x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Congres PSD. Dragnea: Reforma legilor justiţiei şi a Codurilor penale va continua

Congres PSD. Dragnea: Reforma legilor justiţiei şi a Codurilor penale va continua

10 Mar 2018   •   07:55
Congres PSD. Dragnea: Reforma legilor justiţiei şi a Codurilor penale va continua

Social-democraţii se reunesc sâmbătă în Congres extraordinar la Sala Palatului, prilej cu care 24 de candidaţi vor cere votul forului de conducere pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi regionali ai PSD. Nu vor fi alegeri pentru funcţia de preşedinte al PSD.

 

In discurul sau, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că reforma legilor justiţiei şi a Codurilor penale va continua după un calendar strict, respectând experienţa europeană.

"Trebuie să înţelegem încă o dată că dezbaterea pe legile justiţiei şi dezbaterea viitoare pe modificarea Codurilor penale a ajuns la acest nivel de adversitate, tocmai din aceste cauze. Pentru că în spatele celor care doresc să nu se întâmple această modificare, care se opun oricărei modificări raţionale, stau beneficiarii sistemului ilegal de putere. Şi vreau să vă spun ceva: această dezbatere îşi va continua cursul. Această dezbatere va fi dusă până la capăt, până la aprobare. Este un pas de modernizare a societăţii şi vom merge înainte, cu deschidere fără precedent către transparenţă, parcurgând absolut toate etapele constituţionale şi toate procedurile parlamentare. Reforma legilor justiţiei şi a Codurilor penale va continua după un calendar strict, respectând experienţa europeană", a precizat liderul PSD.

El a menţionat că dezvăluirile apărute în presă, dar şi în urma activităţii comisiilor parlamentare de anchetă au arătat modul "ilegal şi nelegitim" prin care instituţii nedemocratice s-au substituit celor democratice.

"Un alt capitol important al politicii noastre se referă la recuperarea esenţei democratice a societăţii, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, încălcate ani la rând, prin nesocotirea Constituţiei. Şi mă refer aici la supravegherea ilegală a cetăţenilor acestei ţări, făcută în afara legii, prin instituţii de forţă care nu au avut şi nu au acest drept. La fel, mecanismele de control ale instituţiilor de forţă, care s-au dovedit în repetate rânduri prea aproape de abuz şi prea departe de lege şi Constituţie, trebuie revizuite. Dezvăluiri apărute în ultimii ani, în ultimele luni şi săptămâni în presă, şi în comisiile parlamentare de anchetă au arătat modul ilegal şi nelegitim prin care instituţii nedemocratice s-au substituit celor democratice. Am aflat cu toţi că statul paralel a infiltrat nu numai în clasa politică, ci şi în media, şi în societatea civilă, şi în mediul de afaceri, în aşa fel încât astăzi e greu de înţeles, când te uiţi la televizor, care dintre vocile care strigă în public e adevărată sau falsă", a punctat Dragnea.

In acelasi timp, Dragnea, a afirmat ca defăimarea propriei ţări este o faptă foarte gravă, care expune România la riscuri, iar PSD va apăra suveranitatea statului.

”Am tot auzit în ultimele zile de ce să face Congres? De când știu eu atunci când se anunță un Congres, în toate organizațiile, toată lumea așteaptă să ajungă aici. E un moment dorit. Mulți au zis că se face pentru reglare de conturi. Eu dau mai multe motive pentru care s-a făcut acest Congres. Primul motiv. Ne aflăm la capătul primului an de Guvernare PSD-ALDE și s-ar impune un bilanț. E nevoie de concluzii politice pe care societatea le așteaptă. Trebuie să prezentăm rezultatele programului de Guvernare întemeiate pe datele oficiale. Al doilea motiv. Trebuie să găsim calea ca această echipă să îndeplinească până în 2020 programul de Guvernare. Al treilea motiv, cu toții am văzut că dezbaterile din spațiul public au căpătat o violență extremă care blochează evoluția dialogului despre drepturi, valori și libertăți. Situația o știm cu toții. Este rezultatul unei lupte între forțele democratice, care au câștiga și oameni și instituții care se substituie democrației . În cazul legilor Justiției, conflictul se duce înte noi, care vrem să aducem legislația în normalitatea secolului 21 și adversarii noștri care doresc să pastreze rețelele ilegale de deținere a puterii. Vreau să stabilim niște direcții clare de acțiune pentru a reuni România. Un alt motiv este să avem o reprezentare echilibrată a partidului, o reprezentare pară între femei și bărbați. O să vedeți prezentate 100 de obiective pentru România (...).  Să spunem niște adevăruri. România e un stat suveran și aș vrea să nu uităm asta niciodată. Când voci cunoscute își sabotează cu bună știință țara prin declarații antiromânești, prin acțiuni servile, prin acest lucru pierdem suveranitate, independență, respect. Defăimarea propriei țări e o faptă foarte gravă. Atacul asupra propriei țări e o insulta asupra tuturor românilor.”, a spus Liviu Dragnea.

Suveranitatea, a continuat el, "este mai preţioasă decât orice luptă pentru putere, decât orice interes local, şi o vom proteja prin legi explicite, dezbătute si votate în Parlament.

Cu un respect profund îndatorat faţă de statele occidentate, care au contribuit şi contribuie la dezvoltarea noastră, afirm să desenul suveranităţii noastre naţionale trebuie făcut în România şi nu în afara ţării. Noi, ca naţie vom fi respectaţi dacă nu vom confunda bunele relaţii cu servilismul. Şi nu vreau să facem asta", a afirmat preşedintele PSD.

Liviu Dragnea a cerut o analiză pe fiecare ambasador, consul și atașat comercial prin care să vadă ce avantaje economice măsurabile a avut statul român de pe urma muncii acestor oameni. Liderul PSD cere relații economice aprofundate cu Statele Unite, dar și cu China și se declară revoltat că în Israel, țară așa de importantă, nu avem ambasador de circa un an. El i-a cerut ministrului de externe să facă rapid o propunere de ambasador.

Liviu Dragnea a vorbit și despre priorităţile partidului în domeniul relaţiilor externe ale României. În discursul sau, Dragnea a amintit că alţii "se laudă" în vizitele externe cu alocarea a 2% pentru Apărare, deşi PSD a luat această măsură.

"Noi am decis alocarea a 2% pentru Apărare. Noi nu vrem ca aceşti 2% să plece din România. Cred caătrebuie ca echipamentele militare să se producă în România. E vorba despre miliarde de euro. Vom întări parteneriatul strategic cu SUA, dezvoltând puternic şi componenta economică. Vrem să întărim parteneriatul în domeniul economic cu Germania, Franţa şi Marea Britanie. Trebuie să abordăm uriaşul potenţial de dezvoltare în relaţiile cu China. Absolut toate ţările doresc să aibă relaţii comerciale cu China. La noi, pentru că unii au tot felul de opinii, au existat ezitări. Vreau să nu mai avem aceste ezitări.Cooperarea cu ţările din jurul nostru are un potenţial de care s-a vorbit prea puţin. Vreau să întărim un sistem de cooperare economică şi nu numai cu Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Republica Moldova. Vreau să folosim cu inteligenţă deschiderea tot mai mare pe care statul Israel o are faţă de România. Îl rog pe ministrul de Externe să trimită propunerea pentru ambasador din partea României în Israel. Este inadmisibil să stăm mai bine de un an fără ambasador în această ţară foarte importantă", a afirmat Liviu Dragnea.

Anterior, in discursul sau, Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre lupta împotriva Statului Paralel.

”Este pentru mine o mare onoare să am posibilitatea să mă adresez în cadrul Congresului extraordinar al PSD. Vă invit să vă amintiți un moment care nu a trecut foarte devreme, momentul 2016. Vreau să vă amintesc tot circul făcut de președintele Iohannis la numirea premierului venit din partea PSD-ALDE. Și vreau să aduc aminte de dosarele care au fost scoase rapid de unii procurori-marionetă. Știam de atunci că pentru această coaliție nu vor urma zile simple și din ceea ce am văzut de un an și câteva luni încoace acea impresie s-a confirmat, din păcate. Suntem într-o luptă foarte complicată împotriva Statului Paralel. Și nu e luptă ușoară, ci mai degrabă un maraton. Mesajul meu pentru voi este că suntem pe un drum bun și am câștigat multe bătălii”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, citat de Antena 3

In opinia lui, în ziua în care preşedintele Klaus Iohannis va anunţa că nu o revocă pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, ''îşi va semna singur sentinţa'', ''nu va mai câştiga al doilea mandat''.

"Am avut un moment important, pe care vreau să-l subliniez: raportului ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care este o lovitură de graţie pentru toţi acei procurori care cred că abuzurile împotriva cetăţenilor pot fi tolerate, reprezintă un avertisment serios pentru cei care au încălcat Constituţia, în frunte cu procurorul şef al DNA. Ştiu că mulţi vor spune că atâta timp cât preşedintele va continua să ţină în braţe şeful DNA şi să-i protejeze pe cei care comit abuzuri nu poate fi vorba de o victorie. Vă spun un singur lucru, că în ziua în care preşedintele va ieşi în conferinţă de presă să anunţe că nu revocă pe doamna Kovesi îşi va semna singur sentinţa, nu va mai câştiga al doilea mandat", a spus Tăriceanu.

El a adăugat că în acel moment va fi clar pentru toată lumea că şeful statului "este dispus să facă orice pentru a salva un singur om de la vârful acestei instituţii", un om care "îi elimină adversarii politici" pe care el nu este în stare să îi învingă în luptă dreaptă şi corectă.

"Probabil că va face acest gest pentru că în pofida faptului că a încălcat Constituţia, în pofida faptul că a încurajat sau a tolerat abuzurile, chiar cu riscul de a compromite lupta împotriva corupţiei, preşedintele vrea să creadă că în felul acesta îşi asigură un al doilea mandat. Eu pot să vă spun că atunci va arăta un singur lucru: că este preşedintele statului paralel şi nu preşedintele României", punctat Tăriceanu.

S-au facut mutari pe ultima suta de metri înainte de Congres. Nicolae Bănicioiu și Ecaterina Andronescu au fost surprinși discutând cu fostul premier Mihai Tudose. De altfel, Mihai Tudose este cel care a anunțat că își dă sprijinul pentru Nicolae Bănicioiu, pentru funcția de președinte executiv. Este cea mai importantă funcție scoasă astăzi la bătaie.

Ramane de vazut care dintre Nicolae Bănicioiu și Ecaterina Andronescu se va retrage pentru lupta cu Viorica Dăncilă.

Antena 3 a intocmit lista completă a candidaţilor pe fiecare regiune:

1. Bucureşti-Ilfov: Gabriela Firea (primar general al Capitalei şi preşedinte al PSD Bucureşti) şi Robert Negoiţă (prrimar al Sectorului 3 şi preşedinte al PNL Sector 3);

2. Regiunea Sud-Vest: Lia Olguţa Vasilescu (ministru al Muncii şi preşedinte al PSD Craiova) şi Paul Stănescu (vicepremier şi preşedinte PSD Olt)

3. Regiunea Sud-Muntenia: Carmen Dan (ministru al Afacerilor Interne şi senatoare de Teleorman), Adrian Ţuţuianu (fost ministru al Apărării şi preşedinte al PSD Dâmboviţa), Şerban Valeca (fost ministru al Cercetării şi preşedinte al PSD Argeş) şi Cătălin Rădulescu (deputat de Argeş);

4. Regiunea Sud-Est: Mirela Furtună (deputat de Bucureşti la primul mandat) şi Marian Oprişan (şef al CJ Vrancea şi preşedinte al PSD Vrancea);

5. Regiunea Nord-Est: Doina Fedorovici (senatoare de Botoşani şi preşedinte al PSD Botoşani) şi Gabriel Vlase (vicepreşedinte al PSD şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor);

6. Regiunea Nord - Vest: Doina Pană (fost ministru al Apelor şi Pădurilor, în prezent doar parlamentar) şi Gabriel Zetea (preşedinte CJ Maramureş);

7.Regiunea Vest: Mihai Fifor (ministru al Apărării Naţionale şi preşedinte al Consiliului Naţional al PSD) şi Natalia Intotero (ministru al Românilor de pretutindeni şi una din persoanele care finanţează cu sume mari partidul);

8.Centru - Roxana Mânzatu (deputat şi fost prefect al judeţului Braşov) şi Bogdan Trif (ministru al Turismului şi preşedinte al PSD Sibiu).

Candidaturile au fost validate vineri, într-o reuniune a Comitetului Executiv Naţional al PSD, în ajunul căreia mai mulţi lideri ai PSD şi-au anunţat candidatura la o funcţie de conducere în partid. Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu s-au înscris la preşedinte executiv, funcţie pentru care va candida şi premierul Viorica Dăncilă, după ce organizaţia Bucureşti-Ilfov şi-a exprimat susţinerea în acest sens. Pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Codrin Ştefănescu şi Marian Neacşu.

La Congresul de la Sala Palatului, toţi cei care şi-au exprimat dorinţa să candideze vor fi trecuţi pe buletinele de vot, după cum a anunţat vineri preşedintele PSD, Liviu Dragnea, citat de agerpres.

"Am propus colegilor mei să se aprobe şi candidaturile care nu îndeplineau toate condiţiile, pentru cei patru colegi, respectiv doamna Andronescu, domnul Bănicioiu, amândoi pentru funcţia de preşedinte executiv, domnul Cătălin Rădulescu, pentru funcţia de vicepreşedinte pe Regiunea Sud, şi domnul Codrin Ştefănescu, pentru funcţia de secretar general. Deci avem 24 de candidaţi aprobaţi. Toţi cei care şi-au exprimat dorinţa să candideze vor fi trecuţi pe buletinele de vot", a declarat Dragnea, după Comitetul Executiv Naţional al PSD.

Tot el a anunţat că îl va propune pe actualul preşedinte executiv al PSD, Niculae Bădălău, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional şi, totodată, că în cadrul CExN al PSD au fost aprobate propunerile de modificare la statut. Liviu Dragnea a precizat că nu se pune problema ca mandatul său la şefia partidului să fie prelungit. "Eu sunt în mandat", a subliniat preşedintele PSD.

×