x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Soarta Coaliţiei, pe ultima sută de metri

Soarta Coaliţiei, pe ultima sută de metri

de Veronica Micu    |    30 Sep 2009   •   00:00

După numeroasele atacuri reciproce din ultimele zile, miniştrii Cabinetului Boc s-au reunit, astăzi, în şedinţa de Guvern. Contrar aşteptărilor, şedinţa, care se anunţa a fi una extrem de tensionată, a început în condiţii "normale", premierul fiind hotărât să discute "problemele ţării" aflate pe ordinea de zi a Executivului.



UPDATE. Situaţia din Sănătate a fost prima pe lista premierului Emil Boc, anunţă Antena3. Acesta l-a întrebat pe ministrul Ion Bazac în ce stadiu se află Ordonanţa de urgenţă care vizează situaţia spitalelor. Liderii celor două partide aflate la guvernare au evitat în această perioadă să se întâlnească pentru a discuta faţă în faţă propunerea primului ministru de revocare a lui Dan Nica de la şefia MAI. Partidul Social Democrat nu a dat curs nici invitaţiei premierului Boc şi nu a participat la şedinţa Coaliţiei convocată pentru marţi, ora 21:00, respectiv miercuri, ora 9:00.

Cu puţin timp înainte de începerea şedinţei, Dan Nica declara că miniştrii PSD sunt hotărâţi să demisioneze în 30 de minute de la semnarea revocării sale din funcţie de către preşedintele Traian Băsescu.


UPDATE. Potrivit unor surse citate de Antena 3, PD-L mai aşteaptă decizia PSD până la şedinţa de Guvern de la ora 15:00.
"Această criză nu se mai poate prelulngi mai departe de azi (miercuri -n.r.)", au precizat sursele citate, arătând că, într-un fel sau altul în cursul zilei se va decide soarta coaliţiei. Boc va profita de venirea miniştrilor PSD în şedinta de Guvern, tocmai pentru a comunica cu partenerii de la PSD, care refuză orice altă cale de dialog.

Adriean Videanu, ministru al Economiei şi prim-vicepreşedinte al PD-L, a declarat, miercuri, că Partidul Democrat-Liberal regretă faptul că Mircea Geoană şi PSD refuză dialogul. Ministrul Economiei susţine că "nimeni nu poate cenzura dreptul primului ministru de a propune revocarea unui membru al Cabinetului".

"Decizia domnului Mircea Geoană si a PSD de a refuza dialogul este de natură să genereze o criză politică pe care vor trebui să şi-o asume public. PD-L regretă faptul că la PSD, din păcate, orgoliul a învins raţiunea", a mai declarat Videanu.  Premierul Emil Boc, împreună cu mai mulţi lideri PDL, s-au aflat, în această dimineaţă, la Guvern, unde i-au aşteaptat pe reprezentanţii PSD să vină pentru discuţiile în Coaliţie privind conducerea Ministerului de Interne. La Guvern nu a sosit însă niciun reprezentant al PSD.

Blaga: "Excludem în acest moment un Guvern exclusiv de tehnocraţi"

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat că democrat-liberalii exclud în acest moment un un Guvern exclusiv de tehnocraţi şi că nu înţeleg de ce PSD "nu îi dau dreptul" premierului Boc să remanieze un ministru.

"Nu pot să înţeleg de ce nu îi dau dreptul, pe care îl are inclusiv în protocolul coaliţiei, primului ministru care a încercat inclusiv să urmeze toţi paşii ca să remanieze un ministru din coaliţie", a afirmat Vasile Blaga, în această dimineaţă.

Secretarul general al PDL a explicat că premierul Boc a avut o discuţie în partid pe tema remanierii lui Dan Nica, în Biroul Permanent. "Şi sigur că Biroul Permanent s-a pronunţat, deci domnul Boc nu a făcut singur această propunere. Domnia sa a făcut-o pe baza discuţiilor din Biroul Permanent", a spus Blaga, reiterând că el "nu vrea să fie o criză a coaliţiei".

Vasile Blaga a declarat că PDL este "absolut de acord" cu solicitările preşedintelui Traian Băsescu. Propunerile înaintate de preşedintele Băsescu cu privire la şefia MAI sunt: un ministru independent sau un ministru provenit din rândurile opoziţiei. Blaga a mai spus că premierul, probabil, va încerca să discute telefonic cu liderul PSD Mircea Geoană.

Şeful statului a propus, marţi, preşedinţilor PSD şi PDL, la Cotroceni, ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să fie condus fie de către o persoană independentă politic, fie de către un membru al Opoziţiei.

"Cele două soluţii pe care le-am propus pentru a diminua orice suspiciune că prin persoana ministrului de Interne se influenţează alegerile sunt: să cadă de acord asupra unei persoane neutre din punct de vedere politic - ceea ce reclamă o hotărâre a Parlamentului şi nu ar mai putea fi realizată printr-o simplă remaniere. (...) Mai există o soluţie care poate închide gura celor două partide sau poate limita capacitatea propagandistică a politicienilor - desemnarea unui ministru care să provină din opoziţie", a declarat Traian Băsescu.

Surse din PSD au declarat, ieri, pentru Mediafax, că preşedinţii PSD şi PDL au avut o discuţie telefonică, liderul social-democrat declarând că nu doreşte să participe la şedinţa Coaliţiei convocată de premier şi apreciind că şeful Guvernului ar fi trebuit să iniţieze dialogul între cele două partide înainte de a trimite propunerea de remaniere.

Ulterior, Mircea Geoană a anunţat că nu va participa la şedinţa Coaliţiei convocată de premierul Emil Boc până când nu va avea un răspuns din partea preşedintelui Traian Băsescu la solicitarea primului ministru.

Geoană a adresat, aseară, o a doua scrisoare premierului Emil Boc, propunând, ca soluţie pentru dezmorsarea crizei, ca Băsescu să refuze demiterea lui Nica, iar PDL "să revină la litera Protocolului Coaliţiei", cheia rezolvării problemei aflându-se "doar la Palatul Cotroceni". 

 

×
Subiecte în articol: basescu politic