x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Situaţii ciudate în secţiile de vot cu privire la referendum

Situaţii ciudate în secţiile de vot cu privire la referendum

de Ion Alexandru    |    27 Mai 2019   •   08:08
Situaţii ciudate în secţiile de vot cu privire la referendum

Ridicarea buletinelor de vot pentru referendumul consultativ declanşat de Klaus Iohannis a părut o cutumă nescrisă pentru membrii mai multor birouri electorale ale secţiilor de votare care au asigurat, ieri, derularea scrutinului. Au existat numeroase situaţii în care, după predarea actului de identitate, pentru scanare, urma întrebarea: “Doriţi să votaţi şi pentru alegerile europarlamentare”. Întrebarea excludea, astfel, posibilitatea ca respectivul cetăţean să nu participe la referendum. Situaţia a fost constatată şi de către PSD, care a depus o plângere la Biroul Electoral Central, atrăgând atenţia asupra faptului că operatorii de tabletă din majoritatea secţiilor de votare au insistat ca cetăţenii să voteze şi la referendum.

 

În cel puţin trei situaţii reclamate redacţiei “Jurnalul”, cetăţeni care au votat la trei secţii de votare diferite din Capitală au povestit următorul scenariu: au predat actul de identitate, pentru a fi scanat, timp în care operatorul de tabletă întreba dacă doreşte să voteze şi pentru alegerile europarlamentare. La răspunsul că doreşte să voteze numai pentru Parlamentul European, alegătorul era îndemnat să ia şi cele două buletine de vot pentru referendum.

 

“Eroare” de sistem

O situaţie interesantă s-a produs la o secţie de votare din cartierul Drumul Taberei. Un alegător a reclamat faptul că, în momentul în care actul de identitate a fost scanat, computerul a înregistrat “din eroare” şi participarea persoanei în cauză la referendum, deşi acesta a exprimat clar opţiunea de a vota doar pentru alegerile europarlamentare. Soluţia propusă - să ia buletinele pentru referendum şi să le anuleze, riscând, astfel, ca persoana respectivă să participe la asigurarea cvorumului. O a doua soluţie era aceea a întocmirii unui process-verbal, prin care să se anuleze scanarea eronată. Dar operaţiunea era una de “durată”, motiv pentru care se relua propunerea iniţială.

 

Oamenii cu tableta

PSD a depus, ieri, la BEC, o plângere în care arată că, în cazul în care cetăţenii răspund că nu doresc să voteze la referendum, operatorii de tabletă repetă, în mod insistent, întrebarea, cu voce tare, astfel încât să audă şi alţi cetăţeni prezenţi la coadă în secţia de votare, în încercarea de a-i intimida pe cei care nu vor să voteze şi la referendum şi a atrage persecutarea acestora de către alţi cetăţeni. De asemenea, în multe secţii de votare nu este trasă bară, pe listele persoanelor cu drept de vot la referendum, dar care nu au votat, ceea ce poate atrage riscuri mari de fraudare a referendumului.

În acelaşi timp, PSD a sesizat Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale că, în prima parte a zilei, operatorii de tablete nu i-au întrebat pe cetăţeni dacă vor să voteze atât la europarlamentare, cât şi la referendum, ci au bifat, în aplicaţia gestionată de STS, din oficiu, ambele variante, astfel că alegătorii au fost puşi în faţa faptului împlinit.

 

Pragul de participare, atins la ora 17:20

Una dintre condiţiile ca referendumul să fie validat este ca participarea să fie de 30 la sută din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. Conform comunicării Biroului Electoral Central de la ora 17.00, participarea la referendum a fost de 26,7 la sută. Iar, la ora 17.20, a fost atins pragul de 30,24  la sută. Ceea ce înseamnă că au ridicat cele două buletine de vot nu mai puţin de 5.524.771 de persoane, la ora comunicării acestei centralizări.

Dacă şi a doua condiţie de validare va fi întrunită, respectiv ca 25 la sută din numărul total al alegătorilor înscrişi în listă, au votat afirmativ, iar votul este valid, la cele două întrebări de pe buletinele de vot, atunci se consideră că referendumul a trecut. Acest lucru nu va putea fi ştiut, însă, decât după închiderea urnelor de vot şi după validarea rezultatelor acestui scrutin de către Biroul Electoral Central.

 

 

×