x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ŞOC! Băsescu atacă magistraţii din CSM

ŞOC! Băsescu atacă magistraţii din CSM

de Dan Constantin    |    Gabriela Antoniu    |    09 Oct 2014   •   15:52
ŞOC! Băsescu atacă magistraţii din CSM

Băsescu Traian a deschis războiul cu CSM la doar trei ore după decizia acestui for de a ancheta atacul acestuia la independenţa Justiţiei. Este fără precedent ca din poziţia de preşedinte al României să fie proferate ameninţări directe, etichetări denigratoare la adresa magistraţilor învestiţi prin vot să asigure buna funcţionare a Justiţiei. Băsescu Traian l-a admonestat pe judecătorul Dumbravă care “îndrăznise” să ceară investigarea informaţiilor difuzate de la Cotroceni din cazul Microsoft. El nu suportă să fie anchetat alături de Victor Ponta şi Varujan Vosganian şi interzice presei să-l atace pe “apărătorul Justiţiei”. În furia lui dezlănţuită, Traian Băsescu a anunţat că a primit dosarul Microsoft de la DNA, practică pe care a negat-o în alte ocazii. El a dezvăluit şi o operaţiune de intoxicare derulată prin presă pentru “protejarea” adevăraţilor denunţători din “Microsoft” cât şi informaţii dintr-un alt dosar – EADS în care nu s-a început urmărirea penală!!
Putin de România ne-a arătat un om cu ţiglele căzute de pe casă. El pleacă din  mandat aşa cum a venit: pe patru cărări. Ducă-se.
________________

Preşedintele Traian Băsescu a lansat un atac fără precedent, extrem de dur, pe alocuri suburban, împotriva CSM la scurt timp după ce plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis în unanimitate să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru apărarea independenţei justiţiei după declaraţiile şefului statului legate de dosarul Microsoft. Cel care a solicitat plenului CSM sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul declaraţiilor făcute de Băsescu a fost Horaţius Dumbravă. Magistratul CSM s-a referit la declaraţia şefului statului din 3 octombrie 2014, făcută cu ocazia solicitării începerii urmăririi penale împotriva unor foşti miniştri implicaţi în dosarul Microsoft. “Vă mai pot da ca un element care nu înseamnă divulgarea conţinutului dosarelor, deşi am văzut că declaraţii din dosar au apărut în spaţiul public, nu ştiu cine a făcut-o, vă pot spune că în ceea ce priveşte recuperarea sumelor, parte din conturi sunt blocate în străinătate şi parte din oamenii care erau susceptibili a primi bani nu au primit încă niciun ban. Dar declaraţiile martorilor sunt declaraţii de martor şi ele nu au fost integral acoperite cu probe în interiorul comisiilor rogatorii. Vreau să mai ştiţi un lucru, pentru că am văzut aventura “bittneriană", puternic lansată pe piaţă şi susţinută. În opinia mea, este o intoxicare, acest dosar nu porneşte de la declaraţiile lui Bittner despre care nu se face nicio referire aici", declara atunci Băsescu. Dumbravă consideră că urmărirea penală este nepublică, confidenţială şi “nu este permis nimănui, cu atât mai mult (...) preşedintelui României, Camerei Deputaţilor sau Senatului, să devoaleze date din dosare penale aflate în lucru", deoarece asemenea declaraţii pot pune în pericol anchetele aflate în plină desfăşurare, iar “folosirea acestor elemente din dosarele penale într-o bătălie politică străină justiţiei decredibilizează încrederea cetăţenilor în justiţie".

Plenul CSM a decis, de asemenea, să sesizeze Inspecţia Judiciară şi în cazul declaraţiilor premierului Victor Ponta în legătură cu dosarul Lukoil. Este vorba despre declaraţiile date de Ponta luni, când a  întrebat despre ancheta procurorilor în cazul Lukoil. “Eu am fost informat atât cât am acces, evident că nu cunosc detaliile dosarului. Sunt nişte decizii luate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Prahova şi procurorul este suveran. Procurorul nici măcar nu cred că este interesat de faptul că Lukoil are 3.500 de angajaţi şi de faptul că, de exemplu, Oltchimul cumpără doar de la Lukoil şi de faptul că au blocat combustibil la Oil Terminal şi la CONPET, că nu ştie procurorul şi, probabil, nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm, nu avem niciun drept să intervenim în anchetă şi nici nu ne dorim acest lucru, ne dorim totuşi ca vineri să se poată să se plătească salariile. Şi ne dorim ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea", a declarat premierul.

Vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a anunţat ieri că membrii CSM au sesizat Inspecţia Judiciară şi cu privire la alte trei probleme, respectiv afirmaţiile senatorului PNL Varujan Vosganian referitoare la condamnările dispuse în dosarul Rompetrol, scurgerea de informaţii în presă din dosarul Microsoft, îndeosebi declaraţii ale unor martori. Miercuri, într-o emisiune televizată, referitor la condamnarea senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu la închisoare în dosarul Rompetrol, Varujan Vosganian a spus că “un procuror cere, un procuror judecă... Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuză. E un fel de pluton de execuţie... Înalta Curte este cazul cel mai explicit". De asemenea, Muscalu a anunţat că a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a cerceta în ce măsură a fost atinsă independenţa şi reputaţia procurorului general, Tiberiu Niţu. Muscalu a spus că el a adus în discuţia Plenului CSM problema legată de eventuala atingere a reputaţiei procurorului general, deşi Tiberiu Niţu nu a cerut acest lucru, chiar dacă s-a plâns  în plenul CSM. “Soţia mea nu exercită o funcţie de conducere la PCA Ploieşti, nu este procuror şef birou sau secţie, aşa cum s-a vehiculat în presă. Să faci asemenea afirmaţii că eu şi soţia mea supraveghem, conducem, coordonăm anchete în ţara asta? Păi ce afirmaţie mai gravă poate fi adusă unui procuror, unui magistrat?", le-a spus Niţu membrilor CSM.

“Un abuz abuz produs împotriva presedintelui”
Cu vocea tremurândă, vizibil enervat, Traian Băsescu l-a făcut mincinos de magistratul Horaţius Dumbravă, considerând că cererea sa privind sesizarea Inspecţiei Judiciare este “un abuz”. “Am înţeles că un domn magistrat a considerat că am afectat justiţia pentru că aş fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte. Îmi menţin integral declaraţia făcută când am anunţat cererea de începere a anchetei penale pentru cei cinci fosti miniştri. Ce l-o fi deranjat pe domnul magistrat? (...) Nu am nicio plăcere să văd dezbateri în care tot felul de politruci îl pun pe preşedinte pe picior de egalitate cu Ponta în exercitarea de presiuni împotriva justiţiei”, a tunat Băsescu. El a ţinut să-i reamintească magistratului că este cel mai informat om din ţară. “Domnul magistrat trebuie să ştie că preşedintele nu are doar o sursă de informaţie, la mine se înnoadă multe alte informaţii, am avut informaţia legată de sechestru pe conturi din altă sursă, iar în dosar nu va găsi aceasta afirmaţie”, a spus şeful statului, arătând că nici informaţia legată Bittner nu se află în dosar, şi că “domnul magistrat” nu-l poate împiedica să folosească informaţii şi din alte surse. “Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns să o facă şi mai prost decât o facem noi politicienii (...) L-am sunat pe domnul preşedinte al CSM, l-am informat asupra punctului meu de vedere şi spun public – dacă e vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică, intră frate cinstit în politică şi nu ai decât să faci politică atâta câtă vrei şi te pricepi”, a mai spus Băsescu. În opinia premierului Victor Ponta, declaraţiile lui Băsescu “reflectă o persoană incapabilă să exercite o funcţie atât de importantă în stat''.

×
Subiecte în articol: traian basescu CSM