazul gafei preşedintelui o au consilierii acestuia. “Eu pun problema consilierilor, deci dânsul (preşedintele Traian Băsescu – n.r.) are o armată de consilieri, între care unii sunt mari doctori în politică internă şi internaţională”, a spus Crin Antonescu, citat de Agerpres.

El i-a nominalizat în mod expres pe doi dintre consilierii prezidenţiali şi a arătat că aceştia nu îşi îndeplinesc atribuţiunile pentru care sunt plătiţi. “Mă gândesc la domnul Cătălin Avramescu, de exemplu, care, pe vremea când era comentator al vieţii politice româneşti, scotea ţipete ascuţite. Ţipa că parlamentarii îşi iau banii degeaba. Dânsul îşi ia banii degeaba acum sau nu? E chiar o întrebare pe care aş vrea să i-o adresez. Domnul Cristian Preda, care, pe vremea când fusese luat de Tăriceanu la Guvern şi era secretarul francofoniei, se îmbujora de plăcere numai când trecea pe acelaşi culoar Tăriceanu şi care acum e nervos, e mai nervos ca preşedintele, uneori. Nimic nu îmi place mai mult decât să văd intelectuali nervoşi, care se îmbujorează când de plăcere, când de mânie”, a afirmat ironic Crin Antonescu. Cum i s-a amintit că în apropierea şefului statului se mai află şi purtătorul de cuvânt Valeriu Turcan, Antonescu a avut o nouă replică ironică: “Eu am vorbit despre cei pe care ţin minte cum îi cheamă”. Crin Antonescu a admis că Traian Băsescu acuză “pe bună dreptate” clientelismul politic şi faptul că anumite personaje sunt introduse în diferite consilii de administraţie şi agenţii guvernamentale, dar a arătat că acelaşi lucru se întâmplă şi la Preşedinţie. “Hai să ne uităm cum e făcut aparatul intim al Preşedinţiei, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, consilierii. (...) Mai departe, consilierii aceştia de ce sunt puşi? Pentru că au scris nişte articole în presă, în care l-au lăudat pe Băsescu sau mai ales i-au înjurat duşmanii. Nu se poate să faci o asemenea gafă şi în momentul ăla măcar nişte consilieri trebuie să zboare”, a spus Antonescu.

 

Liga Pro Europa aşteaptă scuze

Preşedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, a afirmat ieri că Traian Băsescu ar trebui să ceară personal scuze statului Israel, făcând referire la confuzia pe care preşedintele ţării ar fi făcut-o între acest stat şi Palestina. Enache a declarat că afirmaţiile “nepotrivite şi insultătoare făcute de preşedintele Traian Băsescu” au generat “un val de critici în presa din Israel şi în societatea civilă din România”, informează Mediafax. Ea a susţinut că astfel au fost prejudiciate relaţiile dintre cele două state, iar incidentul a avut loc la puţin timp după ce “s-a consumat, prin vandalizarea monumentelor funerare din Cimitirul Evreiesc din Bucureşti, un atac antisemit deosebit de grav”. “Considerăm că este absolut necesar ca preşedintele Traian Băsescu să prezinte personal scuze statului Israel”, a afirmat Smaranda Enache.

×